”Dengeler yerine oturuyor”

Bakan Kürşad Tüzmen, ekonomiyi değerlendirirken pazar çeşitliliğinin önemini vurguladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA  - Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) geleneksel "Türk İnşaat Sanayi" konulu toplantısında konuşan Kürşad Tüzmen, geç de olsa ekonominin dengelerinin yerine oturduğunu ve aşırı değerli TL'nin belli bir noktaya geldiğini belirterek, "İki ay içinde ihracatın ithalatı karşılama oranı daha da yükselecek, ara malı kullanımı artacak" dedi.

Bakan Tüzmen, toplantıda yaptığı konuşmada, geçen zaman zarfında iniş ve çıkışların hep birlikte yaşandığını kaydederek, dünya GSYH'sinin toplam tutarının 50 trilyon dolar olduğunu ancak borç senetleri, hisse senetleri ve banka kredileri toplandığında, toplam menkullerin değerinin 250 trilyon doları bulduğunu söyledi.

Tüzmen, ekonominin kendi içinde dengeleri yavaş yavaş sağlayacağını ifade ederek, "Yani 5 kat sanal bir ortam var. Dolayısıyla böyle bir şeyin yaşanması, zaten bir gün gerçekleşecekti. Gönül isterdi ki içerde tam dengeleri sağladığımız zaman, dışarda da dengeler iyi olsun, biz de yolumuza daha iyi devam edelim. Çığ düştü ama hiçbir kar tanesi kendisini sorumlu görmüyor. Pazarı çeşitlendirerek, yolumuza devam edeceğiz. Cari açık 60 senedir devam eden bir açık. Şu anda ihracatın ithalatı karşılama oranında bir düzelme var. Yani yaklaşık şu anda bu oran yüzde 64,4. Geçen ay ise yüzde 72 oldu. 60 ve altı hep tehlikeli oldu. Kriz dönemlerinde bu oranın 60 rakamına indiği dönemler oldu. Ama önemli olan 2-3 ayı iyi bir şekilde, dereye su gelene kadar kurbağanın gözü patlamadan devam ettirip, geçirmek. Daha sonra ekonomi kendi dengelerini oluşturacak" diye konuştu.

"Yeni pazarlarla çalışılmalı"

Yeni pazarlarla çalışılması gerektiğini ifade eden Tüzmen, Makedonya ve Kosova başta olmak üzere Balkan ülkeleri, Polonya, Ukrayna, Güney Rusya, İran, Irak'ın orta ve güney bölgeleri, Nijerya eksenli kara Afrika ülkeleri üzerinde ısrarla durulması gereken yeni pazarlar olması gerektiğini söyledi.

Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde geçtiğimiz 5 yılda son derece yüksek büyüme performansının yakalandığını kaydeden Tüzmen, "Ancak aynı şekilde bunu devam ettirmemiz mümkün değil. Petrol zengini ülkeler, petrol fiyatlarındaki düşüş nedeniyle yeni projelere daha az kaynak ayırabilecekler" dedi.

Önemli olanın doğru politikaları tespit edip, bunları uygulayabilmek olduğuna işaret eden Tüzmen, yurt dışı müteahhitlik sektöründe geçen yıl 19,6 milyar doların yakalandığını, bu sene de 20 milyar doların üzerine çıkılacağını söyledi.

Bakan Tüzmen, yurt dışı müteahhitlik sektöründe Türkiye'nin ABD ve Çin'in ardından dünya üçüncüsü olduğunu hatırlatarak, her yıl uluslararası müteahhitlik sektöründe en fazla iş alan firmaları gösteren ENR Dergisinin raporunda geçen yıl 22 firma ile yer alan Türkiye'nin 2008 yılında bu sayıyı 23'e yükselttiğini bildirdi. Tüzmen, artık firmaların pazara giriş stratejisinin bir adım önüne geçtiğini ve dünya pazarlarında markalaşmakta olduğunu kaydetti.

Yönetmelik değişikliği

Eximbank kaynaklarının artırılması için çalışma başlatıldığını, yeni bazı kredi ve sigorta programlarının yürürlüğe konduğunu kaydeden Tüzmen, BDDK tarafından hazırlanan bir yönetmelik değişiklik taslağıyla, -en az 3 bankanın oluşturacağı konsorsiyumların yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine verilecek teminat mektuplarının, kredi sınırlarının belirlenmesinde dikkate alınacak oranın yüzde 20'ye düşürülmesi-nin öngörüldüğünü kaydetti.

Tüzmen, "Halen bu oranın yüzde 40 olduğunu dikkate aldığımızda değişikliğin sektör açısından önemi daha iyi anlaşılacak" dedi.

Türkiye'nin rekabet şartlarının iyi bir konuma kavuşturması ve oyunun akıllı oynanması gerektiğine işaret eden Tüzmen, müteahhitlere yönelik olarak, "Rekabeti kendi aramızda değil, diğer ülkelerle yapmamız lazım. Başka pazarlarda birbirinizi yok etmenizi engelleyecek düzenlemeleri yapacağız. Kriz ortamında özellikle birlikte kazanıp paylaşmaya ihtiyaç var. Eğer bu yapılırsa önümüz açık olacak. Parasal birikimimiz fazla değil iş yapma tecrübemiz büyük sermaye" şeklinde konuştu.