Denizbank'ta manipülatif işlem

SPK, 4 kişi hakkında işlem yapma yasağı getirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Denizbank hisse senetlerinde manipülatif işlemler yapan Özdemir Uçar, Baybora Ercan, Abidin Sinan Arslan ve Ersel Düzgün'e işlem yapma yasağı getirildi.

SPK'nın bu haftaki bülteninde yer alan kararlara göre, Kurul, Denizbank'ın hisse senedinde 14-23 Temmuz 2008 tarihlerinde görülen olağandışı fiyat ve miktar hareketlerini inceledi. Ve kurul, bankanın 14-17 Temmuz 2007 dönemi hesaplarında manipülatif nitelikte işlemler gerçekleştirildiğini tespit etti.

Manipülatif nitelikteki işlemler nedeniyle Uçar Menkul ve Gayrimenkul Yatırımları A.Ş. ve söz konusu hesaba emir verdikleri tespit edilen Uçar Menkul Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Uçar, Uçar Menkul Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Baybora Ercan ve bu şirketin portföy yöneticisi, söz konusu hesapta vekaleti bulunan Abidin Sinan Arslan ile 21-23 Temmuz 2008 tarihleri arasındaki işlemleri nedeniyle Ersel Düzgün'e borsada işlem yasağı getirildi. Bu kişilerin işlem yasağı dün saat 14 itibariyle başladı.

İşlem yapma yasağının getirildiği tarih itibariyle Merkezi Kayıt Kuruluşu Anonim Şirketi nezdindeki hesaplarına işlem yasağı kaydının işlenmesine ve anılan kişilere ait kaydi payların, takas işlemlerine konu edilmelerinin önlenmesini teminen kıymet kodlarının farklılaştırılmasına, kıymet kodları farklılaştırılan kaydi payların da, kurul kaydından çıkarılmasına karar verildi.

Olağandışı fiyat ve miktar hareketlerinin yaşandığı Denizbank hisselerinin, bir müşterinin takası henüz gerçekleşmemiş hisse senedi alımı işlemleri sonucunda, belirli bir anda oluşabilecek açık takas pozisyonunun asgari yüzde 20'si oranında uygulanan net varlık bulunması zorunluluğu, söz konusu hisse senetlerinde gerçekleşecek işlemlerde açık takas pozisyonunun tamamını (yüzde 100) karşılayacak oranda özkaynak bulundurulması şeklinde uygulanmasına da karar verildi.

Ayrıca SPK, söz konusu hisse senetlerinin satışlarından kaynaklanan takas alacaklarını özkaynak hesabında dikkate almayacak. Müşterinin net varlığının hesaplanmasında, söz konusu hisse senetlerini özkaynak olarak kabul etmeyecek.

Bu arada Kurul, sözü edilen hisse senedinin kredili menkul kıymet ve açığa satış işlemlerine konu olabilecek sermaye piyasası araçları listesinden çıkarma kararı aldı.