Denizli, Aydın ve Muğla'ya elektriği Aydem Elektrik dağıtacak

Aydem Elektrik Dağıtım AŞ yönetim kurulu başkanı Saldanlı, faaliyetlerinin tamamının EPDK tarafından denetleneceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DENİZLİ - Aydem Elektrik Dağıtım AŞ'nin yönetim kurulu başkanı Ceyhan Saldanlı, Denizli, Aydın ve Muğla illerinin elektrik dağıtımının Aydem Elektrik Dağıtım A.Ş. tarafından yapılacağını söyledi.

Saldanlı, düzenlediği basın toplantısında, bu bölgelerin elektrik dağıtım işletme haklarının 91/2325 sayılı Bakanlar Kurulu kararı gereği şirkete devredildiğini kaydetti.

Aydem'in, 2000 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve TEDAŞ ile protokol imzalamasına karşın daha sonra kabul edilen Elektrik Piyasası Kanununun bu protokolün serbest piyasa koşullarına uygun olmadığı gerekçesiyle yeniden tadiline karar verdiğini belirten Saldanlı, bu sürecin 8 yıl sürdüğünü bildirdi.

Bölgenin elektriğini 15 Ağustos 2008 tarihinden itibaren özel sektördeki ilk dağıtım lisansı sahibi olan Aydem Elektrik Dağıtım A.Ş'nin dağıtacağını ifade eden Saldanlı, şunları kaydetti:

"Bölgedeki dağıtım tesislerinin mülkiyeti halen TEDAŞ'a ait. Geçmiş dönemlere ait alacakları da Aydem firması tahsil edip TEDAŞ'a aktaracak. Tahsil edilip TEDAŞ'a aktarılması planlanan tutarın 200 milyon doları aşması bekleniyor. Şirket, il müdürlükleri ve demirbaşlar için de Tedaş'ın tespit ettiği miktarda kira ödeyecek. Halen faaliyetlerini yürüten memurlardan dileyenler, mevcut işlerini özlük hakları korunarak devam ettirebilecekler. Yakın gelecekte ise performans bazlı bir ücretlendirme sistemine geçilecek ve ücret seviyesi daha da artacaktır."

Menderes Elektrik Dağıtım AŞ'nin zararı

Bölgede daha önce bu faaliyetleri yürüten Menderes Elektrik dağıtım AŞ'nin 2007 yılında 46,6 milyon YTL zarar ettiğini belirten Saldanlı, bu yılın ilk 6 aylık döneminde ise zararın, 29,8 milyon YTL olarak açıklandığını söyledi.

Bu şartlara rağmen kar elde etmeyi hedeflediklerini belirten Saldanlı, "biz verimliliği artıracağız, alacakları daha iyi bir performansla tahsil edeceğiz, yatırım yapacağız, hizmet kalitesini yükselteceğiz. Büyük bir kar elde etmeyi düşünmüyoruz ama şirketi kara geçireceğiz, verimlilikten gelir elde etmeyi amaçlayacağız. Yurt dışına yaptırılan tesisleri tamamen yerli ve Türk mühendislerinin eseri haline getireceğiz" dedi.

Elektrik satış fiyatı

Aydem'in faaliyetlerinin tamamının Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından denetleneceğini ve ilgili mevzuata göre çalışmalarını sürdüreceğini belirten Saldanlı, elektrik satış fiyatının Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından tespit edileceğini, ülke genelinde uygulanan tarifenin bölgede de geçerli olacağını kaydetti.

Son düzenlemelere göre, elektrik satış fiyatlarının otomatik olarak 3 ayda bir EPDK tarafından enerji maliyetlerindeki değişiklikleri yansıtacak şekilde tespit edileceğini anlatan Saldanlı, "Fiyatlar, enerji girdi maliyetlerinin azalması halinde düşecek, artması halinde yükselecek. Bu değişiklikler dağıtımı yapan Aydem firmasının gelirini etkilemeyecek. Bölgede ciddi rakamda yatırım yapacak olan firma, sekiz yıl içerisinde 400 milyon dolar yatırım yapacak" dedi.

Vatandaşların her türlü istek ve ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun bir mesai harcadıklarını belirten Saldanlı, "Zor bir işe talip olduğumuzu biliyorum, ama bunun altından kalkacağımızı ve çok modern bir sistemi vatandaşlarımıza kazandıracağımızı umuyorum. Yurt dışındaki sistemleri buraya adapte edeceğiz. Yurt dışından danışmanlık hizmeti satın alacağız. Vatandaşlarımız her türlü istek ve taleplerini ücretsiz müşteri hattımız 444 41 86 numaralı telefondan bize ulaştırabilirler" dedi.