”Çift haneli enflasyona döndük”

Hisarcıklıoğlu, enflasyon ve büyüme üzerine odaklanılması gerektiğini ifade etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, tekrar çift haneli enflasyona dönüldüğünü ifade etti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin özellikle enflasyon ve büyüme üzerine odaklanması gerektiğine dikkat çekti.

TOBB-ETÜ'de gerçekleştirilen Türk-Bahreyn İş Forumu Toplantısı'na katılan Hisarcıklıoğlu, gazetecilerin enflasyona ilişkin sorularını yanıtladı. Türk özel sektörü olarak geçmişte tek haneli enflasyonlarla çok büyük büyümelerin yakalandığı, Türkiye'nin bir başarı hikayesinin mevcut olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, enflasyonun yükselmesinde dünya piyasalarında yaşanan krizin Türkiye'ye yansımasının etkili olduğunu kaydetti. Dünyaya bakıldığında yaşanan bir yüksek enflasyon bulunduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "bu çerçevede bizim çift haneden, tek haneye dönebilmek için önümüzdeki dönemde daha dikkatli olmamız lazım" dedi.

Özellikle bütçe politikalarının izlenmesi açısından buna dikkat edilmesi gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de 4 aydan bu yana yaşanan siyasi çalkantıya da vurgu yaparken "bundan sonra gündemde ekonominin" yer alması gerektiğini kaydetti. Bu çerçevede özellikle enflasyon ve büyümenin üzerine odaklanılması gerektiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Şu gerçeği tespit etmek lazım ki, tekrar çift haneli enflasyona dönmüş olduk" dedi.

Doğal gaz zammının henüz enflasyon rakamlarına yansımadığının hatırlatılması üzerine de Hisarcıklıoğlu, doğal gaz zammı ile değerli YTL'nin iş dünyasının rekabet gücünü azaltan bir unsur olduğunu kaydetti. Önümüzdeki dönemde bir an önce tedbir alınması gereken konunun ise cari açık olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, cari açık sorununun ise yüksek faiz ve değerli YTL ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Doğal gaz zammının kaçınılmaz olduğunu da belirten Hisarcıklıoğlu zammın dünya piyasalarındaki artışın Türkiye'ye yansımasından kaynaklandığını anlattı. Hisarcıklıoğlu, diğer taraftan yüksek maliyetlerin iş aleminin rekabet gücünü azalttığını bildirdi.