Çin'e karşı damping önlemleri sürecek

Malezya, Hindistan ve Çin'den polyester düz iplik ithalatında uygulanan dampinge karşı önlem sürdürülecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ekonomi Bakanlığının, ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin tebliğleri, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, Çin, Hindistan ve Malezya menşeli polyester düz ipliklerin ithalatına yönelik olarak başlatılan ve Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen ara gözden geçirme soruşturması tamamlandı.

Yürütülen soruşturma sonucunda, Çin için uygulanan dampinge karşı önlemin yeterli olmadığı tespit edildi. Bu çerçevede, daha önce uygulanmakta olan dampinge karşı kesin önlemin Hindistan ve Malezya için aynı tutarlarda, Çin menşeli ithalatta ise değiştirilerek uygulanmaya devam edilmesine karar verildi.

Alınan karara göre, Malezya ve Hindistan menşeli ipliklerin Türkiye'ye ithalatında şirketlere göre kilogram başına 0,15 ve 0,17 dolar, Çin menşeli iplik ithalatında da şirketlere göre 0,25 ile 0,30 dolar tutarlarda dampinge karşı kesin önlem uygulanacak.

Kore'den beton pompaları ithalatına önlem

Öte yandan Çin ve Kore menşeli beton pompaları ile beton pompalama taşıtları ürünlerine yönelik başlatılan damping soruşturması da tamamlandı. Soruşturma sonucunda, söz konusu ürünlerin ithalatının dampingli olduğu ve yerli üretim dalında zarara neden olduğu tespit edildi. Bu kapsamda, Kore menşeli beton pompaları ithalatında şirketlere göre CIF (ithalatta malın bedeline, sigorta ve taşıma giderlerinin de eklenmesiyle oluşan fiyat) bedelinin yüzde 5,1 ile yüzde 11,63 'i, Çin menşeli beton pompalama taşıtları ithalatında ise CIF bedelinin yüzde 5,1 ile yüzde 12,27'si kadar dampinge karşı önlem yürürlüğe konuldu.