Çiğ süt primi 6 kuruşa düşürüldü...

Destekleme primi icmallerinin askıya çıkarılması ile primin düşürüldüğünü öğrenen çiğ süt üreticileri; "Süt fiyatı mı arttı? Girdi fiyatları mı düştü? Keyfi olarak primimiz düşürülüyor" görüşünü dile getirdiler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ali Ekber YILDIRIM

İZMİR - Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çiğ süt üreticilerine litre başına ödediği destekleme primini sessiz sedasız 9 kuruştan 6 kuruşa düşürdü.

Primdeki düşüşü askıya çıkarılan Nisan, Mayıs, Haziran aylarına ait destekleme icmallerinden öğrenen üreticiler zaten yetersiz olan primin daha da düşürülmesinin hayvancılığa büyük zarar vereceğini ifade ediyorlar.

Haziran ayında İzmir'de yapılan Gıda ve Tarım Zirvesi'nde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker çiğ sütte destekleme primini yüzde 50 artışla 9 kuruşa çıkardıklarını müjde olarak açıklamıştı. Ancak, süt üreticileri Nisan, Mayıs, Haziran ayına ait destekleme icmallerinden primin 9 kuruş yerine 6 kuruştan hesaplandığını görünce şok oldu. Üreticiler DÜNYA'yı arayarak: " Destekleme primi neden düşürüldü? Çiğ sütün fiyatında anormal bir artış mı oldu? Yem ve diğer girdilerin fiyatı düştü de bizim haberimiz mi olmadı. Bakanlık keyfi olarak primi düşürüyor. Üreticinin hak ettiği, cebindeki parayı alıyorlar. Çiğ süt fiyatı belirlenirken destekleme primi 9 kuruş diye fiyat daha düşük belirlendi. Şimdi 6 kuruşa düşürülüyor. Bizim paramız gasp ediliyor" görüşünü dile getirdi.

Bütçe yetersiz
DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, destekleme primindeki 3 kuruşluk düşüşün nedeni destekleme bütçesinin yetersiz olması. Dönemsel olarak çiğ süt üretiminin düşeceğini tahmin eden Baklanlık, Ocak, Şubat ve Mart döneminde üreticiye litre başına 9 kuruş prim ödedi. Nisan, Mayıs ve Haziran döneminde üretimin düşmemesi üzerine bütçedeki yetersizlik nedeniyle üreticiye ödenen prim düşürüldü. Maliye Bakanlığı'ndan talep edilen ek bütçe çıkmazsa önümüzdeki 3 aylık dönemde de destekleme primi 6 kuruş olarak ödenecek. Bütçe çıkarsa primin yine 9 kuruş olabilir.

Sonbaharda üretim artacak
 Çiğ süt üretiminin sonbaharda dönemsel olarak arttığını belirten uzmanlar: "Destekleme primi asıl o dönemde önem kazanacak. Ek bütçe verilmezse primlerin ödenmesi bile tehlikeye girebilir" dedi.