Deride rota Uzakdoğu

Hong Kong’daki fuara işlenmiş ya da yarı işlenmiş deri mamulleri ve kimyasalları ile katılan Türk dericiler dünyanın ünlü markalarıyla iş bağlantısı yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA - Dünyanın sayılı, Uzakdoğu'nun en büyük deri fuarı olan Hong Kong'daki Asya Pasifik Deri Fuarı'nda (APLF-MM&T) daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da milli katılım yapan Türk deri sektörü kaliteli ürünleriyle dünyaca ünlü markaların ilgi odağı oldu. Uzakdoğu ekonomisinin can damarı olarak bilinen Hong Kong 'daki fuara işlenmiş ya da yarı işlenmiş deri mamulleri ve kimyasalları ile milli katılım yaparak boy gösteren Türkiye deri sektörü temsilcileri dünyanın ünlü markalarıyla iş bağlantısı yaptı.

ABD, kanada ve Japonya deri ihracatında ikinci halka ülkeler

Sektörün ihracatta 2014'ü bir önceki yıla göre yüzde 4.6 kayıpla kapattığını söyleyen ve APLF Deri Fuarı'nı değerlendiren İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, "Özellikle Rusya'daki kriz sektörümüzü etkiledi. Bu krizlerin etkisini daha az hissetmek ve geleceğe yönelik yeni pazarlar bulmak için ikinci halka olarak değerlendirdiğimiz ülke pazarlarının keşfine çıktık" dedi.

Türk derisinin ihracat rakamlarına bakıldığında Asya ve Uzakdoğu ülkelerinin yüzde 9'luk ihracat oranı ile dördüncü sırada yer aldığını belirten Şenocak "15'er kişiden oluşan ticaret heyetleriyle belirlediğimiz ikinci halka bölge ve ülkelerde tespitler yapıyoruz. İDMİB olarak ilk ticaret heyetlerimizi Çin ve Vietnam'a göndererek görüşmeler yapacağız. Japonya hedefimiz için Deri Tanıtım Grubu (DTG) tanıtım faaliyetlerini planlamaya başladı. Japonlar Türkleri çok seviyor. Aynı zamanda Japonların Çinlilerle siyasi sorunları var. Çin'den biraz pahalı da olsa ürünlerini Türkiye'den almaktan yanalar" dedi. İhracatta yeni rota hedefleri belirlediklerini ifade eden Şenocak, "İlk hedefimiz İtalya, Rusya, Çin. Ardından ikinci halka olarak hareket planımıza koyduğumuz ülkeler Japonya, Kanada, ABD" dedi.

ABD'ye çıkarma yakında

Şenocak, hedef ülke olarak ikinci halkada ABD'yi değerlendirdiklerini belirterek şunları söyledi: "ABD'nin 42 milyar dolar toplam deri ithalatı var. Biz bu pazardan binde 1 pay alabiliyoruz. Newyork'taki fuarlara önce ziyaretler yaptık, şimdi katılım için harekete geçtik. Avrupa pazarına alışmıştık şimdi uzaklara hareket ediyoruz."

Dünya markaları alım yapıyor

21 ülkeden katılımın gerçekleştiği APLF Deri Fuarı'da dünya markaları olan Coach, Bally, Ecco, K-Swiss, Li & Fung, Hugo Boss, Adidas, Bauhaus, Debenhams, Diesel, Lane Crawford, LVMH, Marks & Spencer, Calvin Klein, Armani, Celine, Kwanpen, H&M, Clarks, Lacoste, Cole Haan, New Balance, Li-Ning, Aokang, Levi Strauss ve Next firmalarının temsilcileri alım görüşmeleri yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir