DEİK 100 işadamıyla Çin ve Endonezya’ya çıkarma yapacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Çin ve Endonezya’ya gerçekleştireceği ziyarette enerji, finans, inşaat, madencilik, lojistik, savunma, tekstil, kimya, elektronik sektörlerinde faaliyet gösteren 100’den fazla DEİK üyesi işadamı da katılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) 100’ü aşkın üyesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a Çin ve Endonezya temaslarında eşlik edecek. 

DEİK’ten yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 28 Temmuz-1 Ağustos tarihleri arasında Çin ve Endonezya’ya gerçekleştireceği ziyarette enerji, finans, inşaat, madencilik, lojistik, savunma, tekstil, kimya, elektronik sektörlerinde faaliyet gösteren 100’den fazla DEİK üyesi işadamı da hazır bulunacak. Küresel ekonominin yeni büyüme ve çekim merkezi haline gelen Asya-Pasifik bölgesinin G20 üyesi iki büyük ekonomisine düzenlenecek ekonomi odaklı bu ziyaret, Türkiye’nin bölgeye açılımına önemli bir katkı sağlayacak. Ziyaret kapsamında Pekin ve Cakarta’da ülkeler arası ticaret ve yatırımları özendirmeye ve geliştirmeye yönelik olarak iş forumları ve ikili iş görüşmeleri düzenlenecek. Bu bağlamda, Çin-Türkiye İş Forumu, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Çin Ticaret Bakanı Gao Hucheng’un katılımıyla 30 Temmuz Perşembe günü Pekin’de gerçekleştirilecek. Foruma, Türkiye ve Çin özel sektörlerinden 400 civarında işadamı katılacak. 

Çin’den sonra Endonezya’ya geçecek heyet, Cakarta’da temaslarına devam edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Endonezya Ticaret Bakanı Rachmat Gobel’in katılımıyla 1 Ağustos Cumartesi günü Cakarta’da Endonezya-Türkiye İş Forumu gerçekleştirilecek. Forum kapsamında DEİK ve Endonezya Ticaret ve Sanayi Odası arasında iş birliğinin geliştirilmesi ve kurumsallaştırılmasına yönelik mutabakat zaptı imzalanacak.

Asya-Pasifik bölgesinde güçlenmeliyiz

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, ziyarete ilişkin değerlendirmesinde, Türkiye’nin orta ve uzun vadeli hedefl erine ulaşabilmesi, yüksek gelir toplumuna terfi edebilmesi için Asya-Pasifik bölgesindeki varlığını güçlendirmesi gerektiğini ifade etti. Asya-Pasifik Bölgesi’nin Türkiye için bir tercih değil zorunluluk olduğunu belirten Vardan, şunları kaydetti: “Neredeyse tüm siyaset yapımcılar ve şirketler bu gerçeklik üzerine geleceklerini inşa ediyor. Türkiye coğrafi konumu, ekonomik bloklarla olan etkileşimiyle bu bölgedeki fırsatları en iyi şekilde değerlendirecek durumdadır. Türkiye şu ana kadar bu bölgede emin adımlarla ancak biraz temkinli ilerliyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti kapsamında gerçekleşecek temaslar ve iş bağlantılarıyla bölgedeki varlığımız ve tanınırlığımızın daha da güçleneceğine inanıyoruz. Buradan hareketle, bölge ülkeleriyle ticaret merkezli ekonomik ilişkilerimizi karşılıklı yatırım merkezli kalıcı bir ilişki modeline dönüştürmeyi arzuluyoruz.”