”Doğal gaz zammı üzerimizde büyük yük getirecek”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bir taraftan finansla, mali noktalarla uğraşırken diğer taraftan girdilerin pahalılaşmasıyla uğraştıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ESKİŞEHİR - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Son yapılan doğal gaz zammı maalesef üzerimizde çok büyük bir yük getirecektir" dedi.

Hisarcıklıoğlu, Eskişehir Sanayi Odası'nda düzenlenen Eskişehir ABİGEM'in açılış töreninde yaptığı konuşmada, Eskişehir'e gelirken üzücü bir haber aldığını belirterek, doğal gaza yüzde 20 oranında zam yapıldığını kaydetti. Kriz döneminde en önemli şeyin üretimin devamlılığını sağlamak olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Şu anda Türkiye'nin en önemli meselesi sanayinin üretiminin devamını sağlamaktır. Bunun için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Rakibimiz hangi sahada futbol oynuyorsa biz de o sahada futbol oynamak istiyoruz. Hangi şartlarda oynuyorsa biz de o şartlarda oynayalım istiyoruz. Ama bugün iki konuda tersine şampiyonuz. Biri elektrik ve doğal gaz fiyatlarında. Şimdi sabah gelirken doğal gaza yüzde 20'ye yakın zam olduğunu duydum. Biz bugün üretimi nasıl sürdüreceğimizin hesabını yaparken üretimin en büyük girdilerinden birisi olan enerjiye zam yapılabilmesi nasıl izah edebiliriz? Kime anlatacağız? Biz üretimi nasıl sürdüreceğiz?

Bir taraftan finansla, mali noktalarla uğraşırken diğer taraftan girdilerin pahalılaşmasıyla uğraşıyoruz. İhracatı nasıl gerçekleştireceğiz, bütün rakiplerimizden daha pahalı enerji bedeli ödeyerek. Sürdürebilmemiz mümkün değil. Diyebilirler ki (otomatik fiyatlamaya geçtik. 3 ay önceki fiyatların yansıması). Bu Allah'ın emri değil ki. Bugünün şartlarına göre değiştirirsin. Petrolün varili 150 dolardan 70 dolara indi. Maliyet ucuzladı. 3 ay önceki maliyeti bugün yansıtma yerine o gün öyle bir kuralı koymuştuk, bugün değiştirebiliriz. Bugün de deriz ki (bütün dünya krizde bütün dünya şu anda kendi üretimini devam ettirmek için proaktif olarak çabalar sarf ediyor). Son doğal gaz zammı maalesef üzerimizde çok büyük bir yük getirecektir."

Hisarcıklıoğlu, konuşmasının başında protokolde ikinci sırada oturan Eskişehir Kadın Girişimciler Grubu üyelerini milletvekillerinin oturduğu birinci sıraya oturttu.