”Demokrasinin gelişmesi için çok ortaklı işler beraber yapılmalı”
Güler Sabancı, "Sabancı Vakfı Hibe Programı Deneyim Paylaşım" toplantısında konuştu
TRABZON - Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, demokrasinin gelişmesinin çok ortaklı işlerin beraber yapılabilmesine bağlı olduğunu söyledi.
Sabancı, Birleşmiş Milletler Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı kapsamında, Trabzon'daki bir otelde düzenlenen, "Sabancı Vakfı Hibe Programı Deneyim Paylaşım" toplantısına katıldı.
Toplantıda konuşan Sabancı, Trabzon'a ilk gelişinin, kadın ve kız çocuklarının haklarının korunması ve geliştirilmesini amaçlayan bir toplantıyla olmasından gurur duyduğunu söyledi.
Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Projesi'nin çok ortaklı, fakat başarıyla yürütülen bir proje olduğunu ifade eden Sabancı, "Zaten demokrasinin gelişmesi çok ortaklı işleri beraber yapabilmemize bağlıdır. Sabancı Vakfı olarak geçen sene 11, bu sene ise 12 projeye hibe desteği verdik. Bu sadece başlangıç" dedi.
Sabancı Vakfı olarak projeye başlamalarının tek sebebinin teşvik etmek, başlangıç oluşturmak olduğunu vurgulayan Sabancı, "Bundan sonrasını hep beraber takip edeceğiz. Önemli kazanımlar elde ediyoruz. Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları birlikte çalışmayı öğreniyoruz. Beraber yaşadığımız kentlerde, kadın ve kız çocuklarının insan haklarının daha iyi korunması ve geliştirilmesi için birlikte çalışacağız" diye konuştu.
Eşitlik masaları
Bir çok ilde valilikler bünyesinde eşitlik masaları kurulmaya başlandığını anlatan Sabancı, şöyle devam etti:
"Projenin en önemli katkısının, kadın ve kız çocuklarının insan haklarının korunması ve geliştirilmesinde duyarlılığın artırılması olduğuna inanıyorum. Duyarlılığın akılcı ve bilimsel şekilde artırılması, hepimiz için ve daha sonra yapılacaklar için çok önemli. Projeye, Sabancı Üniversitesi'nin de katkıları var. Ayrıca 6 ilde 'mor sertifika' adı altında 850 lise öğretmenine ulaşıldı. 2007-2008'de, 360 lise öğretmeni eğitim aldı. İnsan hakları, kadın ve kız çocuklarının haklarının korunması ve geliştirilmesi konusunda önce öğretmenlerimize eğitim veriliyor. Onlarda bu konuyu daha iyi anlamak, öğrenmek için severek geliyorlar."
Kadın ve kız çocuklarının haklarının geliştirilmesi ve korunması konusunda daha iyiyi aramak için hep birlikte hareket edilmesi gerektiğini belirten Sabancı, "Kadın ve kız çocuklarının haklarının korunması ve geliştirilmesi hepimizin ortak sorunudur ve buna birlikte el atmamız lazım. Bunun bir başlangıç olmasını, yeni projeleri teşvik etmesini diliyorum. Proje, İçişleri Bakanlığı'nın desteği, BM'nin deneyimiyi ve Sabancı Vakfı ekibinin candan çalışmaları ile yürüyor. Destek veren herkese teşekkür ediyorum" dedi.