Derviş 2023 hedefinin reçetesini verdi

Brookings Enstitüsü Küresel Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve DÜNYA yazarı Kemal Derviş, "Yüzde 6'nın üstünde bir büyüme, yüzde 6'nın altında bir cari açık ile 2023 hedeflerine yaklaşabiliriz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR - Brookings Enstitüsü Küresel Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı, Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi ve DÜNYA yazarı Kemal Derviş, "Yüzde 6'nın üstünde bir büyüme, yüzde 6'nın altında bir cari açığı gerçekleştirdiğimiz anda 2023 hedeflerine gerçekten çok yaklaşabiliriz" dedi. 

Brookings Enstitüsü Küresel Ekonomiden Sorumlu Başkan Yardımcısı ve Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Kemal Derviş, konuk konuşmacı olarak katıldığı Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneğinin (ESİAD) ev sahipliğinde gerçekleştirilen "TÜRKONFED 17. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi"nde, "Finansal Kriz Sonrası Dönemde Küresel Ekonomide Değişimler ve Türkiye'nin Uyum Süreci" konularında bilgi verdi.  

Türkiye'nin mevcut ekonomik durumunu da değerlendiren Derviş, 2012 yılında cari açığın yüzde 10'dan yüzde 5'e indiğini, buna bağlı olarak büyümenin de yüzde 8'den yüzde 2,5'e indiğini anımsattı. Ülke ekonomisinin düzelmesi yönünde değerlendirmelerde bulunan Derviş, "Hiç olmazsa yüzde 6 bir büyümeyi gerçekleştirip, aynı zamanda cari açığı yüzde 6'nın epey altında tutabilmemiz lazım. İşte onu gerçekleştirebildiğimiz anda yani yüzde 6'nın üstünde bir büyüme yüzde 6'nın altında bir cari açığı gerçekleştirdiğimiz anda 2023 hedeflerine gerçekten çok yaklaşabiliriz" diye konuştu. 

Büyüme gerçekleştirilirken, cari açığında çok daha ılımlı bir düzeyde kalması için önerilerini açıklayan Derviş, şöyle konuştu: 

"Bu konuda başarı yeniden reel ekonomiye dönmemiz gerektiğini gösteriyor. Reel ekonomi kendi içinde yapısal değişiklikleri gerçekleştirdikçe ve yapısal yenilikleri getirebildikçe üretim içindeki yerli katma değer artacak, ithalat payı düşecek ve cari açık talebi o sayede yapısal olarak, yani anlık kısa vadeli tedbirlerle kredi sınırlarıyla değil, üretimin yapısına dayanarak, düşecek. O zaman özlediğimiz yüzde 6 büyüme hızını, yüzde 6'nın altında bir cari açıkla gerçekleştirebiliriz." 

"İç barış olmazsa ekonomi paramparça olur"

Toplumsal barış ve güvenin önemini vurgulayan Derviş, şöyle devam etti: 

"Barış sürecinin son derece sevindirici olduğunu, hepimizin mutlaka üstüne titremesi gereken birşey olduğunu savunuyorum. Demokrasi demek ister istemez uzlaşma ve hoşgörü demek. Demokraside karşı tarafı düşman olarak gördüğünüz andan itibaren sağlıklı bir demokrasinin işlemesi mümkün değil. İç barış olmadan her şey, para politikası, maliye, tüm bu ekonomik yapı paramparça olabilir. Bu ekonomik yapının yanı sıra toplumsal barış, birliktelik, karşı tarafı düşman görmemek, hoşgörülü bir fikir alışverişi içinde siyaset yapabilmek bunlar çok önemli. Türkiye'nin bunları koruması, değerini çok iyi bilmesi, iç barışın hakikaten köklü bir şekilde demokrasi ve özgürlük içinde sağlanması gerekiyor."   

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça'nın moderatörlüğünde zirveye katılanların sorularını cevaplandıran Derviş, dış politikayla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, şunları kaydetti: 

"Dünyaya açılmamız gerekiyor ve açılıyoruz. Türkiye bir dünya ülkesi olmaya başladı. Nasıl derseniz Afrika'ya yardım eden, Asya'da bir felaket olduğunda yardım eden, daha yoksul ülkelere, insanlara elini uzatan bir ülke olduk. Bu çok güzel, eskiden böyle bir gücümüz yoktu, dünyayı düşünen, son on yılda sadece kendi sorunlarını değil, başkalarının sorunlarına yardımcı olmaya çalışan bir ülke olduk. Bunların hepsi çok iyi ama başkalarının kavgalarının ilişkileri içinde taraf olarak girmek çok tehlikeli. Yardım etmek, evimizi açmak insani görevimiz, komşularımız ama mümkün olduğu kadar kendi çatışmalarını kendi içlerinde halletmelerine destek olmak, bir tarafı destekleyip öbür tarafı düşman kabul etmek bence doğru değil. Buna çok dikkat etmemiz lazım. Bu sayede ihracatımız, iş ilişkilerimiz hep iyi devam eder, onların iyi olması bizim için hayati önemli."  

İngiltere'yi örnek gösterdi

Avrupa Birliği konusunda da Derviş, Türkiye'nin ortak parayı kabul etmeyen İngiltere'nin tutumunu hedeflemesi önerisinde bulunarak, bu sayede AB'ye üye olunabileceğini söyledi.  

Derviş, bir soru üzerine siyasete girmeyi düşünmediğini de sözlerine ekledi.  

Konuşmasının ardından Derviş'e Onatça ve Eskişehir Sanayici ve İş Adamları Derneği (ESİAD) Başkanı Aydın Bandırma tarafından çeşitli hediyeler takdim edildi. 

Federasyon ve dernek başkanlarının siyasi ve ekonomik gündemle ilgili değerlendirmelerinin yapıldığı ikinci bir toplantıyla devam eden TÜRKONFED 17. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi'nin, resmi açılış töreni ise yarın gerçekleştirilecek.  

Bu konularda ilginizi çekebilir