Denizli, artan ihracatla moral buldu

Denizli, 2016’ya umutla başladı. Ekonomik durgunluğun hissedildiği günlerde Denizli farklı bir performans göstererek ocak ayında son 8 yılın en yüksek sanayi elektriği kullanım oranına ulaştı. Kent şubat ayında da ihracatını yüzde 8.26 artırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Emine ŞİMŞEK  

DENİZLİ - Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, şubat ayında artan ihracatla moral bulduklarını söyledi. Denizli ihracatı şubat ayında ocak ayına göre yüzde 8.26 artış gösterdi. 

Geçtiğimiz ay meclis toplantısında Denizli ekonomisi verilerini değerlendirerek önümüzdeki aylarda ihracatın artacağı yönünde beklentileri olduğunu açıkladığını anımsatan Keçeci, “İhracat beklediğimiz doğrultuda şubat ayında hem Türkiye’de hem de Denizli’de arttı” diye konuştu. 

Keçeci, “Denizli sanayisi 2016 Ocak ayında 153 bin 406 MWh sanayi elektriği kullanarak son 8 yıldaki en iyi ocak ayı performansını göstermiş oldu. Ayrıca istihdamda da 190 bin kişiyi geçmiş bulunuyoruz. Tüm bu rakamların sonucu olarak ihracatımızın artacağını bekliyorduk” diyerek, “Nitekim beklediğimiz gibi oldu ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) verilerine göre şubat ayında ocak ayına göre ihracat yüzde 17.2 artışla 10 milyar 790 milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde Denizli ihracatı ise yüzde 8.26 artışla 206 milyon 299 bin olarak gerçekleşti. İhracatçılar, değerlendirebileceği pazar fırsatlarını kaçırmamalı” şeklinde konuştu. 

‘Arap Baharı’ adı verilen sürecin, etkisi altına aldığı ülkelerde ciddi anlamda olumsuzlukları beraberinde getirdiğini ifade eden Başkan Müjdat Keçeci, “Çevremizdeki bütün ülkelerle problem yaşıyoruz. İran, Irak, Suriye, Mısır hatta İsrail’le ve son olarak Bulgaristan ile sorunlarımız var. Özellikle Rusya’nın ülkemiz üzerinde kurduğu kötü emeller bizi ciddi manada rahatsız ediyor. İhracat yaptığımız bu ülkeler ile ilişkinin biran önce düzelmesinde fayda var ” dedi. 

İran’da herkes yerini almalı, temkini bırakmamalı 

İran pazarına girmek isteyenlere acele etmeleri konusunda uyarıda bulunan Keçeci, “İhracatçı için her zaman potansiyeli olan yakın bir pazar konumundaki İran’ın siyasi ve ekonomik olarak istikrarsız bir yapıda olması, riskleri de içinde barındırmakta. Uluslararası ambargonun kaldırılmasından sonra İran dünya ticaretinin gündemine oturdu. Bu durum, uzun süredir ekonomik zorluklar yaşayan İran için hayati önem taşırken, Türkiye’nin ticaretine de ivme kazandırmasını bekliyoruz. İran, ticaret yapacaklar için muhakkak iyi bir pazar, herkes kendi çapında yerini almalı ama temkinli yaklaşılmasında yarar var. İran ile ticaretinizde risk almayın, vadeli alışveriş yapmayın” diye konuştu. 

Ülkemizin geleceğinde İran pazarının önemli bir yer tutuğunu dile getiren Keçeci, “İran’daki büyük ticaret potansiyelinin farkındayız. Bu gerçekten hareketle biz de söz konusu ülkenin pazarını incelemeliyiz. İran’a en fazla satılacak ürünler ve İran’ın hangi ürünlere daha fazla ihtiyacı olduğunu tespit etmeliyiz. Bu pazar, Türkiye’nin ihracatına, cari açığına ve özellikle de büyümesine ciddi katkı sağlayabilir ”dedi.

Irak pazarından çok umudumuz yok

Özellikle Ortadoğu’daki olumsuzlukların Irak’a olan ihracatın neredeyse yüzde 50 azalmasına neden olduğunu kaydeden Denizli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Keçeci, “Türk ürünleri Irak’ta kalitesini kanıtladı ve Irak halkının ilk tercihleri arasına girdi. Ancak 9 milyar dolar ile ikinci büyük ihracat yaptığımız ülke olan Irak’a ihracatımız son zamanlarda hemen hemen yarıya düştü. Irak’a vize uygulaması değişti, işadamı muaf tutulmadı. İhracatçı, bu durumun ihracatı olumsuz etkileyeceğinden endişeleniyor. Irak pazarından çok umudumuz yok. İşadamları dahil ülkemizde en az 200 bin Iraklı mülteci var. Irak, onları da geri kabul etmiyor” şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir