Destek için çay yerine süt ikramı
Antalya'daki ziraat odalarında misafirlere çay ve kahve yerine süt ikram ediliyor.
Antalya merkez ve ilçelerdeki ziraat odalarında, süt tüketiminin önemine dikkati çekmek ve üreticilere destek vermek amacıyla ziyaretçilere süt ikram ediliyor.
Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp, yaptığı açıklamada, üreticilerden günlük olarak alınan sütün kaynatıldığını ve gün boyu misafirlere ikram edildiğini söyledi.
Sütle ilgili kampanyanın bir süre önce Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından başlatıldığını belirten Alp, "Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar Türkiye genelindeki tüm odalara, 'Bundan böyle gelen tüm misafirlere süt ikram edeceksiniz' diye bir genelge yayımladı. Biz de Antalya'daki 12 ziraat odası olarak yaklaşık 20 gündür konuklarımıza süt ikram ediyoruz." dedi.
Süt üreticisinin zor bir dönemden geçtiğini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının müdahalesinden önce sütün litre fiyatının 80 kuruşa kadar indiğini, müdahale ile 1 liranın biraz üzerine çıktığını anlatan Alp, şöyle konuştu:
"Hem üreticiyi desteklemek hem de sağlık açısından yararlarına dikkati çekmek amacıyla bu uygulamanın önemli olduğunu düşünüyorum. Süte sahip çıkmazsak gelecekte et de olmaz. Süt, çocuklarımız için ailemiz için önemli bir besin maddesi. Biz 'çay içilmesin' demiyoruz, o da önemli bir tarım ürünü. Ancak iş yerlerinde, evlerimizde konuklarımıza çay ve kahveye alternatif olarak süt de ikram edelim diye çağrıda bulunuyoruz. Süte sahip çıkarsak tarıma sahip çıkmış oluruz diye düşünüyorum."
Alp, üreticinin ayakta kalabilmesi ve bir miktar kar edebilmesi için sütün litresinin en az 1,3-1,4 lira olması gerektiğini söyledi.
"Süt dağıtımı tüm yurda yayılmalıdır"
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da 18 Mart'ta süt kampanyası başlattıklarını ifade ederek, "Kampanya sadece ziraat odalarımızla sınırlı kalmamalıdır. Tüm paydaşlarımızın ve sivil toplum örgütlerinin süt kampanyası başlatmasını arzu ediyoruz. Süt dağıtımı tüm yurda yayılmalıdır. Okul sütü programına ortaokul ve liseler de dahil edilmelidir. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarında süt ve süt ürünleri tüketimi artırılmalıdır." diye konuştu.
Herkesin bu kampanyayı desteklemesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, "Tüm halkımız ileride eti pahalı yemek istemiyorsa bu kampanyaya destek vermelidir. Süt üreticisini desteklemek hem hayvancılığı ayakta tutacak hem de tüketiciler eti pahalı yemek zorunda kalmayacaktır." ifadelerini kullandı.
Türkiye'de yıllık kişi başına düşen içme sütü 15,5 kilogram
Bu arada TZOB verilerine göre, Türkiye'de kişi başı içme sütü tüketiminin yıllık 15,5 kilogram olduğu hesaplanıyor.
Yıllık kişi başı içme sütü tüketimi Kolombiya'da 127,5 kilogram, Avustralya'da 109,1 kilogram, İsviçre'de 96,6 kilogram, Kanada'da 93,4 kilogram, ABD'de 94,7 kilogram, Rusya Federasyonu'nda 84,1 kilogram, Yeni Zelanda'da ise 77,7 kilogram düzeyinde bulunuyor.
AB'de kişi başı yıllık süt tüketimi ortalama 67,8 kilogram, Brezilya'da 55 kilogram, Arjantin'de 50,8 kilogram, Hindistan'da 40,6 kilogram, Meksika'da 39,9 kilogram, Japonya'da 32,4 kilogram, Peru'da 30 kilogram, Çin'de 10,2 kilogram, Endonezya'da ise 1,4 kilogram.