Davutoğlu, yatırımcıları Türkiye'ye davet etti
Londra’da Bloomberg iş dünyası temsilcilerine hitap eden Davutoğlu, Türkiye’nin önümüzdeki 4 yılda dünya ekonomisinde yükselen bir yıldız olacağını söyledi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bloomberg'in Londra merkezinde iş dünyası temsilcilerine hitabında, bir Türk başbakanı olarak ilk kez Bloomberg'de konuştuğunu, bunun son olmayacağını, daha sık buluşacaklarını söyledi. Bütün yatırımcıları Türkiye'ye davet eden Başbakan Davutoğlu, "Sadece karlı bir yatırım yapmak için değil, aynı zamanda Türkiye'nin ve İstanbul'un güzelliklerini yaşamak için de geliniz" dedi.
Davutoğlu, Türkiye'nin mali yapısının çok güçlü olduğunu ve 2015'te yaşanan iki genel seçime rağmen mali disiplinden sapma olmadığını vurgulayarak, popülist politikalar yürütülmediğini, çok sıkı mali politika takip ettiklerini bildirdi.
Türkiye'de istikrar olduğunun altını çizen Davutoğlu, “2015 bizim için zorlu bir yıl oldu. Çünkü ülke demokrasisinin son 60 yılında aynı yıl içinde ilk defa 2 genel seçim gerçekleşti. Bu seçimleri ben hep bir aşı gibi görüyorum. 1 Kasım'dan itibaren bir dört yıllık süre var önümüzde. Bu da bize istikrar için, projeksiyonlar için çok güçlü bir zemin sağlıyor. İkinci olumlu gelişme, geride bıraktığımız iki seçime ve etrafımızı çevreleyen istikrarsızlığa, DEAŞ ve PKK'nın saldırılarına rağmen ekonomimiz büyümeye devam etti ve bu belirsizliklerin arasında da üçüncü nokta olarak ekonomimiz yüzde 4'lük bir büyüme sağladı. Bu diğer ekonomilere göre yüksek bir oran."
Davutoğlu, emtia fiyatlarındaki düşüşün, Türkiye'nin cari açığı üzerinde ve enflasyonda olumlu bir etkisinin olduğunu ve global ekonomiye de olumlu etki yaptığını aktardı.
Türkiye, önümüzdeki 4 yılda dünya ekonomisinde yükselen bir yıldız olacak
Türkiye’nin etrafında jeopolitik riskler bulunduğunu vurgulayan Davutoğlu, bazı komşu ülkelerin durumuna değindi. Davutoğlu, "Bunların ekonomisi artık işlevsel değil. Bunlar Türkiye'yi etkiliyor olmasına rağmen birtakım olumlu gelişmeler de var. Bu da Türkiye'yi güvenli bir liman haline getiriyor yatırımlar ve ekonomik kuruluşlar için. Bunlardan en önemlisi de tabii ki siyasi istikrar" diye konuştu.
Başbakan Davutoğlu, global ekonomideki sorunlara, oynaklığa, ekonomik büyümedeki yavaşlığa ve jeopolitik risklere rağmen Türkiye'nin en çok ümit vaat eden ekonomi olmaya devam ettiğini vurguladı.
Türkiye'nin, dış politika bağlamında bazı zorluklarla karşı karşıya bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Suriye'de, Irak'ta, Rusya gibi bazı ülkelerle ilişkilerimiz hakkında yaşadığımız sorunlara rağmen Türkiye demokrasisi bizim ana omurgamız konumundadır. Oyların yüzde 49,5'ini alarak, böyle bir destekle başa gelmiş bir hükümetin bir başbakanı sıfatıyla karşınızda bulunmaktan gurur duyuyorum. Çünkü, 23 milyondan fazla kişi partimize destek verdi. Seçimlere katılım oranının yüzde 85 gibi yüksek olmasından da çok gurur duyuyorum ki bu hiçbir modern demokraside hayal dahi edilemeyecek bir oran. TBMM'de temsil edilme oranı da yüzde 79,5 ki bu rakama da herhangi bir modern parlamenter sistemde, Avrupa'da ya da başka bir yerde ulaşmak mümkün değil. Bu güçlü demokrasi temeliyle, siyasi, ekonomik istikrarla ve reform gündemiyle Türkiye, önümüzdeki 4 yılda dünya ekonomisinde yükselen bir yıldız olacaktır."
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek:
Reel bazda TL'de kayıp için sebep görmüyorum
Öte yandan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, reel bazda TL'de belirgin bir kayıp için sebep görmediğini söyledi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Londra'da yaptığı açıklamalarda şunları söyledi: Manşet enflasyon tahminleri üzerindeki riskler dengeli. Reel bazda TL'de belirgin değer kaybı için sebep görmüyorum. İran'a dönük yaptırımların kaldırılması memnuniyet verici. Gelişmekte olan piyasalarda volatilitenin ve "zorlu" bir dengelenme sürecinin bu yıl da süreceğini düşünüyorum.