Denizcilik sektörü teşvik bekliyor
MDTO Başkanı Lokmanoğlu, krizle birlikte tersanelerin kapanmaya başladığını belirterek denizcilik sektörüne çözüm bulunmasını istedi
MERSİN - Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Başkanı Cihat Lokmanoğlu, ekonomik krizden etkilenen denizcilik sektöründe özellikle gemi inşa sanayinin desteklenmesini istiyor.
Lokmanoğlu yaptığı açıklamada denizciliğin dünya için ekonomik öneminden önce stratejik öneme sahip endüstri sektörü olduğunu söyledi. Günümüzde bir yılda 8 milyar tonu aşkın ülkelerarası yükün yüzde 90'ının, petrolün ise yüzde 95'inin denizyolu ile taşındığını ifade eden Lokmanoğlu, "Ülkemiz dış taşımalarının da yüzde 86,3'ü denizyolu ile yapılmaktadır" diye konuştu.
Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'nin denizcilik konusunda geri kaldığını belirten Lokmanoğlu, şöyle konuştu:
"Şu anda denizcilik sektörü bütün dünyada kriz içinde. Onun için bundan sonra Türkiye'deki atılımlar ne yolda, nasıl yapılır kestiremiyoruz. Şu anda ilerde yapılacak yatırımları değil, şimdiki yatırımları nasıl yaşatabiliriz, onu düşünüyoruz.
Tersanelerin durumu çok kötü. Krizden yaklaşık bir yıl önce, 'Bundan sonraki 10 sene için elimizde siparişler var, onları nasıl yetiştireceğiz' şeklinde konuşulurken, şimdi bu durum 'Elimizdeki malı nasıl satacağız, herkes kontratını iptal ediyor' şekline döndü. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin mutlaka denize yönelmesi ve faydalanması lazım. Bu konuda elimizden geleni yapıyoruz."
Krizle birlikte tersanelerin kapanmaya başladığını ifade eden Lokmanoğlu, "Tersaneler işçi ağırlıklı kuruluşlardır. Kapanan tersanelerle birlikte işsizlik artıyor. Zaten ülkemizin en büyük sorunu işsizlik. Bu nedenle önlem alınması gerekiyor" dedi.
Hükümetin birçok sektörde teşvik politikalarını açıkladığını anımsatan Lokmanoğlu, şunları kaydetti:
"Fakat bunların içinde denizcilik sektörü yok. Ya ayrı mütalaa etmeyi düşündükleri için böyle yaptılar ya da denizcilik sektöründe şu anda teşvik edecek bir durum görmediler. Fakat, ekonomik krizin de etkisiyle belirsizliğe sürüklenen denizcilik sektörü, özellikle gemi inşa sanayinin bir şekilde desteklenmesi gerekiyor. Navlunların dibe vurduğu dönemde mutlaka teşvik getirilmeli."