Dış ticaret endeksleri eylülde arttı

TÜİK eylül ayına ilişkin Dış Ticaret Endekslerini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye'nin ihracat miktar ve birim endekleri Eylül 2008 döneminde arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Eylül ayına ilişkin Dış Ticaret Endekslerini açıkladı. Geçici dış ticaret verilerinden hesaplanan 2003=100 temel yıllı dış ticaret endekslerine göre; geçen yılın aynı dönemine oranla eylül ayında, ihracat miktar endeksi yüzde 17,5 oranında artış, ithalat miktar endeksi yüzde 0,5 oranında azalış gösterdi.

İhracat miktar endeksleri ana sektörler itibariyle geçen yılın aynı ayına göre, balıkçılık sektöründe yüzde 17,7 oranında düşüş, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 30, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 29,7, imalat sanayii sektöründe yüzde 16,9 oranında artış görüldü.

Aynı dönemde, ithalat miktar endeksleri, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 11,9, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 0,9 oranında artış, imalat sanayii sektöründe yüzde 0,2 oranında gerileme kaydetti. 2008 Temmuz-Eylül döneminde  bir önceki yılın aynı dönemine göre, ihracat miktar endeksi yüzde 9,8,  ithalat miktar endeksi ise yüzde 0,2 oranında arttı.

Birim değer endeksleri arttı

Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 20,9, ithalat birim değer endeksi  ise  yüzde 24,2 oranında arttı. İlgili dönemde ihracat birim değer endeksleri, bir önceki yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 5,3 oranında azalış, balıkçılık sektöründe yüzde 4,8, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 17,8, imalat sanayii sektöründe ise yüzde 22,2 oranında artış kaydetti.

İthalat birim değer endeksleri geçen yılın aynı ayına göre, tarım ve ormancılık sektöründe yüzde 26,7, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 49,9, imalat sanayii sektöründe yüzde 16,3 oranında büyüdü. Eylül ayında 2007 yılı eylül ayına göre ihracat birim değer endeksleri, lokomotif sektörler olarak adlandırabileceğimiz tekstil ürünlerinde yüzde 5,1, giyim eşyasında ise yüzde 6,4 oranında arttı. 2008 Temmuz-Eylül döneminde  bir önceki yılın aynı dönemine göre, ihracat birim değer endeksi yüzde 24,3, ithalat birim değer endeksi ise yüzde 29,6 oranında yükseldi.

Motorlu kara taşıtı  ve römorklar sektörü ihracat miktar endeksleri arttı. Bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırıldığında 2008 eylül ayında, motorlu kara taşıtları grubunun ihracat miktar endeksi yüzde 14,3 oranında artış, ithalat miktar endeksi yüzde 8,6 oranında azalış gösterdi.