Dahilde işleme izin belgeleri için ek süre
Ekonomik kriz nedeniyle, daha önce düzenlenen ve henüz ihracat taahhüt hesabı kapatılmayan dahilde işleme izin belgelerine başvuru kaydına ek süre verecek
ANKARA - Dış Ticaret Müsteşarlığı, dünya genelinde yaşanan ekonomik kriz nedeniyle, daha önce düzenlenen ve henüz ihracat taahhüt hesabı kapatılmayan dahilde işleme izin belgelerine, sadece belge kapsamındaki eksik ihracatın tamamlanmasını teminen belge süresi sona eren belgeler için, bu maddenin yürürlüğe giriş tarihinden itibaren bir ay içerisinde elektronik ortamda başvurmaları kaydıyla ek süre verecek.
Belge süresi sona ermeyen belgeler için ise en geç belge süresi sonundan itibaren bir ay içerisinde elektronik ortamda Dış Ticaret Müsteşarlığına müracaat edilmesi kaydıyla bu ek süre müracaatının uygun görüldüğü tarihten itibaren, belge orijinal süresini aşmamak üzere azami altı aya kadar haklı sebebe ilişkin ek süre tanınacak.
Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın "Dahilde İşleme Rejimi Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.
Tebliğin, geri ödemenin kapsamını düzenleyen 11. maddesinde yapılan değişiklik ile dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında, Türkiye veya Avrupa Topluluğunda serbest dolaşımda bulunan eşyanın katma protokolde öngörülen tercihli rejimden yararlanabilmesini sağlamak üzere ihracatçı ülke kuruluşlarınca düzenlenip gümrük idaresince vize edilen belge olan A.TR dolaşım belgesi, eşliğinde Topluluğa üye ülkelere ihraç edilecek işlem görmüş ürünün elde edilmesinde kullanılacak hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul ile değişmemiş eşyanın gümrük vergisi ile varsa toplu konut fonunun tahsil edilmesi ve bu vergilerin haricindeki vergilerin teminata bağlanması suretiyle ithalatına izin verilebilinecek.
Bu kapsamda yapılacak ithalat esnasında, ilgili gümrük idarelerince, sadece şartlı muafiyet sistemi çerçevesinde yapılan ithalatta aranan bilgi ve belgeler aranacak.
Pan-Avrupa Menşe Kümülasyonuna taraf ülkeler
Ayrıca, dahilde işleme izin belgesi/dahilde işleme izni kapsamında menşe ispat belgeleri eşliğinde Avrupa Topluluğuna üye ülkelere, Pan-Avrupa Menşe Kümülasyonuna taraf ülkelere, Pan-Avrupa-Akdeniz Menşe Kümülasyonuna taraf ülkelere veya Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmış bir ülkeye ihraç edilecek işlem görmüş ürünün elde edilmesinde kullanılacak hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul ile değişmemiş eşyanın gümrük vergisi ile varsa toplu konut fonunun tahsil edilmesi ve bu vergilerin haricindeki vergilerin teminata bağlanması suretiyle ithalatına izin verilebilinecek.
Bu kapsamda yapılacak ithalat esnasında ilgili gümrük idarelerince, sadece şartlı muafiyet sistemi çerçevesinde yapılan ithalatta aranan bilgi ve belgeler aranacak.
Tebliğin "telafi edici verginin ödenmesini" düzenleyen 33. maddesinde yapılan değişiklik ile şartlı muafiyet sistemi kapsamında A.TR dolaşım belgesi eşliğinde Avrupa Topluluğuna üye ülkelere Türkiye-AT Ortaklık Konseyi Kararına istinaden gerçekleştirilen işlenmiş tarım ürünleri ihracatında, bu ürünlerin elde edilmesinde üçüncü ülke menşeli tarım ürünü, sanayi ürünü ve/veya işlenmiş tarım ürünü kullanılmış ise bu ürünlere ilişkin verginin tahsili aranacak.
Türkiye-AT Ortaklık Konseyi Kararı kapsamı dışında gerçekleştirilen işlenmiş tarım ürünleri ihracatında, bu ürünlerin elde edilmesinde üçüncü ülke menşeli sanayi ürünü kullanılmış ise bu ürüne ilişkin vergi; işlenmiş tarım ürünü kullanılmış ise bu üründeki sadece sanayi payına ilişkin vergi ödenecek. Ancak bu ürünlerin elde edilmesinde tarım ürünü kullanılmış ise bu ürüne ilişkin verginin tahsili aranmayacak.
Tebliğin "kapatma müracaatının değerlendirilmesini" düzenleyen 38. maddesinde yapılan değişiklik ile dahilde işleme izin belgesi kapsamındaki döviz kullanım oranının hesaplanmasında, yurt içi alımlar hariç CIF (navlun dahil) ithal tutarının (fatura bedelinin CİF dolara karşılık gelen değerinin) FOB (navlun hariç) ihraç tutarına olan yüzde oranı esas alınacak.