‘Darbe girişimine karşın yatırımlara devam’

İş dünyası temsilcileri darbe girişiminin ardından ekonomiye yön veren kurumların aldığı tedbirlerin kendilerini rahatlattığını, ülkeye güvenlerinin sürdüğünü, yatırımlarının hız kesmeyeceğini dile getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

Darbe girişimi, ülke ekonomisine inancını sürdüren iş dünyası temsilcilerinin yatırımlarında herhangi bir değişikliğe yol açmadı. Darbe girişiminin ekonomiyi olumsuz etkilemesini beklemediklerini ifade eden iş adamları, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) aldığı önlemlerden memnuniyetini de dile getirdi. 
Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Başbakan Yardımcıları Mehmet Şimşek ve Nurettin Canikli’nin dünden beri yaptığı konuşmalar ile Merkez Bankası, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Borsa İstanbul gibi ekonomi alanındaki önemli kurumların aldığı tedbirlerin işadamlarını çok rahatlattığını söyledi. İş dünyası olarak, alınan tedbirler nedeniyle ilgililere teşekkür ettiklerini belirten Özdemir, “Aslında dünkü toplantılarda alınan kararlar çok olumluydu. Hepimizin endişe ile beklediği ‘acaba ne olur?’ sorusunun cevabı dün verildi. Bu sayede piyasalar, 15 Temmuz Cuma gününe yakın bir rakamdan açıldı. Küçük bir düşüş yaşandı. Bu düşüşün de gün içerisinde toparlanmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

‘Ülkemize güveniyoruz’ 

Özdemir, Türkiye ekonomisinden hiçbir zaman tereddüt etmediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: 

“Dün bile yatırımlarımız nedir, ne oluyor, onun değerlendirmesini yaptık. Ülkenin birlik ve beraberliğinden hiçbir endişemiz olmadı. Ancak bu olay çok büyük üzüntü verdi. Darbe girişimine karşı büyük birlik gösterilmesi bizi haksız çıkarmadı. İnanın, dün bile yatırımlarla ilgili çalışmalarımız devam etti. Hiç durmadık. Ülkemize, Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, bakanlarımıza çok güveniyoruz. Bu zor günde dahi basiretli toplantılar yapıldı. Çok güzel ve yerinde kararlar alındı. Hem iç hem de dış piyasa rahatladı.” 

‘Ders çıkarmalıyız’ 

Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan da darbe girişiminin ardından piyasaların haftaya olumlu başladığını ifade ederek, “Hafta sonu, kötü film izler gibi geçti. Ancak şu anda her şey yerli yerinde, bankalarımız sağlam, TCMB gerekli kararları aldı. İş dünyası güvenli bir ortamda devam ediyor. Ekonomik anlamda herhangi olumsuz etki olacağını düşünmüyorum, beklemiyorum, hissetmiyorum” dedi. 

Darbe girişiminden çıkarılması gereken dersler olduğunu belirten Özilhan, girişimin ekonomiye orta ve uzun vadede yapacağı olumsuz etkiler için önlem alınması gerektiğini vurguladı. Özilhan, “İş dünyası olarak işimizin başındayız. Yatırımlara devam ediyoruz. Cumartesi de durmadık, çalıştık. Türkiye, çok çalışarak birlik ve beraberlik içinde sıkıntıları atlatacak” diye konuştu. 

Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tarkan Kadooğlu ise darbe girişimi sonrası demokrasinin güçlendiğini ve ülkenin tek vücut olduğunu, darbenin püskürtülerek tüm dünyaya Türkiye’nin ne kadar güçlü olduğunun gösterildiğini kaydetti. Kadooğlu, “İş dünyası olarak, azimle ve hızlı bir şekilde ülkenin geleceğine inançla yatırıma devam etmeliyiz ve devam edeceğiz. Bütün üyelerimizin bu yöndeki pozitif yaklaşımını görmekten mutluyuz” görüşünü dile getirdi. 

‘Büyük dalgalanmalar olmadı’ 

Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, yaşananların şaşkınlığı içerisinde olduklarını ifade ederek, sürecin bir an önce normale dönmesi için elden gelen ne varsa yapılması gerektiğini söyledi. Kibar, olayların duyulmasından sonra yurt dışından iş birliği içinde oldukları çok sayıda firma yetkilisinin kendilerini aradığını belirterek, “Onlarla ilgili bir sıkıntı olmayacağını söyledik. Biz işlerimize devam etmeye çalışıyoruz. Ama endişelenmeden de olmuyor. Olan biteni anlamaya çalışıyoruz. Ekonomik olarak dengelerimiz çok iyiye gidiyordu ve büyük dalgalanmalar olmadı. Hafta sonu bir şok yaşadık. İnşallah bir an evvel şokun artçıları olmadan atlatırız” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir