Doğalgaza indirim yolda

Bakan Güler, ay sonuna kadar doların çok artmaması durumunda doğalgaza indirim yapacaklarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, doğalgaz fiyatında indirim konusunda, "Ay sonuna kadar doların çok artmaması durumunda yapacağız" dedi.

Güler, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından İstanbul'da düzenlenen, Türkiye'de Güneş Enerjisi ana temalı Uluslararası Enerji Arenası sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Hilmi Güler, "herkesin cebini yakan doğalgaz faturalarında bir indirime gidilmesi konuşuluyordu. Bu konudaki son gelişme nedir?" sorusunu şöyle yanıtladı:

"Yapacağız. Rakamların olması için ay sonuna kadarki rakamları görmemiz lazım. Çünkü hesap öyle yapılıyor. Ay sonuna kadar doların çok artmaması durumunda yapacağız."

"Nükleer bizim vazgeçemeyeceğimiz bir enerji kaynağı"

Güler, Stratejik Teknik Ekonomik Araştırmalar Merkezi (STEAM) tarafından İstanbul'da düzenlenen "Türkiye'de Güneş Enerjisi" ana temalı, Uluslararası Enerji Arenası sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, Türkiye'de yenilenebilir enerjiye büyük bir talep olduğunu, bununla ilgili yasal altyapının yapıldığını, şimdi yönetmelik hazırlandığını anlattı.

Güneş enerjisini şimdi elektrik üretmekte kullanmak ve tüketicileri üretici haline getirmek istediklerini ifade eden Güler, yatırım teşviki için neler yapacaklarına ilişkin bir soru üzerine buradaki en önemli teşvikin fiyat ve ihtiyaçlar olduğunu, güneş haritalarını çıkardıklarını, şimdi fiyatlarda bir düzenleme yapacaklarını bildirdi.

Güler, "Alım garantisiyle birlikte bunu yaptığımız takdirde 500 kilovat saate kadar da ayrıca serbest olacak, ruhsat almadan bu yapılacak. 500 kilovat yaklaşık 150 daire yapar. 150 daireye çift sayaç taktığımız zaman kendi güneşimizden, rüzgarımızdan da bunu üretmemiz mümkün olacak" diye konuştu.

Bir gazetecinin, "Nükleer santral ihalesinde belli bir sürece gelindi. Bazı çevrelerden tepkiler de var, süreç nasıl gidiyor?" sorusu üzerine Güler, sürecin gayet iyi gittiğini, herhangi bir iptalin söz konusu olmadığını, buradaki kararlılıklarının sürdüğünü vurguladı.

"Türkiye'nin güneş enerjisinde büyük potansiyeli var"

Güler, "Ay, güneş gökyüzündeydi ama biz milyonlarca yıldır bu doğal kaynağı kullanmayı akıl etmedik, şimdi sırası geldi" dedi.

Türkiye'nin güneş enerjisinde büyük potansiyeli bulunduğunu vurgulayan Güler, "Enerji sektöründe çok iddialıyız ve öyle olmamız gerekir. Türkiye'de doğru bilinen yanlışlarla, yanlış bilinen doğruların iç içe geçtiği bir ortamda, bilen ve bilmeyenin zaman zaman karıştığı ve bunların komplikasyonlarının aynı zamanda ilerlemeyi de bir parça geciktirdiğini unutmamamız lazım. İşte böyle bir ortamda zaman zaman akrobasi yaptığımız da oldu" şeklinde konuştu.