Darphane bir ve yarım gramlık yuvarlak altın üretimine hazır

Cumhuriyet altınının standardını bozmadan piyasaya yeni ürün sunan Darphane, 610 çeyrek altına karşın bir kilo külçe altından binin üzerinde bir gram, 2 binin üzerinde de yarım gram altın üretecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Yıldız TAŞDELEN ERLİ
 
İSTANBUL - Son yıllarda altın fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle özel günlerde tercih edilen takı amaçlı çeyreğin pahalı hale gelmesi, vatandaşları alternatif ürün arayışına itti. Tüketicilerin eğilim ve beklentileri ile yaklaşık 50 kuyumcu odasından gelen talebi dikkate alan Darphane, hediye ve takı amaçlı kullanılmak üzere 22 ayar 1 ve 1/2 gramlık yuvarlak altınlar üretecek. Yeni ürünlerin üretimi için gerekli yatırımları yapan Darphane, kuyumculardan talep bekliyor. Darphane, Cumhuriyet altınındaki gibi gelen emanet altınları imal edip kuyumculara iade edecek. 
 
Tırtıllı olacak 1 ve 1/2 gramlık altınların bir yüzünde Atatürk'ün yandan görünüşü bulunurken, diğer yüzünde Darphane yazısı, altında kaligrafik yazıyla "Türkiye Cumhuriyeti" yazısı, bu yazının altında da ürünün ayarı ve ağırlığı (yazıyla) yer alacak. Darphane, milli hatıra altın olan Cumhuriyet altınlarının standardını bozmadan piyasaya yeni ürün sunarken, 610 çeyrek altına karşın 1 kilo külçe altından binin üzerinde 1 gram, 2 binin üzerinde de 1/2 gram altın üretmiş olacak. Yeni ürünlerin maliyeti, işçilik-fire oranları çeyrek altına göre daha yüksek olacak. 
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, DÜNYA'ya yaptığı açıklamada, yeni ürünler için gerekli onayı alıp, yatırımları yaptıklarını belirterek, kuyumculara tanıtımını yapacakları, piyasanın ve kuyumcuların ihtiyacı olan, ağırlığı, kalitesi ve ayarı itibariyle de Darphane garantisinde bulunan altınları üretmeye hazır olduklarını söyledi. 
 
Maliyeti yüksek
 
Yeni ürünlerin ortaya çıkışından üretim aşamasına kadar olan dönemde kuyumcu odalarıyla birlikte çalıştıklarını ifade eden Parmaksız, küçük gramajlı ürünler üretmenin daha çok zaman aldığını, daha zahmetli ve fire oranının daha fazla, bu nedenle yeni ürünlerin maliyetinin, işçilik-fire oranının çeyrek altına göre daha yüksek olduğunu söyledi. Parmaksız, bir kilo külçe altından şu anda en küçük ürünleri olan çeyrek altından 610 tane üretildiğini, yeni ürünlerin miktarının ise 1/2 gramda 2 binin, 1 gramda da binin üzerinde olacağını bildirdi. 
 
Kontrolsüz şekilde karşılanan ihtiyaca karşılık ortaya çıktı
 
"Cumhuriyet altınının standardını bozmadan ihtiyaç duyulan takı altınını bu şekilde piyasaya sunmuş olacağız" diyen Parmaksız, yeni ürünlerin hiçbir şekilde Cumhuriyet altınına rakip, onun bir devamı ya da yeni bir Cumhuriyet altını serisi olmadığını vurguladı. Parmaksız, "Yeni ürünler, Cumhuriyet altını standardı dışında, piyasanın ihtiyaç duyduğu ve kontrolsüz bir şekilde karşılanan ihtiyaca karşılık ortaya çıktı" dedi. Cumhuriyet altını dışında Darphane'nin uzun yıllar sonra özel günlerde takı amaçlı kullanılmak üzere ilk kez altın ürettiğini de belirten Parmaksız, "Kuyumcuların bu konuda bize çok fazla ısrarı olduğunu gözönüne alırsak talebin yüksek olacağını düşünüyoruz. Vatandaşın da talebi var" diye konuştu. 
 
Halktan daha fazla mutlu olacağız
[PAGE]
 
Piyasa uzun süredir bekliyordu, biz halktan daha fazla mutlu olacağız
 
İstanbul Kuyumcular Odası (İKO) Başkanı Alaattin Kameroğlu, 1 ve 1/2 gramlık altın üretimi için diğer kuyumcu odalarıyla birlikte Darphane'ye öneride bulunduklarını hatırlatarak, piyasada farklı ürünler olduğunu, bu ürünleri Darphane'nin çıkartmasıyla piyasanın rahat edeceğini, bu işe ciddiyet kazandırıldığını düşündüğünü söyledi. Kameroğlu, projeyi desteklediklerini ifade ederek, "Bu piyasanın uzun süredir beklediği bir şeydi. Biz halktan daha fazla mutlu olacağız. Bu ürünler, düğün, nişan ve sünnet törenlerinin yanı sıra altın günlerinde kullanılabilecek. Vatandaş, yapacağı küçük tasarruflar için de bu ürünü tercih edebilecek" diye konuştu.
 
 
Yatırım amaçlı altın bu yıl yerini takıya bıraktı
 
Darphane verilerine göre, basımı gerçekleştirilen meskük (altın sikke) ve ziynet altın miktarı 14 Aralık itibariyle yaklaşık 42 tona (30 tonu aşkın ziynet, yaklaşık 10 ton meskük) ulaştı. Geçen yıl ise üretim 64.2 ton olmuştu. Altın fiyatlarındaki yükselişe karşın hız kesmeyen taleple birlikte daha çok yatırım amaçlı alınan Cumhuriyet meskük altın üretimi yüzde 285'lik artışla 2011'de 32,1 tona ulaşarak rekor kırmıştı. Meskük üretimi bu yılın 11 ayında ise yaklaşık 10 ton oldu. Kasım 2012 sonu itibariyle 30 tonu aşkın ziynet altın basımı gerçekleştirilirken, bu yıl altının yatırımdan ziyade takı amaçlı tercih edildiği dikkati çekiyor. 
Cumhuriyet altınları, ziynet ve meskük olmak üzere 2 türde, 10 ayrı çeşit olarak üretiliyor. Meskük altın, üzerinde Atatürk kabartması olduğu için Ata Lira olarak anılırken, inceltilmiş şekilde basılan ziynet altın ise genelde takı olarak alınıyor. 
 
Bu konularda ilginizi çekebilir