”Derdimizi Hükümete anlatamıyoruz”

Tureks İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Çetin, firmaların ellerindeki stokları kullandığı ve yeni siparişler vermediğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Tureks İthalat İhracat ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Ruşen Çetin, "Derdimizi hükümete anlatamıyoruz. Biz kendi kendimizi kurtarmaya bakalım. Hiç kimse bize destek olmayacaktır" dedi.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) işbirliği ile düzenlenen "2009 Alım Ofisleri Beklentileri ve Satın Alma Stratejileri Global Kriz Koşullarının Değerlendirilmesi ve Türkiye'den Alım Programları" konulu toplantının panel kısmında konuşan Çetin, 2009 planlarını yüzde 35-40 küçülme olarak yaptıklarını belirtti.

Çetin, "Sizlere de bunu öneriyorum. ABD'de durum hiç iyi değil" dedi.

Firmaların ellerindeki stokları kullandığına ve yeni siparişler vermediğine işaret eden Çetin, "Derdimizi hükümete anlatamıyoruz. Biz kendi kendimizi kurtarmaya bakalım. Hiçkimse bize destek olmayacaktır" şeklinde konuştu.

Çetin, 2010 yıllının ilk çeyreğinde krizin etkilerinin azalacağını, ancak tam olarak düzeltmenin 2. ve 3. çeyrekte yaşanabileceği görüşünü dile getirdi.

Moda Timkar adına konuşan Yılmaz Karamolla ise Türkiye'nin Avrupa'nın arka bahçesi olduğunu ifade ederek, "Bu bahçeyi biraz daha çiçeklendirebiliriz. Ama Türkiye olarak biraz daha pozitif bakmamız gerek. Önümüzdeki yıl krizden çıkabileceğimizi düşünüyoruz " dedi.

Gerry Weber adına konuşan Gülay Taşkıran da dokumayı çok ciddi kalite beklentilerinden dolayı Türkiye'den tedarik edemediklerini belirterek, bu yıl koleksiyon ve tasarıma yatırım yapan imalatçıların kazanacağını dile getirdi.

2009 yılında yüzde 20 büyüme hedefleri bulunduğunu bildiren Taşkıran, önümüzdeki dönemde Anadolu'daki işlerini büyütmeyi planladıklarını söyledi.

"İhracatımızda yüzde 15'lik bir gerileme oldu"

Best Seller adına konuşan Aylin Çetindağ ise Best Seller markasının dünyada 4 bin 100 mağazası bulunduğunu ve 15 yıldır Türkiye'den alım yaptıklarını bildirdi.

Geçen yılın kendileri için zor bir yıl olduğunu dile getiren Çetindağ, "İhracatımızda parite değişiminden dolayı yüzde 15'lik bir gerileme oldu. Hedefimiz geçen yıla göre yüzde 5 büyümek" dedi.

Çetindağ, müşterilerinin Mısır malları değil "Made in Turkey" yazılı ürünleri istediklerini anlatan Çetindağ, "Hedefimiz Türkiye ofisini Danimarka'dan sonra ikinci alım ofisi haline getirmek" dedi.

Galatea Sourcing adına konuşan Sinan Ilgaz ise Avrupa markalarına yılda 7,5 milyon adet ihracat gerçekleştirdiklerini, bunu da 50 adet üretici ile yaptıklarını söyledi.

Ilgaz, "2009'da müşterilerin kalite anlayışı arttı ama bunun parasını ödemek istemiyor. Açık ödeme vadeli talepleri arttı" dedi.

Yan sanayide bu yılın zor geçeceğini belirten Ilgaz, ortaklıklarla problemlerin aşılabileceğini kaydetti.

"Bahar aylarıyla birlikte piyasalarda açılma beklentisi var"

Varner adına konuşan Cenk Yerlikaya ise daralan tüketim pazarının Türkiye'den alımlarını etkilediğini belirterek, bahar aylarıyla birlikte piyasalarda açılma olmasını beklediklerini bildirdi.

Türkiye'de tekstil ve hazır giyimin sorunlarının bu krizle başlamadığını ve bu krizin ardından bitmeyeceğini ifade eden Yerlikaya, grup olarak Anadolu'nun vazgeçilmez bir üretim alanı olduğu fikrinde olduklarını söyledi.

Tedarikçilerine sıkı bağlarla tutunmak istediklerini ifade eden Yerlikaya, onlara kendi gemilerini sağlam limanlara bağlamalarını önerdi.

Marks & Spencer adına konuşan Sylvie Dayi ise İngiltere'deki satışların düştüğünü hatırlatarak, 66 bin çalışanları bulunduğunu, krizleri birlikte bin çalışanı işten çıkardıklarını, bu oranın toplam içinde çok büyük olmadığını ifade etti.

12-14 haftalık Uzak Doğu'dan alımlara sıcak bakmadıklarını bildiren Dayi, Çin ve Hindistan'ın Türkiye için bir tehdit olarak göründüğünü, ancak Marks&Spencer'in Türkiye ofisinin daha iyi işler yaptığını anlattı.