Çift haneli büyümenin yankıları
Türkiye ekonomisi yılın 3. çeyreğinde yüzde 11,1 ile beklentilerin ötesinde büyüdü. İşte ekonomi yönetimi ve iş dünyasının veriye ilişkin değerlendirmeleri...
Türkiye ekonomisi, yüzde 11,1 ile 2011'in üçüncü çeyreğinden sonraki en yüksek büyüme hızına ulaştı. İktisadi faaliyet kollarına göre cari fiyatlarla en yüksek büyüme yüzde 35,4 ile imalat sanayi sektöründe görüldü.
İşte rekorla gelen büyüme için değerlendirmeler:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Türkiye'yi zayıf göstermek için çalışan iç ve dış fesat odaklarına en güzel cevap verildi. Türkiye kendisine güvenen, inanan kimseyi sükutu hayale uğratmamıştır, uğratmayacaktır. Bizimle birlikte olanlar kazanacaktır.
Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek: Büyüme, hem yüksek hem kapsayıcı. Sanayi esas itici güç. Son bir yıldır negatif seyreden makine teçhizat yatırımlarının yüzde 15,3 oranında güçlü bir artış göstermesi en olumlu gelişme. Yılın 9 ayında yüzde 7,4 gibi çok güçlü bir büyüme söz konusu. Büyüme, dördüncü çeyrekte de devam ediyor. Dolayısıyla yılın tamamında bizim yüzde 5,5'lik hedefimizin epey üzerinde bir büyüme söz konusu olabilir. Yılsonu büyümesi yüzde 6,5 üstü bir büyümeye işaret ediyor.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci: Türkiye, 3. çeyrekte yüzde 11,1'lik rekor büyüme performansıyla söylemlerimizdeki haklılığı ortaya koydu. Bu büyüme planlanarak, bilerek yapılan bir büyümedir. Verdiğimiz desteklerin, yatırımlarla ilgili politikaların başarılı bir sonucudur. Yıl sonu itibariyle yüzde 6,7-6,8 civarında büyümeyi yakalayacağımızı tahmin ediyoruz. Hatta yüzde 7 civarında bir büyüme bizim için sürpriz olmayacaktır.
Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem: Türkiye, üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 büyüyerek dünya rekoru kırdı. İhracatın, yatırımların, sanayinin güçlü katkı yaptığı bu büyüme gerçekleşmesini 2018'de de sürdürmek temel hedef.
Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Bülent Gedikli: "KGF den dolayı" diyerek dinamik, müteşebbis, yeni dönüşümlerin eşliğinde ki Türk iş dünyasına haksızlık etmiş olursunuz. Dünya rekoru büyümeyi lütfen küçümsemeyelim. Büyümenin kalitesini arttırma ve üreterek büyüme hedefinden tabi ki vazgeçmiş değiliz. 2018'in ilk çeyreğinde de benzer rakamlar göreceğiz asıl işimiz bundan sonra başlıyor.
Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan: Rekor seviyede büyüme gerçekleştirdik. Dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduk. Dördüncü çeyrekte de göstergeler iyi gidiyor. Çift haneli olmasa da yüksek büyümeyi sürdürmeyi bekliyoruz. Dördüncü çeyrekteki öncü göstergeler gayet iyi. Bu çeyrekte birinci ve ikinci çeyreklere yakın bir büyüme performansı gerçekleştireceğiz. 2017 geneline baktığımızda da büyümenin yüzde 7'nin üzerinde olma ihtimali var.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba: Tarımsal gayrisafi hasılamız ilk 9 aylık dönemde yüzde 14 artarak 137 milyar TL olarak gerçekleşti. Son 14 yılın 12'sinde büyüme gösteren tarım sektörü sürdürülebilir büyüme ve gelişme sürecine devam ediyor. Sektörün son 14 yıldaki büyüme trendinde, özelikle tarımsal alt yapının güçlendirilmesine yönelik yatırımlar, üretim kapasitesi ve teknoloji kullanımındaki gelişmelerin etkili olduğunu görüyoruz.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu: Hem son çeyrekteki yüzde 11,1'lik, hem de 9 aylık yüzde 7,4'lük büyüme oranımızla dünyada gıptayla bakılan, pozitif ayrışan ve yıldızının parladığı bir ülke haline geldik. Türk iş dünyası olarak hedefimiz 2017'de yüzde 7 büyümeye ulaşmak ve sonrasında da bu büyümeyi daha çok üretim, yatırım ve ihracatla devam ettirmek.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi: 2017 sadece ihracatta değil ekonominin tamamı için adeta bir atılım yılı oldu. Birbiri ardına elde edilen bu başarılarda hem hükümetimizin hem sanayicilerin, ihracatçıların yani piyasadaki bütün aktörlerin payı oldukça yüksek. İhracatın büyümeye olan katkısının 3,5 puan. Bu katkı son 5 yılın en yüksek ihracat katkısı. Yani büyümenin üçte biri ihracattan geldi.
TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu: Büyümede tahmin edilemeyen ivmelenmede makine ve teçhizat yatırımlarındaki artış ve ihracat performansı (dış talep artışı) etkili görünüyor. Hem KGF destekleri hem de iç ve dış talep destekli olarak Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte göz kamaştıran bir büyüme performansı ortaya koymasını sağladı. TÜRKONFED olarak ilk iki çeyrekteki rakamları sonrasında dile getirdiğimiz sanayi ile makine teçhizat yatırımı odaklı büyümenin sürdürülebilirliğinin, bu çeyrekte makine teçhizat tarafında karşılanmasını önemli buluyoruz. Şimdi hedef, bu yatırımların ve büyümenin devamlılığını sağlayacak adımlar atılmasındadır. Odaklanmamız gereken ana alan burasıdır.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken: 2018'den esnaf için de ekonomi için de umutluyuz. Ekonomik büyümenin iki basamaklı sayıları bulmasıyla ülkemize olan yatırımlar da artacaktır. Türkiye, büyüme hızıyla Hindistan ve Çin'i geride bıraktı. Gelişmekte olan ülkeler konumundan gelişmiş ülke konumuna giden bu yolda hızla ilerliyoruz.
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: Sanayinin ve özelde ise imalat sanayinin yaklaşık yüzde 15 büyümesi, Türk sanayicileri olarak bizleri memnun etti. Hain darbe girişiminin bir yıl sonrasında büyümenin bu boyutta olması, Türkiye ekonomisinin ne derece güçlü olduğunu ortaya koymaktadır. Bu sürede hükümetimiz ve özel sektörümüz uyum içerisinde sürdürülebilir bir büyümeyi tesis etmeyi başarmıştır.
Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran: Türkiye atağa geçiyor. Ülkemiz
15 yıldır olağanüstü bir büyüme performansı gösterdi. Bu başarıyı büyümenin niteliğini de artırarak, daha fazla istihdam sağlayacak bir büyümeyi ortaya koyarak sürdürmemiz gerekiyor.
Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur Erdoğan: Türkiye ekonomisi sağlam temeller üzerinde istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürüyor. Türkiye ekonomisi, her türlü spekülatif müdahaleye, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının maksatlı değerlendirmelerine rağmen büyümesini sürdürmüştür. Yakalanan bu ivmenin süreceğini tahmin ediyoruz.
OSTİM Organize Sanayi Bölgesi Sanayici İşadamı ve Yöneticileri Derneği: Güçlü ve dinamik Türk ekonomisi yakaladığı bu ivmeyi, bundan sonra da devam ettirecektir. Özel sektörüyle, kamusuyla, ekonomi yönetimiyle, finans kuruluşlarıyla Türkiye, uluslararası derecelendirme kuruluşlarının aksi yöndeki söylemlerine rağmen bir mucizeyi başarmıştır. Bu başarının önümüzdeki yıllarda da devam etmesi noktasında saydığımız tüm bu kurumların aynı kararlılık ve tempoyla çalışmaya devam etmesi gerekmektedir.
Türkiye ekonomisi, üçüncü çeyrekte yüzde 11.1 büyüdü!
Tüm ekonomi haberleri için tıklayın