Doğrudan yatırımlar ocakta sert düşüş gösterdi

Ocakta hem Türk şirketlerinin yurtdışında yaptığı doğrudan yatırımlar, hem de yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye’de yaptığı doğrudan yatırımlar sert düştü. Hollanda’ya yapılan yatırım 169 milyon dolardan 53 milyon dolara gerilese de yine en çok yatırım bu ülke oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ocak ayında hem Türk şirketlerinin yurtdışında yaptığı doğrudan yatırımlar, hem de yabancı sermayeli şirketlerin Türkiye’de yaptığı doğrudan yatırımlarda sert düşüş yaşandı. Bu dönemde yabancıların Türkiye’de yaptığı doğrudan yatırımlar yüzde 38.8 azalarak 456 milyon dolardan 279 milyon dolara geriledi. Türk şirketlerinin yurtdışında yaptığı doğrudan yatırımlar ise yüzde 25.8 oranında gerileyerek 233 milyon dolara indi. Avrupa’ya yapılan yatırım 192 milyon dolardan 112 milyon dolara inerken, birkaç gündür gerginliğin yaşandığı Hollanda’ya yapılan yatırım 169 milyon dolardan 53 milyon dolara gerilese de yine en çok yatırım bu ülkeye gerçekleşti. Türk şirketlerinin Amerika kıtasında yaptığı yatırımlar neredeyse hiç değişmedi ve 85 milyon dolardan, 84 milyon dolara indi. Asya’ya yatırımlar 18 milyon dolardan 26 milyon dolara çıkarken, Afrika’ya yönelik yatırımlar 19 milyon dolardan 11 milyon dolara düştü.

Avrupa'dan yatırımlar azaldı

Avrupa ülkelerinden Türkiye’ye gelen yatırımların 364 milyon dolardan 162 milyon dolara inmesi dikkat çekti. Bu dönemde, Asya ülkelerinden gelen yatırım 78 milyon dolardan 97 milyon dolara, Amerika kıtasından gelen yatırımlar da 14 milyon dolardan 20 milyon dolara yükselirken, Afrika ülkelerinden hiç yatırım gelmedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir