Çiftçi desteklerinden kesinti yapılmamalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, destekten yüzde 4 kesinti yapılması ve Ziraat Bankası'nın destek ödemelerinden vergi dışında da ücret almasının çiftçiye ağır yük getirdiğini bildirerek, çiftçiye verilen desteklerden kesinti yapılmaması gerektiğini vurguladı. Desteğin gelir olmadığını belirten Bayraktar, dekonttan bile para istendiğini, bunun kabul edilebilir bir yanı olmadığını dile getirdi. 

Bayraktar, yaptığı açıklamada, yasa konusu olan destekten yüzde 4 vergi kesintisi yapılmamasına yönelik taleplerini, 13 Mayıs 2013 tarihinde TZOB'nun bina açılışını yapıp, Yönetim Kurulu toplantısına katılan Başbakan Erdoğan'a ilettiklerini, konuyu müteakip defalar ilgili bakanlarla paylaştıklarını, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'dan da bu konuda talepte bulunduklarını belirtti. 
Şemsi Bayraktar, ülkelerin gelişmişlik düzeyi hangi aşamada bulunursa bulunsun tarımın ülkelerin hemen hepsinde en fazla önem arz eden sektörlerden biri olduğunu vurguladı. Ülkelerin tarım politikalarının oluşturulmasında, kırsalda yaşayanların gelir seviyelerinin artırılarak hayat standartlarının yükseltilmesi ana hedef olarak kabul edildiğini dile getiren Bayraktar, bu hedefin gerçekleştirilmesi için, tarımsal üretimin ana materyali olan toprak ve su potansiyelinin üretime dönüştürülmesi, üretim faaliyetlerinin düzenli, sürekli ve etkin olarak yürütülmesi, gerekli tarımsal yatırımların yapılmasına bağlı bulunduğuna dikkati çekti. 

Bütün yıl masraf yapılıyor, ürün yılda bir satılıyor
Tarım sektöründe sermaye gereksiniminin büyük önemi olduğunu bildiren Bayraktar, ancak, birçok ürünü yılda bir satılan, buna karşılık bütün bir yıl masraf yapılan tarım sektöründe sermaye birikimi yapılamadığını, kullanılabilir sermaye miktarının çoğu zaman yetersiz kaldığını vurguladı. Öz sermayesi yetersiz olan işletmelerin, üretim faaliyetlerini devam ettirebilmeleri, işletmelerini büyütebilme ve yeni yatırımlar gerçekleştirebilmeleri için dış kaynaklara ihtiyaçları bulunduğunu kaydeden Bayraktar, "Bundan dolayı tarımsal politikaların en önemli bölümünü oluşturan tarımsal kredilerin, faiz oranlarının düşük olması, zamanında ve yeterli miktarda kolaylıkla kullanılmasının sektörün gelişmesi açısından büyük önemi vardır" dedi. 

Ziraat Bankası alınan ücretlerin çiftçilerimizin hesaplarına aktarılacak
Üreticilerin kredi ihtiyaçlarının karşılanması bakımından Ziraat Bankası'nın önemli bir rol üstlendiğini belirten Bayraktar, son yıllarda özel bankalar tarafından da kredi kullandırılmasına karşın Ziraat Bankası'nın hala en önde yer aldığını dile getirdi. Üreticilerin önemli bir kısmının Ziraat Bankası'ndan kredi kullandığını ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti: 
"Kredi kullanımı ile ilgili iş ve işlemlerde zaman zaman sorunlar yaşanmakta karşılıklı görüşmeler ile sorunlar halledilmeye çalışılmaktadır. Ziraat Bankası ile yaşanan en son sorunlardan biri de Ziraat Bankası şubeleri tarafından çiftçilerimizin hesaplarına yatan destekleme ödemelerinden vergi dışında çeşitli adlar altında kesinti yapılmasıdır. Konuyla ilgili olarak Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ile görüşülmüş, Ziraat Bankası Şubeleri tarafından vergi dışında herhangi bir ücret alınmadığı, alınan ücretlerin tespit edilmesi durumunda çiftçilerimizin hesaplarına aktarılacağı ifade edilmiştir. Ziraat Bankası'nca yapılan açıklamaya rağmen basına yansıyan haberlere göre çiftçilerimizce istenen dekontlar için ücret talep edilmiştir. Sorunun devam ettiği görülmektedir. Çiftçilerimizin mağduriyetinin giderilmesi, hak ettikleri desteklerin her ne ad altında olursa olsun kesintiye uğramaması bakımından gereğinin yapılması önem arz etmektedir."