Çözüm süreciyle OSB'lerde yer kalmadı

Bakan Ergün, "Çözüm süreciyle yatırımcılar arasında çok ciddi bir heyecan meydana geldi ve bölgedeki organize sanayi bölgelerinin hiçbirinde hemen hemen yer kalmadı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, çözüm sürecinin yatırımcılarda çok ciddi bir heyecan yarattığını ve bölgedeki Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB) hiçbirinde hemen hemen yer kalmadığını belirterek, sadece GAP bölgesindeki OSB'lere yapılan başvuru sayısının bin 342,tahmini yatırım tutarının 10 milyar lira olduğunu bildirdi.

Çözüm süreci, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yatırım talebini artırdı.Bölgedeki OSB'lerde yer kalmazken, tüm parseller tahsis edildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, OSB'lerde yer genişletme çalışmalarına başladı.

Bölgedeki yatırım hareketliliğine ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bir taraftan demokrasiyi ve hukuk zeminini güçlendirirken, hak ve özgürlükler alanını genişletirken öbür taraftan ekonomik refah düzeyini de her bölge için artırmak gerektiğini söyledi.

Bu bağlamda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde de yatırımların hızlanması gerektiğine dikkati çeken Ergün, sadece kamu yatırımlarının değil özel sektör yatırımlarının artmasıyla bölgenin görünümünün daha değişeceğini ifade etti.

Bunun ise en önemli argümanının teşvikler olduğunu vurgulayan Ergün, yeni teşvik sistemi kapsamında oluşturulan 5. ve 6. bölgeye çok cazip teşviklerin verildiğine işaret etti.

"En çok talep Doğu ve Güneydoğu'ya"

Ergün, teşvik sisteminin, özgürlük ortamını genişletirken, ekonomiyi de canlandıran çabalardan biri olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Şu ana kadar elimizdeki OSB'lerde teşvik sonrası talep sayısında çok ciddi bir artış oldu. 2 bin 955 yatırımcı organize sanayi bölgelerinden yer talebinde bulundu. Bunların bin 342'si Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, 647'si Doğu Anadolu Bölgesi'nde, 400'ü İç Anadolu Bölgesi'nde, 294'ü Karadeniz Bölgesi'nde, 176'sı Ege'de, 64'ü Marmara'da ve 32'si Akdeniz Bölgesi'nde. Bu rakamlardan da görülüyor ki Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine verilen teşvikler sayesinde OSB'lere yapılan taleplerde adeta patlama yaşandı. Söz konusu iki bölgedeki OSB'lerde şu an neredeyse yer bulunamıyor. Şimdi buralarda yeni OSB'ler kurmayı veya mevcut OSB'leri genişletmeyi düşünüyoruz."

"28.5 milyar dolarlık yatırım talebi geldi"

OSB'lere yapılan bu taleplerin yatırıma başlaması halinde oluşacak tahmini istihdamın yaklaşık 119 bin kişi olduğunu ve bu girişimlerle 28,5 milyarlık bir yatırıma başlanacağını dile getiren Ergün, "Bu rakamlar tüm OSB'ler için geçerli. Sadece GAP illerine bakacak olursak da GAP Bölgesindeki OSB'lere yapılan başvuru sayısı bin 342 ve tahmini yatırım tutarı 10 milyar liradır. Söz konusu başvuruların yatırıma başlaması halinde oluşacak tahmini istihdam ise yaklaşık 54 bin kişidir" diye konuştu.

Nihat Ergün, söz konusu rakamlara bakıldığında yatırım teşvik sisteminin aslında bölgede önemli etkiler meydana getirdiğinin görüldüğünü söyledi.

"OSB'lerde yer kalmadı"

Bu sürecin yatırımcılar arasında çok ciddi bir heyecan yarattığını ve bölgedeki organize sanayi bölgelerinin hiçbirinde hemen hemen yer kalmadığını belirten Ergün, "Neredeyse bütün parseller tahsis edildi ve yatırımcılar hazırlıklarını yapmaya başladılar" dedi.


"Yatırım arttıkça bölgenin görünümü değişecek"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde kurulu OSB'lere yılın ilk çeyreğinde gelen talepte geçen yılın aynı dönemine göre çok yüksek artışların olduğunu belirten Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:

"Teşvik belgeleri açısından da teşvik belgesi talepleri açısından da bu farkı gördük. Yani insanların, geleceğe dair güven, istikrar ve güvenlikle ilgili kaygıların azaldığı bir tablo ortaya konulduğunda yatırım ve üretim arzularının daha arttığını görüyoruz. Onun için bu meselenin bir an evvel çözüme kavuşması için toplumda çok büyük bir beklenti var. Artık böyle bir problemi taşımak zorunda değiliz. Bu problemi bir şekilde gündemimizden çıkarmamız lazım. İnşallah süreç o istikamette gelişecek. Bölgede yatırımlar arttıkça, bölgenin görünümü değiştikçe bu Ar-Ge çalışmalarına, inovasyon çalışmalarına ve markalaşmaya da ciddi manada katkıda bulunacak."