Dev şirketler, dış yatırımı artırmak için bir araya geldi
Türkiye'nin önde gelen şirketleri, dış yatırımların artması ve sıkıntıların giderilmesi için bir araya gelerek çalışma grubu kurdu. DEİK bünyesinde kurulan Dış Yatırım Çalışma Grubu, karşılıklı ülke yatırımlarını geliştirmek üzere çalışmalarına başladı.
Taylan BÜYÜKŞAHİN
İSTANBUL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), dış yatırımın geliştirilmesi için Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin yöneticilerin bir araya getirerek Dış Yatırım Çalışma Grubu'nu hayata geçirdi. Grubun başkanlığını Sabancı Holding'ten Volkan Kara üstlenirken, başkan yardımcılıklarını Anadolu Grubu'ndan Hakan Nazlıoğlu, Kale Grubu'ndan Yalçın Yılmazkaya ve Ziraat Bankası'ndan Sertaç Kundakçı yürütecek.
Çalışma grubuna 20'den fazla şirketin üye olduğunu söyleyen Yalçın Yılmazkaya, şirketlerin yurtdışında yapmak istedikleri yatırımlarla ilgili nitelikli bilgilere ulaşmasını sağladıklarını belirtti.
Yurtdışına yatırımlarla ilgili özel mevzuat ve teşvikler konusunda kamu ile ilgili çalışmalara büyük önem verdiklerini vurgulayan Yılmazkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yurtiçi yatırımlarla ilgili hükümetin teşvikleri var. Bunun dışında yurtdışı yatırımlarla ilgili ne tür teşvikler yaratılabilir konusu üzerinde çalışıyoruz. Bu konu önemli. Özellikle mukabiliyet. Yani sizin karşı tarafa yaptığınız yatırımlar kadar kendinize yatırımlar almanız durumu var. Ya da tam tersi, sizin buraya yapılan yatırım kadar yurtdışına yatırım yapmanız. Bunlar dışında, farklı ülkelerde yatırımcılarla birlikte yeni pazarlar bulabilmek için altyapı çalışmaları ve bilgi paylaşımı yapıyoruz. Mesela en son, yurtdışında yatırım yapan şirketlere, gittikleri ülkelerde sigorta ve finans bulma konularında bilgiler verdik."
Teşviklerin oturması beklendi
Yurtdışı teşvik konusunda bir takım ön görüşmeler yapıldığını ifade eden Yılmazkaya, yurtiçi teşviklerle ilgili devletin çalışmaları olduğunu ve bu teşviklerin öncelikle oturmasını beklediklerini dile getirdi. Bu nedenle yurtdışı teşvikler konusunda hükümetle doğrudan bir görüşmeleri olmadığını anlatan Yılmazkaya, "Her ülkeden bizim yatırımımız kadar, mukabiliyete uygun olarak Türkiye'ye yatırım yapılmasını istiyoruz. Gittiğimiz ülkede istihdam yaratıyoruz pazara yakın olmamız için, bunun karşılığı olarak da ülkemize yatırım bekliyoruz. O yüzden iç ve dış teşviklerin birbirleriyle uyum içerisinde olması lazım. Bu nedenle iç teşviklerin çıkıp uygulanmasını bekledik. Bunun arkasından da yurtdışı teşvikler de gelecektir inşallah. Mesela teşvik konusunda, yurtdışında yapılacak yatırım sigortaları ve yatırımların bazı kısımlarının faiz giderlerinin ödenmesi gibi çok çeşitli destekler olabilir. Bunlar tabi kalem kalem konuşulmadı ama konuşulacak" şeklinde konuştu.
3 alt komite yer alıyor
Kamu kuruluşlarıyla çeşitli kurum ilişkilerini geliştirmeye çalıştıklarını dile getiren Yılmazkaya, kamuoyunu da bu konu hakkında bilgilendirmeyi istediklerini aktardı. Grup bünyesinde 3 tane alt komitelerinin olduğunu belirten Yılmazkaya, "İlki iş geliştirme ve kurumsal kapasite oluşturma komitesi, ikincisi kamu ile ilişkiler geliştirme komitesi ve üçüncüsü de araştırma komitesi. Bizim yurtdışındaki şirketlere yatırım açısından en azından bir eser olması için de bir web portalı hazırlandı. www.ydy.gov.tr adresi. Burada çeşitli çalışmalar ve raporlar var" dedi. Belirli tarihlerde DEİK bünyesinde çalışma grubu olarak toplandıklarını kaydeden Yılmazkaya, sözlerine şöyle devam etti: "Neler yapacağımız konusunda fikir alışverişinde bulunuyoruz. Çalışma grubu yeni kurulmasına rağmen, Türkiye'nin önde gelen şirketleri bir araya gelerek kurulduğu için yurtdışı yatırım tecrübelerimiz fazla. Grupta yer alan hemen hemen tüm şirketlerin yurtdışı yatırımları var zaten. Yeniyiz ama bilgi bakımında tecrübesiz değiliz. En önemli hedefimiz yurtdışı yatırımları karşılıklı hale getirebilecek, Türkiye'deki yatırımları da destekleyebilecek, aynı zamanda bizi yeni pazarlara götürecek yeni yatırımlar için hem bilgi araştırma yapısını biraz daha kuvvetlendirmek, hem de bunlara yapılacak devlet teşviklerini daha elle tutulur hale getirebilmektir."
'İşbirliğinin artırılabilmesi için etkin mekanizmalar geliştireceğiz'
Dış yatırımın DEİK için stratejik ve öncelikli bir alan olduğunu belirten DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, şunları söyledi: "Yurtdışındaki Türk yatırımcılarımızın üretim, finans, istihdam ve yatırım kapasitelerinin; uluslararası rekabet edebilirlik, üretkenlik, etkinlik ve karlılıklarının artması çok önemli. Bunun sağlanabilmesi için kamu kurum ve kuruluşları da dahil olmak üzere özel sektör bünyesindeki diğer firmalarla işbirliklerinin artırılabilmesi için etkin mekanizmaların geliştirilmesi kritik öneme sahip. Bu vizyondan yola çıkarak DEİK bünyesinde kurulan 'Yurtdışı Yatırımlar Çalışma Grubu' olarak, çalışmalarımızı şekillendirmekteyiz. Ekonomi Bakanlığımız bu alandaki stratejik partnerimiz."
Çalışma Grubu üyeleri:
Alarko, Anadolu Grubu, Arçelik, Betek Boya, Çalık Holding, Çelebi Holding, Dedeman Turizm Yönetimi AŞ, Doğan Holding, Doğuş Holding, Eczacıbaşı, Grup İmpeks, Kale Grubu, Knauf İnşaat, Koç Holding, Kordsa Global, Mado, Nuh Çimento, Sabancı Holding, Şişecam, TAV Holding, Türk Hava Yolları, Yaşar Holding - Boya Grubu DYO, Ziraat Bankası, Zorlu Enerji Grubu.