Damızlık gen haritası çıkarılarak verim artırılacak

Hayvancılıkta Damızlık Değer Tespit Projesi bu yıl başlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CANAN SAKARYA

ANKARA - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hayvancılıkta yüksek verimli kaliteli hayvanların damızlık olarak kullanılması için gen haritası çıkarmaya hazırlanıyor. Tarım Bakanlığı, altyapı çalışmalarının tamamlanmasını ardından, Hayvancılıkta Damızlık Değer Tespit Projesini uygulamaya koyacak. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu yıl başlatacağı yeni projeler arasında yer alan Hayvancılıkta Damızlık Değer Tespit Projesi ile Türkiye'nin elindeki hayvanların gen haritası çıkarılacak. Islah çalışmaları ile kültür ırkı hayvan varlığının artırılmasının öneminden hareketle yeni bir çalışma başlatacak olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi bünyesinde uygun altyapının hazırlanması, eğitimlerin ve hazırlık çalışmalarını tamamlamak için çalışmalara bu yıl başlayacak. 

Proje kapsamında yurtdışından getirilmiş ve halen kullanılmakta olan DNA mikrodizini ile damızlık hayvanların sağlık yönünden belirli genetik kusurları içerecek şekilde taraması yapılacak. Böylece ülkemiz popülasyonunda kullanılarak Türkiye'ye özgü DNA standardı çıkartılarak gen verim ilişkisi ortaya konulacak. Bu uygulama ile elimizde bulunan hayvanların genetik haritaları çıkarılarak sahip olunan damızlık hayvanların sağlık ve verim yönlü hangi durumda olduğu tespit edilecek. Böylece, yüksek verimli kaliteli hayvanlar damızlık olarak seçilerek, yeni nesillerin oluşturulması sağlanacak. 

Aşı üretim merkezi kurulacak 

Tarım Bakanlığı'nın, üzerinde çalıştığı diğer bir proje, Aşı Üretim Merkezi Kurulması Projesi. Proje ile hayvan hastalıkları ile mücadelede kullanılan tüm aşıların, yeterli miktarda, istenen zamanda ve beklenen kalitede üretiminin yapılması, şap hastalığına neden olan virüslerin değişiminin izlenerek, yeni virüslere karşı aşı geliştirilmesi ve hayvan şartlarının uluslararası standartlara ulaştırılması hedefl eniyor. 

Yeni kuralacak tesiste, hayvan sağlığı alanında kullanılan ve Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlüklerinde üretilmekte olan tüm aşıların, tüberkülin ve mallein test antijeni, liyofilize formdaki aşıların sulandırma sıvılarının uluslararası standartlarda üretilmesi planlanıyor. Ayrıca, şap hastalığının teşhis işlemleri de bu merkezde yapılacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir