Diyarbakır’ın kadayıfı yurtdışına açılıyor

Bir asra yakın süredir Diyarbakır’ın ünlü kadayıfını üreten isimler arasında yer alan Hacı Levent, rotasını yurtdışına çevirdi. Şirket, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’nde kuracağı tesisin ardından yurtdışına açılmanın planlarını yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MAHİR SOLMAZ

DİYARBAKIR - Hacı Levent, Diyarbakır’ın kadayıfıyla yurtdışına açılıyor. Şirket, yeni tesisinin ardından yurtdışı çalışmalarına ağırlık verecek. 

Hacı Levent’in hikayesi ise 1900’lü yıllara kadar uzanıyor. ‘Topal Hasan’ ismiyle bilinen Hasan Efendi, kadayıf üretimini öğrenmek için ‘Akko’ ismiyle tanınan Ermeni Akip Usta’nın dükkanında çırak olarak işe başlıyor. Burada Diyarbakır’ın ünlü tatlısının inceliklerini öğreniyor. Bir yıl sonra Akip Usta İstanbul’a yerleşmeye karar veriyor, dükkanı da işletmesi için Hasan Efendi’ye bırakıyor. Hasan Efendi ise bir yıl sonra dükkanın elde ettiği tüm kaazancını da yanına alarak İstanbul’a Akip Usta’nın yanına gidiyor. 

“Artık ustalık da senin dükkan da senin” 

Topal Hasan’ın dükkanın bir yıllık kazancını Akip Usta’ye getirmesi onu çok şaşırtıyor ve duygulandırıyor. Akip Usta, “Artık ustalık da dükkan da senin” diyerek tüm işleri ve dükkanı Topal Hasan’a bırakıyor. Topal Hasan zamanla mesleğini çocuklarına öğretiyor. Çocukların en büyüğü markaya ismini veren Hacı Levent, Saraykapı’da ilk şubeyi açıyor. Böylece ilk şube 1962 yılında açılıyor. Tüm kardeşler birlikte burayı işletmeye başlıyor. Tüm imalat süreçleri 1990 yılına kadar Diyarbakır’da yoğurt pazarının arkasında küçük bir dükkanda yürütülüyor. Zaman içerisinde kardeşler anlaşamayınca ayrılmaya karar veriyor. Hacı Levent de Dabakoğlu Mahallesi’nde çocukları Ahmet, Adnan ve Murat ile birlikte 150 metrekarelik bir alanda üretime başlıyor. 2000’li yıllara gelindiğinde ise yurtiçinden gelen talepler artıyor ve bu talepleri karşılamak için bin 600 metrekarelik yeni üretim alanına geçmeye karar veriyorlar. Ve Hacı Levent’in ünü ülke geneline yayılmaya başlıyor. Şirketi ise şimdilerde dördüncü kuşak yönetici Zekai Altunhan yürütüyor. Altunhan, üniversite öğrenimini tamamladıktan sonra baba mesleğini devralıyor. İkinci şubelerini 2005 yılında açtıklarını anlatan Altunhan, “Bu şubemizde ailelere göre bir konsept hazırladık. Ve ilk künefe üretimine de burada başladık. Daha sonra üçüncü şubemizi açtık. Ben de görevi devralınca dördüncü kuşak olarak, dördüncü şubeyi açtım” diyor. 

“Cevizi ABD’den, fıstığı Gaziantep’ten alıyoruz” 

Üretimde hiçbir zaman kaliteden ödün vermediklerinin altını çizen Altunhan, “Ürünlerde kullandığımız ceviz ABD’den geliyor. Fıstığımızı Gaziantep’ten temin ediyoruz. Kadayıf ve baklavada 40’a yakın çeşidimiz var. Bunun yanı sıra sütlü tatlılar, pastalar başta olmak üzere birçok tatlı çeşidimizi konuklarımıza sunuyoruz. Toplamda ise 50 kişiye istihdam sağlıyoruz” ifadelerini kullanıyor. 

Yurtdışına açılmayı planladıklarını vurgulayan Altunhan, “Sektörde neredeyse bir asırdır faaliyet gösteriyoruz. Hep farkındalıklarla bugünlere geldik. Bundan sonra da ilklere imza atmak ve yeni kuşak yönetici olarak teknolojinin bütün avantajlarından faydalanarak yurtdışına açılmayı hedefl iyoruz. Hacı Levent markasını Diyarbakır’dan sonra tüm Türkiye’ye, daha sonra da yurtdışına ulaştıracağız. Ayrıca Diyarbakır’daki tesisimiz tamamlandıktan sonra istihdamımızı 150 kişiye çıkaracağız” ifadelerini kullanıyor.

Tesis bir yıl sonra tamamlanacak

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesisin toplamda 11 bin metrekarelik alana sahip olacağını açıklayan Zekai Altunhan, “Tesisin 4 bin metrekaresi kapalı alan olacak. İnşaat çalışmalarına temmuz ayında başlayacağız. Bir yıl sonra da yatırımımızı tamamlayacağız. Ürettiğimiz lezzetleri yurtdışına ulaştıracağız” açıklamasını yapıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir