Devler liginde Bilecik ve Gaziantep’in yıldızı parladı

Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde 309 firma Anadolu’dan. Her 5 firmadan 3’ü Anadolu’da yer alırken, İstanbul’un ağırlığı her yıl geriliyor. 2010 yılında İstanbul’dan 215 firma yer alıyordu, şimdi kent 180 firma ile listede temsil ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Handan Sema CEYLAN

Türkiye sanayinin devler liginde Anadolu etkinliğini artırıyor. İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) 2016 yılı verilerine göre açıkladığı “Türkiye’nin En Büyük 500 Sanayi Kuruluşu” listesinde İstanbul ve Kamu firmaları dışında 309 Anadolu şirketi yer aldı. İstanbul’dan listeye giren şirket sayısı 180 olarak gerçekleşti. 2010 yılında İstanbul’dan 215 şirket listede yer alıyordu. Listenin yıldızının parladığı kentler ise Gaziantep, Bilecik oldu.

Gaziantep 2015 verilerine göre 23 olan firma sayısı dün açıklanan listede 26’ya çıkardı. 12 Gaziantepli firma 2016’da sıralamada üst sıralara yükseldi. 5 Gaziantepli firma da listede ilk kez yer aldı. Ayrıca Gaziantep tam 10 yıl önceki 2006 verilerine göre sadece 10 firmasıyla listede yer alıyordu. 2009’da atılım yaparak 16 firmasının ismini listeye yazdıran kent, ikinci büyük atağını 2013 yılında gerçekleştirmiş ve 24 firmasıyla devler liginde yer almıştı. Kent zirvesini 26 firma ile 2016 listesinde yaptı.

Bilecik’in ise Bozüyük ilçesindeki sanayi tesisleri yüzünü güldürdü. Geçen sene listede yer almayan kentten, iki sanayi tesis birden listeye ismini yazdırdı. Bozüyük’ten listeye ilk defa giren Park Cam 282’nci sırada yer aldı. Midal Kablo ise 459’uncu sıradan listeye girdi.

Listede geçen sene olmayıp bu sene yer alan bir diğer kentte Kırklareli oldu. Lüleburgaz’da üretim yapan Lesaff re Turquie Mayacılık 282’nci sıradan listeye girdi. Türkiye’de tüketilen her üç ekmekten birinde firmanın mayası kullanılıyor. Firma 80 ülkeye ihracat yapıyor.

Ayrıca, Ankara, Bursa, Çanakkale, Hatay, Mersin ve Tekirdağ da listedeki firma sayısını artırdı.

Listeye veda eden iki kent Çankırı ve Giresun oldu. Her iki kent de tek firma ile listede yer alıyordu. Firma sayısı eksilen kentler, İstanbul, Adana, Adapazarı, İzmir, Karaman, Konya, Manisa, Ordu, Osmaniye ve Samsun oldu. 15 kentten sadece tek şirket listeye girdi. Türkiye’nin 34 kentinden ise devler liginde yer alan firma çıkmadı.

Başkanlar kentleri için ne dedi?

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Sani Konukoğlu:

Antep’te hem sayı arttı hem de basamak yükseldi

2016 yılı çok zorlu bir yıl olmasına rağmen, üretim ve ihracatı kesintiye uğratmayarak başarı çıtasını yükselten firmalarımızı kutluyorum. İSO 500’de 2016 yılında 26 firmamız yer almasından dolayı mutluyuz. Firmalarımızın, listede hem sayı hem de basamak olarak yükselmesi bizleri ayrıca sevindirdi. Kentimizin ve ülkemizin gelişmesi için sanayiciler olarak var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Beyhan Hıdıroğlu:

Bu yılki listede 5 yeni Gaziantepli

Gaziantepli firmalar sadece listede yer almak, sayılarını artırmakla kalmadı. 2015 yılı araştırmasına göre listede yer alan 12 Gaziantepli firma 2016’da yerini üst sıralara taşımayı başardı. 5 firmamız da listede ilk kez yer aldı. Listede yer alan 26 firmamızın toplam ihracatı 2,1 milyar dolar yani yaklaşık Gaziantep ihracatının üçte biri.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç:

Adana’da 6 firma basamak yükseltti

Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına, geçen yıl 14 firma ile temsil edilen Adana’dan bu yıl 13 sanayi firması girdi. Bu düşüşü üzüntüyle karşılıyorum. Ülkemizin 2016 yılında karşı karşıya kaldığı sorunlardan Adanalı firmalar da olumsuz etkilendi. Sıralamada 5 firma gerilerken, 6 firma ise daha üst sıralara çıktı. Zorluklara rağmen listeye giren firmalarımızı kutluyorum.

Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü:

Konya’nın azmi devam edecek

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarının oluşturduğu listede bu yıl Konya’dan 9 sanayi kuruluşumuz var. Geçtiğimiz yıl listede yer alan 2 firmamız bu yıl listede bulunmazken, geçtiğimiz yıl İkinci 500’te yer alan bir firmamız da bu yıl İlk 500’e yükselmeyi başardı. Bütün firmalarımızı kutluyorum.

Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu:

Samsun’a zor süreçte beş firma moral oldu

Göğsümüzü kabartan beş firmamızla ne kadar övünsek azdır. Zor bir süreçten geçtiğimiz aşikar. Ülke olarak da zor bir coğrafyadayız. Etrafımız adeta ateş çemberi. Dünya ekonomisinde de daralma söz konusu. Tüm zorluklara rağmen Samsun’dan beş firmamızın sıralamada yer almasının anlamı ve önemi bizler için çok büyük.

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler:

Eskişehir, küresel marka çıkarmaya odaklandı

Listede Eskişehir’den yer alan Eti, Tusaş, Peyman, Sarar, Alp Havacılık ve TÜLOMSAŞ’ın üretimden net satışları 4.7 milyar lira. Eskişehir’in çok eskiye dayanan bir sanayi kültürü ve deneyimi var. Kent ekonomisinin bu tecrübeyi fırsata çevirmesi ve daha çok küresel marka çıkarması gerekiyor. Biz de proje ofisi, dış ticaret merkezi ve danışman kadrolarımızla sanayinin hizmetindeyiz.

Balıkesir Sanayi Odası Başkanı İsmail Uğur:

27 firma Balıkesir’de üretim yapıyor

Listede yer alan firmalardan 27’si kentimizde üretim yapıyor. Ülkemizin 2023 hedefl erinden 500 milyar dolar ihracat ve kişi başı 25 bin dolar gelire ulaşmak adına fedakarca çalışan, bu başarıyı yakalayan tüm firmalarımızı ve firmalarımızın başarısında pay sahibi tüm çalışanlarını kutlar, önümüzdeki yıllarda da başarılarının devamını dilerim.

Bursalı firmaların üretimden satışları 17.6 milyar lira

Bursa 31 firma ile listede temsil edildi. 5 firma bu yıl listeye girdi. Karsan 208’inci sıradan, Çimtaş Boru 243’üncü sıradan, Aka Otomotiv 313’üncü, Çelikler Orhaneli Tunçbilek Elektrik Üretim AŞ de 337’inci ve TARFAŞ Tarımsal Faaliyetler ise 423’üncü sıradan bu yıl listeye giriş yaptı. Geçen yıl İSO 500’de 317’nci sırada yer alan Eker ile 489’uncu sırada bulunan BPO B-Plas Plastic Omnium Otomotiv bu yıl listede yer almadı.

Bursalı firmalar arasında ilk üç sırayı Bosch, Sütaş ve Beyçelik Gestamp paylaştı. Beyçelik Gestamp geçen yıl Bursalı firmalar arasında üçüncü olan Türk Prysmian Kablo’nun yerine geçerek 122’nci sıraya yerleşti. Bursalı firmaların üretimden satışları toplamı 17.6 milyar lira olurken, ihracat kaydı bulunan firmaların ihracatları ise 2.3 milyar dolar oldu. Listede çarpıcı düşüşler de dikkat çekti. Yıldırım Holding bünyesindeki Gemlik Gübre, geçen yıl amonyum nitratlı gübre satışının ve taşımacılığının yasaklanmasıyla sıkıntılı günler yaşadı. Ağustos ayında başlayan grevin de uzlaşmayla sonuçlanmaması firmayı sıralamada 257 basamak geriletti.

Şirketler ne diyor?

TERSAN Tersanecilik AR-GE ve Pazarlama Sorumlusu Şakir Erdoğan:

Tersan, en hızlı yükselen ikinci firma oldu

Yalova’da faaliyet gösteren tersanemiz geçen sene 359’uncu sıradaydı. Bu yıl 203 basamak birden atlayarak 156’ncı olduk. Böylece Türkiye’nin listede sıçrama sağlayan ikinci hızlı firmasıyız. Bu listede üst sıralarda yer almak bizim için büyük başarı. 2016 ciromuz 200 milyar dolar, geçen seneye göre yaklaşık yüzde 70’lik artış sağladık. 2015’te üretimine başladığımız balık fabrikası ve off shore gemilerini 2016’da ihraç ettik. İhracat en önemli pazarımızı İzlanda ve Baltık ülkeleri. Bu yıl da kontratını yaptığımız feribot üretimine başladık. Türkiye’de gemi inşaat sektöründe Ar-Ge çalışmalarına yönelik ikinci tesisi kurduk. Alt kuruluşlarımızla beraber toplam 2 bin kişiye istihdam sağlıyoruz.

Tiryaki Agro Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu:

Tiryaki Agro 60’ıncı sıradan listeye girdi

Listeye bu sene 60’ıncı sıradan sıfırdan girdik. Pazar çeşitliliğimizi artırdık ve 80 ülkeye ihracat yapmaya başladık. Ar-Ge çalışmalarına ağırlık veriyoruz. Uzman bir ekibimiz var. İnsan kaynağımıza çok güveniyoruz. Her yıl sürekli olarak büyüyoruz. Yapacağımız yatırımlarla daha da büyüyeceğiz.

Gülsan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Topçuoğlu:

Gülsan, yükselişini sürdürecek

İSO 500 sonuçları elbette sanayicilerimiz için büyük önem taşıyor. Firma ve marka için yapılan yatırımların yatırımcıya olumlu dönüşü anlamı taşıdığı gibi dünya markası olma yolundaki adımlarında sağlamlığının da önemli bir göstergesidir. Diğer taraftan İSO 500 sonuçları firmaların tüketiciye sunduğu ürünlerin hak ettiği değeri ve yeri bulması anlamına da gelir. Aynı zamanda firmaların bulundukları ülkedeki gücü ve varlıklarının en önemli göstergeleri arasında. Gülsan Holding bünyesinde faaliyet gösteren Gülsan Sentetik Dokuma A.Ş. İSO 500 genel sıralamada 2016 verilerine göre bir önceki yıla oranla üç sıra yükselerek 77. sıraya yerleşti. Özel şirketler sıralamasında 70. sırada yerini aldı. Önümüzdeki yıllarda yükselmenin devam edeceğine inanıyorum.

Oba Makarna Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özgüçlü:

Her 4 makarna paketinden birini Oba ihraç ediyor

Listede Oba Makarna bir önceki yıla oranla on sıra yükselerek 251. sırada yer aldı. Özel şirket sıralamasında ise 212. sıradayız. Günlük bin ton kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük üretim tesisine sahip olan Oba Makarna dünyada 7 kıtada yüzlerce ülkeye makarna ihracatını sürdürürken son yapılan araştırmalarda Türkiye’den ihraç edilen her dört makarna paketinkinden birisinin Oba Makarnaya ait olması da kurumumuzun sektörel büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Sektördeki liderlikleri sürdürme konusunda kararlıyız. Türkiye’nin en büyük ve dünyanın ikinci büyük üretim tesisine sahip olan Oba Makarna, uluslararası piyasada ülkemizi üstün bir başarı ile temsil etmesinin yanı sıra ülkemizde de tüketiciler tarafından aranan bir marka olarak iç piyasanın da en büyük firmaları arasında yer alıyor. Sonuçtan dolayı mutluyuz.

Bu konularda ilginizi çekebilir