Diyarbakırlı sanayici, Tekstil Kent projesi için arazi arıyor

Güçlerini GÜNTİAD’da birleştiren Güneydoğulu tekstil üreticileri, iç pazar ve Ortadoğu’da söz sahibi olmak için Tekstil Kent projesine umut bağladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mahir SOLMAZ

DİYARBAKIR - Güneydoğu Tekstil Sanayi İş Adamları Derneği (GÜNTİAD) Tekstil Kent projesini hayata geçirmek için Diyarbakır’da 500 dönümlük arsa arıyor. Faaliyetlerine başladıktan bir yıl sonra derneklerinin ismini olağanüstü genel kurulda değiştiren GÜNTİAD’lılar Tekstil Kent’in kalifiye elaman sorununu çözeceğini, batı kentlerinde tıkanan tekstili Güneydoğu Anadolu’da yeniden canlandıracağını düşünüyor.

GÜNTİAD Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Oğurlu, yaklaşık bir yıl önce kurulan derneklerinde yönetim kurulu değişikliğine gittiklerini, ayrıca çevre illerle ortak hareket etmek için isimlerine Güneydoğu eklentisini yaptıklarını belirterek, “Dernek kurulmadan önce tekstilciler birbirini tanımıyordu. Şimdi GÜNTİAD’la birlikte aslında ne kadar güçlü olduğunuzu, dünyaya bile ürün gönderen markalarımız bulunduğunu öğrendik. Şimdi sektörümüzde nasıl bir üs oluruz onun için uğraşıyoruz. Diyarbakır halkı bile bizleri tanımıyordu. Dernek bünyemizde bulunan 60 üyemizin istihdama katkısı yaklaşık 3 bin kişi. Hedef üye sayımız 100 kişi. Bu rakama ulaştığımız anda istihdam rakamının ise 5 bin kişi civarında olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Bunların Diyarbakır ve bölge için çok ciddi rakamlar olduğunu kaydeden Oğurlu, “İlk olarak Tekstil Kent kurmak istiyoruz. Bunun için başta valimiz olmak üzere yerel yöneticilerimizle görüştük. Şimdi arsa arıyoruz. Arsanın merkeze yakın olması bizim önemli. Tekstil Kent ile birlikte gelen müşteri aradığını tek noktada bulabilecek. Sektörde artık gelişmiş illere bağlı kalmak istemiyoruz. Bilinirliğimiz olmadığı için Ortadoğu pazarından da istediğimiz ölçüde faydalanamıyoruz. Tekstil Kent ile birlikte bu pazarlardan daha iyi pay alacağımıza inanıyoruz” açıklamasını yaptı.

GÜNTİAD Başkan Yardımcısı Suat Büküm de Tekstil Kent için 500 dönümlük bir alana ihtiyaçları olduğunu ifade ederek, “Valimizden destek sözü aldık. Altyapı çalışmalarını yürütüyoruz. Merkeze yakın bir alan istiyoruz. Derneğimizin kapsamını genişleterek Mardin, Batman, Siirt gibi illerde faaliyet gösteren arkadaşlarımızın da aramıza  atılmasını istedik. Öncelikli olarak kalifiye eleman yetiştirilmesi için çalışacağız. Bölge halkının fabrikadan direk halka satış mağazaları ile daha uygun fiyata alışveriş yapmalarını sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

GÜNTİAD Başkan Yardımcısı Eşref Turmak ise Tekstil Kent projesi için Diyarbakır Valisi’nin komisyon kurma teklifi yaptığını aktararak, “Diyarbakır’ı tekstilin merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Devlet, 500 dönümlük bir alan tahsis ederse geri kalan alanlarını biz yapacağız. Tekstil ürünleri ile bölge insanını üretim noktalarında buluşturmak istiyoruz. İhracatta daha büyük hedefler yakalayacağız” şeklinde konuştu. GÜNTİAD Başkan Yardımcısı Şaban Başınalı, Türkiye’nin her noktasına mal satan, bir çok ülkeye ihracat yapan firmaları olduğunu belirterek, “Güneydoğu’da tekstilcileri merdivenaltı imalat yapan firmalar olarak biliyorlar. Oysa tekstili bilen ve profesyonel olarak bu işi yapan bir çok sanayicimiz var.Tekstil Kent’te kalifiye elamanlar yetiştirecek, fuarlar düzenleyerek Güneydoğu’yu bu sektörde söz sahibi yapacağız” ifadesini kullandı.