Doğu Anadolu, DAKİK ile komşu ülkelere tanıtıldı
Şimdiye kadar batıdaki iş insanlarına Doğu Anadolu'yu tanıtan Doğu Anadolu Kalkınma ve İşbirliği Köprüsü (DAKİK), son toplantısıyla beraber çevre ülkelerden iş insanlarına açıldı.
Taylan BÜYÜKŞAHİN
ERZURUM - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Doğu Anadolu Sanayici İşadamları Dernekleri Federasyonu'nun (DASİDEF) düzenlediği Doğu Anadolu Kalkınma ve İş Köprüsü'nün (DAKİK) üçüncü toplantısı Erzurum'da yapıldı. Toplantıya Rusya, Azerbaycan, Gürcistan, Ukrayna ve Nahçivan'dan 68, Doğu Anadolu Bölgesi'nden 150 iş insanı katılarak ikili iş görüşmeleri yaptı.
Daha önce yapılan toplantıların Doğu Anadolu'yu batı bölgelerine tanıtma ve yatırım çekmek için yapıldığını ifade eden TUSKON Başkanı Rızanur Meral, şimdi Doğu Anadolu'yu çevre ülkelere tanıtmak istediklerini kaydetti.
'Amacımız Doğu Anadolu'yu bir ihracat üssü yapmak'
Rekabette değil, dayanışmayla ve kaynaşmayla bölgeyi bir refah adasına getirebileceklerine inandıklarını söyleyen Meral, sözlerine şöyle devam etti: "Doğu Anadolu istatistiklerinin bir kısmı bizi demoralize etti. Nüfusun 2000'den bugüne yüzde 4 oranda azaldığını görüyoruz. Türkiye'nin nüfusu artarken doğunun azalması, bazı tedbirlerin alınması gerektiğini gösteriyor. Doğu Anadolu ihracatının ilk 8 ayda yüzde 27 artması ise bizi memnun ediyor. Amacımız Doğu Anadolu'yu bir ihracat üssü yapmak. Ayrıca komşu ülkelerimizin kalkınmasına destek olmak istiyoruz. DAKİK, belki önümüzdeki dönem bir yıl Erzurum'da, bir yıl da komşu ülkelerden birinde olabilir. Böylece entegrasyonu da güçlendirmiş oluruz. Erzurum valimiz ayrıca şehre bir fuar ve teşhir alanı yapmaya karar verdiklerini söyledi. Bu girişim, Erzurum ili için çok önemli bir adım."
İnşaat sektöründe katılım yoğun
Daha önceki iki DAKİK toplantısında doğudaki işadamlarının projelerini batıdaki işadamlarına tanıttıklarını anlatan Meral, ilk iki toplantıda istedikleri verimi aldıklarını, özellikle tarım ve hayvancılıkta bölgeye önemli yatırımlar geldiğini dile getirdi. DAKİK 3 toplantısına ilgiden memnun oldukları kaydeden Meral, "Önceki iki toplantıda yabancılar yoktu. Sadece yerli işadamları vardı. Bu toplantıya 5 ülkeden 50 yabancı işadamı bekliyorduk ama 68 işadamı geldi. Doğu Anadolu'dan da 14 ilden de katılım oldu. Mal almak üzere geliyor yabancılar. İnşaatçılar yoğunlukta diyebilirim. Ondan sonra gıda sektöründen iyi bir katılım var. İş köprüsü öncesi bile anlaşmalar yapıldı. Soçi Kış Olimpiyatları da talepleri artırıyor" dedi.
İpek Yolu yeniden canlanacak
DAKİK organizasyonlarına 2009 yılında başladıklarını bildiren DASİDEF Başkanı Osman Dolar, bu organizasyonun amacının ihracatı artırmak, ihracatta yaşanan sorunları aşmak ve yeni pazarlara açılmak olduğunu belirtti. Bölgedeki tünel, demiryolu ve karayolu yatırımlarının bitmesiyle lojistikte önemli bir avantaj yakalayacaklarını vurgulayan Dolar, özellikle Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin bitmek üzere olduğunu, bunun da tarihi İpek Yolu'nu yeniden canlandıracak bir adım olacağını söyledi. İklim konusunda dezavantajlı bir konumda olduklarının altını çizen Dolar, Doğu Anadolu bölgesine rakım teşviki verilmesini istediklerini ifade etti. Dolar, ayrıca günışığından daha fazla yararlanmak için ileri saat uygulamasının devam etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
KOBİ'lerin ekonomideki yeri önemli
Toplantıda bir konuşma yapan KOSGEB Başkan Yardımcısı Selma Tezyetiş, DAKİK'in Erzurum'da gerçekleştirilmesinin çevre ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi bakımından büyük önem taşıdığını bildirdi. Bu toplantıya katılan firmaların çoğunun KOBİ'ler olduğunu belirten Tezyetiş, "KOBİ'ler ekonominin yüzde 99'unu oluşturuyor, istihdamın yüzde 76'sını ve ihracatın yüzde 66'sını yapıyorlar. Geçtiğimiz yıl 90 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiler. KOBİ'lerin ihracattaki ve istihdamdaki payı azımsanmayacak seviyede. Ancak daha iyi seviyede olması gerekiyor. KOBİ'lerin ihracattaki paylarını artırmalarını sağlamak için farklı alanlarda destekler veriyoruz. Ar-Ge ve inovasyona yönlendiriyoruz. Yurtdışında fuar ve stant destekleri veriyoruz" şeklinde konuştu.
'Ortadoğu'da yaşananlar ihracatımızın düşmesine neden oluyor'
Türkiye'nin ihracatının bu yılki hedeflere ulaşamayacak olmasının nedeninin çevre ülkelerde yaşanan sıkıntılar olduğunu söyleyen TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Ortadoğu'ya giden yollarımız kesildi. Dünyanın en büyük karayolu filo ağlarından birine sahibiz. Suriye ve Irak'ta geçişler kapalı olduğu için bu gücümüzü kullanamıyoruz. Alternatif olarak Mısır'da Port Said ve İsrail'de Hayfa Limanları'na Ro-Ro seferleri düzenleniyor ama bunlar yeterli değil. Özellikle İsrail'e giden TIR'larımız Suudi Arabistan'a giremiyorlar. Umuyoruz ki Suriye ve Irak'ta yaşanan sıkıntılar bir an önce biter ve bölge istikrara kavuşur" diye konuştu.