Demiryollarına 30 milyar dolar daha yatırılacak

Bakan Yıldırım, gelecek 10 yılda demiryollarına 30 milyar dolar daha yatırılarak, toplam ağı 26 bin kilometreye yükselteceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, demiryollarında gelecek 10 yıl içinde, mevcut yatırımlara 30 milyar dolarlık yeni yatırım ilave ederek yüksek hızlı demiryolu ağını 10 bin kilometreye, konvansiyonel demiryolu ağını da 4 bin kilometre artırarak toplam ağı 26 bin kilometreye yükseltmeyi hedeflediklerini bildirdi.
 
Yıldırım, 2. Avrasya Demiryolu Hafif Raylı Sistemler, Altyapı ve Lojistik Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de demiryolu taşımacılığında gelinen noktaya işaret ederek, "10 yıl önce demiryollarıyla ilgili düşüncelerimizi dostlarımızla paylaşırken, insanlar anlattıklarımızı tebessümle dinler, kibarlık olsun diye de ses çıkarmazlardı. Ama bakışlarından, söylediklerimizin kuru bir hayal olduğunu düşündüklerini anlamak zor değildi" dedi.
 
Türkiye'nin 10 yıl sonra demiryollarında sadece ülke içinde değil, Avrasya coğrafyasında da önemli bir hareketlenmeyi gerçekleştirdiğini, bugünkü fuarın bunu en iyi şekilde ispat ettiğini vurgulayan Yıldırım, Avrupa'yı Asya'ya bağlayan, Balkanlar ve Anadolu topraklarında tarihi İpek Yolu'nda, bunu modern demiryollarıyla yeniden donatmak suretiyle ihya etmenin adımlarını attıklarını söyledi.
 
Pekin ile Londra'yı bağlayan ulaşım demiryolu koridoru
Bakan Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bulgaristan'da 2014'e kadar tamamlanacak, Filibe üzerinden Sofya ve Kuzey Batı'ya gidecek, Türkiye üzerinden Edirne'den Kars'a, Tiflis'e, oradan Bakü'ye ve Orta Asya'ya uzanacak ulaşım koridoru, raylı sistem, İstanbul'un Boğazın altından iki kıtayı birleştiren Marmaray Projesi ile birlikte Pekin ile Londra'yı birbirine bağlayacak en önemli ulaşım demiryolu koridoru olacaktır. 1,5 milyar nüfus, 25 trilyon ekonomik büyüklüğe sahip bu coğrafya, demiryollarıyla, hava taşımacılığıyla, bölünmüş yollarıyla, otoyollarıyla, iletişim yollarıyla Doğu-Batı medeniyetlerini birbiriyle buluşturan önemli bir kavşak noktası olmaya devam ediyor."
Önümüzdeki 10 yıl içinde bu bölgede demiryolu sektörüne yapılacak yatırım miktarının 150 milyar dolar olarak hesaplandığına dikkati çeken Yıldırım, bunun, demiryolu altyapısı, demiryolu üstyapısı, demiryoluyla ilgili yeni teknolojiler, demiryolu araçları, hızlı tren setleri, makaslar ve demiryolu sanayisine yönelik daha fazla yatırım, daha fazla işbirliği, ülkeler için daha fazla refah ve kalkınma anlamına geldiğini söyledi.
 
Demiryolu projeleri 40 milyar lirayı aştı
Binali Yıldırım, son 9 yılda demiryollarında başlattıkları projelerin toplam tutarının 40 milyar lirayı aştığının altını çizerek, "Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz, 25 milyar lirayı bulmuştur. Gelecek 10 yıl için hedefimiz, mevcut yatırımlara 30 milyar dolarlık yeni demiryolu yatırımı ilave etmek suretiyle, yüksek hızlı demiryolu ağımızı 10 bin kilometreye, konvansiyonel demiryolu ağımızı da 4 bin kilometre artırarak toplam ağı 26 bin kilometreye yükseltmek olacaktır" şeklinde konuştu.
Avrupa'da 6'ncı, dünyada 8'inci yüksek hızlı tren işletmeciliğine sahip Türkiye'nin, Ankara, Eskişehir ve Konya olmak üzere 3 ilini yüksek hızlı tren ile birbirine bağladığını hatırlatan Yıldırım, 2017'ye kadar bu sayıyı 13'e çıkaracaklarını, bunun 10 yeni şehri yüksek hızda trenle buluşturmak anlamına geldiğini vurguladı.