”DİBS'ler çalışmaların tamamlanmasıyla kaydileştirilecek”
Bakan Şimşek, "hazine bonolarının isme saklanması konusunda düzenleme yapılmadığı" değerlendirmeleri üzerine yazılı açıklama yaptı
ANKARA - Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, teknik ve hukuki çalışmaların tamamlanması ardından, Devlet İç Borçlanma Senetlerinin (DİBS), Merkezi Kayıt Kuruluşu bünyesinde müşteri bazında kaydileştirilmesi sistemine geçileceğini bildirdi.
Bakan Şimşek yaptığı yazılı açıklamada, "hazine bonolarının isme saklanması konusunda düzenleme yapılmadığı ve hazine bonosu alanların gizli olduğu yönünde" bazı köşe yazılarında yorumlar yapıldığını hatırlatarak, bu yorumlar çerçevesinde bazı açıklama ve düzeltmelerin yapılmasının zorunlu hale geldiğini ifade etti.
Halihazırda hisse senetleri ve yatırım fonlarının, Merkezi Kayıt Kuruluşu bünyesinde kaydileştirilerek müşteri bazında saklandığı ve izlendiğini belirten Şimşek, Devlet İç Borçlanma Senetlerinin de söz konusu sisteme dahil edilmesine ilişkin çalışmaların, başta Sermaye Piyasası Kurulu olmak üzere Hazine Müsteşarlığı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği, Merkezi Kayıt Kuruluşu ve sektör temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan geniş platformlu bir çalışma grubunda devam ettiğini, yürütülen çalışmalarda, ilgili kuruluşlar tarafından sisteme ilişkin gerekli teknik altyapı testlerinin gerçekleştirilmekte ve üyelerin sisteme ilişkin gerekli eğitimleri almalarının sağlanmakta olduğunu hatırlattı.
Yapılan teknik çalışmalar dışında ayrıca, diğer yatırım araçlarından farklı olarak, yüksek hacimli işlemlere konu olan Devlet İç Borçlanma Senetlerinin adli ve idari mercilerce haciz, tedbir ve benzeri adli ve idari takiplerinin, sorumlu kuruluşlarca yürütülebilmesine ilişkin gerekli kanuni düzenlemelerin de hazırlanmakta olduğunu ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:
"Gerçekleştirilen tüm bu teknik ve hukuki çalışmaların tamamlanması ardından, Devlet İç Borçlanma Senetlerinin, Merkezi Kayıt Kuruluşu bünyesinde müşteri bazında kaydileştirilmesi sistemine geçilecektir.
Yurt dışı yerleşiklerin istatiği
Diğer taraftan, yurtdışında yerleşiklik uluslararası standartlara göre yabancı ve yerli ayrımında temel belirleyicidir. Bu kapsamda, Devlet İç Borçlanma senetlerine yatırım yapan yatırımcılar elbette ki yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından bilinmektedir. Zira, bilindiği üzere, mevcut vergileme rejimi çerçevesinde, devlet iç borçlanma senetleri yatırımcı bazında farklı oranlarda tevkifata tabi tutulmakta olup özellikle yurt dışı yerleşik kategorisindeki yatırımcılar, ilgili vergi hükümlerinden yararlanabilmek için, başta mukimlik belgesi olmak üzere gerekli belgeleri aracı kurum ve bankalara iletmektedir. Bu anlamda, Devlet İç Borçlanma Senetlerine yatırım yapan yatırımcılar, vergi kanunlarının gerekli kıldığı biçimde belirlenebilmektedir.
Yurt dışı yerleşiklerin yatırım tercihleri ve bu kapsamda portföylerinde tuttukları Devlet İç Borçlanma Senetlerine ilişkin istatistiki bilgiler Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yayınlanmaktadır. Ayrıca, yurt dışı yerleşiklerin toplam iç borç stoku içindeki yüzdesel payı aylık olarak yayınlanan Kamu Borç Yönetimi Raporunda kamuoyuna duyurulmaktadır. Bu kapsamda, 29.08.2008 tarihinde yayınlanmış olan söz konusu raporda yer aldığı üzere yurt dışı yerleşiklerin toplam İç Borç Stoku içerisindeki payı 2008 yılı Temmuz sonu itibariyle yüzde 12,8 olup yabancı bankaların payı ise yüzde 4,8'dir."