DHL’den ‘0’ emisyon yolunda 4 büyük adım

Alman lojistik devi DHL, 2020 emisyon hedeflerine şimdiden ulaştı, karbon salımını %30 azalttı. Çevreci araçlara yatırımı hızlandıran şirket, 2050’de ise ‘0’ emisyon hedefliyor. Bu yolda 4 büyük adım atılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

Alman posta ve lojistik devi Deutsche Post DHL Group (DPDHL), merkezinin bulunduğu Bonn’da düzenlediği uluslararası basın toplantısıyla 2016 finansal sonuçlarını açıkladı, 2017 hedeflerini paylaştı. Yılı rekor sonuçla kapatan şirket, tarihindeki en yüksek 4. çeyrek rakamlarına ulaştı. DHL, 2020 emisyon hedeflerini de erken yakaladı. Çevreci araçlara yatırımı hızlandıran şirket, 2050’de ‘0’ emisyon hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda 2025 yılına kadar 4 önemli aşamanın tamamlanması planlanıyor. Şirket, Türkiye’de ise bu yıl 3. havalimanı yatırımına yoğunlaşacak.

2025’e kadar CO2 emisyonunu %50 azaltacak

2020 stratejileri doğrultusunda her iş koluna büyük yatırımlar yaptıklarını belirten Frank Appel, sürdürülebilirlik alanında da önemli başarılara imza atıklarını vurguladı. DHL, 2008 yılında, 2020’ye yılına kadar karbon salımını yüzde 30 oranında azaltmak için tüm dünyada çalışmalar yürütmeye başlamıştı. Frank Appel, bu orana 2016 yılında ulaştıklarının altını çizerek, yeni hedeflerini açıkladı.

Appel, 2050 yılına kadar ‘0’ emisyon oranına ulaşmayı hedeflediklerini söyledi. Bu hedef doğrultusunda sürdürülebilirlik alanına daha fazla yoğunlaşılacak, 2025 yılına kadar 4 önemli aşama tamamlanacak: 1. Karbon salımını 2007'ye kıyasla yüzde 50 azaltacak 2. Şirket satışlarının yüzde 50’sinden fazlasını yeşil lojistik çözümlerinden elde edecek. 3. Bisikletli kuryeler ve elektrikli araçların filodaki payı büyük oranda artırılacak. 4. Çalışanlarının yüzde 80’ini de dahil ederek ve partnerleriyle ile birlikte yıllık 1 milyon ağaç dikilmesini sağlayacak.

Deutsche Post DHL Group, 510 bin çalışanıyla 220 ülke ve bölgede faaliyet gösteriyor. Grup bünyesinde DHL Express, DHL Parsel, DHL eCommerce, DHL Global Forwarding, DHL Freight ve DHL Supply Chain iş birimlerini barındırıyor. DPDHL CEO’su Frank Appel 2016’da çok başarılı bir yılı geride bıraktıklarını, 3.5 milyar euroluk faaliyet karı hedefini tutturduklarını söyledi. Şirket, faaliyet karını 2016’da yüzde 45 artırdı. Appel, “Büyük bir gelişme gösterdiğimiz 2016’da tüm iş birimlerimiz büyümemize pozitif katkıda bulundu. Globalde pazar paymızı da artırmayı başardık. Pazar payımızın en fazla arttığı alan DHL eCommerce oldu. Grup olarak en hızlı büyümeyi Avrupa’da sağladık” dedi. DPDHL’in 2016 toplam cirosu ise 13.7 milyar euro olarak açıklandı. Frank Appel, 2020 stratejik hedefleri doğrultusunda DHL’nin 2017’de tüm alanlarda büyümesini sürdüreceğini söyledi. Şirketin 2017 FAVÖK hedefi ise 3.75 milyar euro.

Frank Appel: Türkiye pazarına güveniyoruz yatırımlar sürecek

Grup Türkiye’de DHL Ekspress, DHL Supply Chain ve DHL Global Forwarding şirketleriyle faaliyet gösteriyor. Sabiha Gökçen ve Atatürk Havalimanlarındaki uçakları ile İstanbul’un her iki yakasında da hizmet veren tek uluslararası hızlı hava taşımacılığı şirketi olan DHL, Türkiye’yi bölgesel üs haline getirmeyi hedefliyor. Frank Appel, “Türkiye pazarına güveniyoruz. Yatırımlarımız sürecek. 3. havalimanının açılması ile Türkiye’yi bölgesel hub yapacağız” dedi. DHL Express Türkiye CEO’su Claus Lassen ise 2017 planlarına yönelik şu açıklamayı yaptı: “2017 yılında Türkiye’ye yapacağımız yatırımlar 5 ana alanda yoğunlaşacak. Birinci önceliğimiz 3. havalimanı olacak. Buradaki merkezimizin inşaatına başlayıp 2018 sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. 42 bin metrekarelik bu merkez için 110 milyon euroluk bir kaynak ayırdık. Türkiye’nin ilk full otomatize lojistik merkezi olacak bu yatırımımız, teknolojisiyle endüstrimizi de bir sonraki çağa taşıyacak. Aynı zamanda burası yeşil çözümlerle donatılmış bir operasyon merkezi olacak."

Bonn’daki bağış merkezi mülteciler için 60 bin eşya topladı

DHL, toplantı kapsamında Almanya’nın Bonn şehrindeki bağış merkezini gazetecilere tanıttı. Almanya çapında bir ilk olan bu lojistik merkezi (Das Zentrallager Sachspenden Bonn- ZeSaBo) 1 Mart 2016’da açılmış. 100 m2’lik bu merkezde Bonn halkı tarafından mültecilere yapılan eşya bağışları toplanıyor, seçiliyor, depolanıyor ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Kıyafetten bebek arabasına, temizlik ürünlerinden mutfak gereçlerine kadar her türlü eşyanın toplandığı merkezde 1 Nisan'dan bu yana 60 bin eşya mültecilere ulaştırıldı. Bunun toplam ihtiyacın yüzde 80’ini karşıladığı vurgulandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir