Demir-Çelik üreticileri 2-3 firma altında toplansın

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, Türkiye'de 27 çelik üreticisinin 2- 3 firma altında toplanarak güçlerini birleştirmesi gerektiğine dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI 
İSTANBUL 

Türkiye çelik sektörünün bugüne kadar yıllık en fazla 36 milyon ton üretim yapabildiğine dikkat çeken Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, dünyanın en çok üretim yapan firmaları listesine Türkiye’den bir firmanın ancak 47’nci sıradan girebildiğini belirtti. Firmaların birleşerek, entegre tesisler haline gelmesi gerektiğini söyleyen Ekinci, “Türkiye’deki tüm firmalar bir araya geldiğinde en çok üretim yapan firmalar listesinde 9’uncu sırada yer alabiliyoruz. 27 tane üretici firma var. Bunlar birleşerek en fazla 2- 3 firma haline gelmeli” dedi. 

DÜNYA’nın sorularını cevaplayan Ekinci, Çin’in çelik sektöründe 180 milyon tonluk ihracat hedefi koyduğunu söyledi. Bugün itibarIyla 150 milyon tonları yakaladıklarının altını çizen Ekinci, “Karşılaştırdığımızda Türkiye 34 milyon tona yakın üretim gerçekleştirecek. Türkiye’nin üretiminin 5 katından fazla ihracat yapacak. Çin’in bu ihracatını tsunamiye benzetiyoruz. Dev dalgalar halinde vurup, bütün canlıları öldürüyor. Geri çekildiğinde ise meydanda hiçbir şey kalmıyor. Çin de meydanın kendine kalmasını istiyor. Dünyada ekonomik bir savaş var. Çin yüzde 3.5’lik devalüasyona gitti, tüm dünya sallandı. Diğer taraftan da fazileri buna göre indiriyorlar. Bu dövizin değerlenmesini sağlayacak. Neyse ki biz kalite yönünden çok üstteyiz” dedi. 

Antidamping davalarına karşı elimiz güçlenir 
Bu yıl toplamında Türkiye’de 33 milyon tonun altında bir üretim rakamı gerçekleşebileceğini ifade eden Ekinci, gelişmekte olan ülkelerin ürün ithal etmek yerine kendi sanayileri kurmaya başladığını belirtti. Kendi sanayisini kurmayan ülkelerin ise dampingli olsa bile ucuz fiyatlı ürünü tercih ettiğini vurgulayan Ekinci, “Bu gibi durumlar bizim mal satma şansımızı azaltıyor. Üretimin tamamını içeriye satmak da mümkün değil. İşler gittikçe zorlaşıyor. Bunun için üretim yüzde 75 civarında kullanılan hurdanın artık yüzde 15’lere inmeli. Bu şekilde hem rekabet edici fiyatlara inebiliriz hem de yeni ürün üretme kabiliyetimiz olur. Türkiye’nin toplam üretiminden fazla üretim yapan dünyada 8 şirket var. Bunlar 376 milyon ton üretim yapıyor. Dünya üretiminin yüzde 23’ünü gerçekleştiriyor. Büyüyen firmalar gittikçe ticaretten daha fazla pay alıyor. Bu büyük firmalar zaman içinde birleşerek büyüyüp, bu hale gelmişler. Bizde de şirketlerin birleşerek sinerji yaratmaları gerekir. Bütün sektör 2- 3 firmada toplanmalı” diye konuştu. 

Birleşmelerin olması halinde daha uygun şartlarda hammadde, daha kaliteli malzemelerin alınabileceğini savunan Namık Ekinci, şöyle devam etti: “10- 20 firma aynı pazara aynı ürünü satana kadar, bir firma çıkacak, hangi pazara hangi ürünün, ne kadar fiyattan satılacağının planlaması yapılabilir. Bize karşı açılabilecek Anti-damping davalarına karşı kendimizi daha güçlü savunma şansımız olabilir.”

23423423-orta-003.jpg

7 şirket birleştik diğerleri dahil olmadı
Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, geçmişte İskenderiye’de ortak alım için 7 şirketin tek çatıda birleştiğini açıkladı. Hurda ithalatı yerine, diğer ürünlerin alımıyla başladıklarını aktaran Ekinci, “Bu işin tutması için bakanlıkla konuştuk. ‘Bize bu işin dışında kalanlardan farklı bir avantaj sağlayın’ dedik. Bize Eximbank kredisini 0 faizli de yapsa olmaz. Bize 5 diyorsa, bu birleşimin dışında kalanlara 10 demesi gerekirdi. O zaman dışarıda kalanlar da sisteme dahil olurdu ve güç oluştururduk. O zaman olumlu netice alamadık” dedi. Sektörde eleman çıkartmalar olduğunu kaydeden Ekinci, “Daha da olabilir, kapanmalar görebilir. Yeni sistemler geliştirmeliyiz. Birleşmeler olursa üretim miktarımız 34 değil 70 milyon ton da olur. İstihdama da önemli katkılar olur” diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir