Doğu Marmara’da desteklerin %80’i imalat sanayiine

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

İSTANBUL - Doğu Marmara Kalkınma Ajansı bugüne kadar 1489 proje başvurusu aldı. 479 projeye 46 milyon lira kaynak aktardı. Bölgesinde ‘Turizmde Çeşitlilik’ konusuna ağırlık veren BEBKA sadece proje teklif çağrısı kapsamında yapılan mali destek programı için 169 projeye 45 milyon milyon lira destek aktardı. Stratejik sektörleri tarım, turizm ve yenilenebilir enerji olan Güney Marmara Kalkınma

Ajansı, teslim aldığı her 100 projenin 27’sini destekledi. Doğrudan faaliyet desteği ve teknik destekler ile birlikte 290 projeye 42,2 milyon lira destek kullandırdı.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA)’nın verdiği desteklerin yüzde 80,5’i imalat sanayiine yönelik özel sektöre gitti. Kalan yüzde 19,5 destek kamu sektörüne verildi. MARKA’nın kaynak aktardığı sektörler arasında kimya, metal işleme, plastik ve orman ürünleri öne çıkıyor.

MARKA, 5 ilden yani Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova illerinden sorumlu. Bu 5 il Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 14’ünü gerçekleştiriyor.
Türkiye genelinde faal ve kuruluş aşamasında olan 279 organize sanayi bölgesinden 37’si, bir başka deyişle %13,3’ü Doğu Marmara Bölgesi’nde. Ayrıca Türkiye genelinde Ar-Ge merkezlerindeki 14.837 Ar-Ge personelinin 2.073’ü yani yaklaşık olarak %13,97’si Doğu Marmara Bölgesi’nde faaliyet gösteriyor.

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı, değişik destek enstrümanları vasıtası ile toplam 430 projeye 29 milyon tutarında kaynak aktardı. Ayrıca şu an uygulaması devam eden programlar kapsamında da 49 projeye daha yaklaşık 17 milyon tutarında kaynak aktarımı yapacak. Yine kar amacı gütmeyen kurumlar için 650 bin lira bütçeli teknik destek programı ile 1.3 milyon lira bütçeli doğrudan faaliyet destek programını kapsamında destek başvuruları aldı. 

Bugüne kadar 1489 proje başvurusu alan MARKA, 479 projeye 46 milyon lira kaynak aktardı.
Böylece MARKA, kendisine başvuran her 3 projeden 1’ine 50 milyon lira kaynak aktarmış gözüküyor.
MARKA, şu sıralar yeni dönem 5 yıllık planın hazırlık çalışmalarına devam ediyor. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Fatih Akbulut, “Bölgemizin ulaşmak istediği hedefler için stratejiler üretiyoruz. ‘Stratejik konumu ve işbirliği ağlarından güç alan, zengin beşeri potansiyeliyle geleceğe yön veren, insan ve bilgi odaklı, yeniliklere açık, küresel rekabette lider ve sürdürülebilir kalkınmada MARKA bölge olmak’ vizyonu ile hareket ediyoruz” diye konuştu. MARKA, bünyesinde 1 genel sekreter, 1 iç denetçi, 24 uzman ve 7 destek personel ile birlikte 33 kişiyi istihdam sağlıyor.

“KOBİ‘lere ‘ücretsiz’ yatırım danışmanlığı”
Kalkınma ajansları, Yatırım Destek Ofisleri (YDO) aracılığı ile KOBİ‘lere devlet desteklerinden yararlanmaları konusunda ücretsiz yatırım bilgisi ve danışmanlığı hizmeti veriyor. Bu işlevin
ajansların verdiği desteklerden daha önemli olduğunu vurgulayan Akbulut, “MARKA olarak Gebze’de bir irtibat bürosu bile kurduk” dedi. Akbulut, “Amacımız bölgemize yatırım yapmak isteyen uluslararası, ulusal firmaların, Türkiye’nin 81 ilinde birebir muhatap bulabilecekleri ofislerimizde devlet destekleri, teşvik mekanizmaları, finansman metotları, yatırım için gerekli altyapı maliyetleri, uygun arazi bilgilendirmesi ve izin ve ruhsat süreçleri gibi konularda tek elden ve doğru bilgiye ulaşmalarını sağlamak. Yerelin ve yatırımcının potansiyel ve sorunlarını yerinde tespit
edebiliyoruz. Yatırım projesi olan tüm firmaları YDO’larımıza bekliyoruz. Ancak şirketlerimizin proje hazırlama kapasitelerini geliştirmeleri ve ellerinde hazır projeler bulundurmaları çok önemli” diye konuştu.

Ters osmozu güneşle çalıştırdı, Katar yatırım kararı aldı
Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü‘nün “Güneş ve Rüzgar Enerjisiyle Çalışan Hibrit Ters Osmoz Deniz Suyu Arıtma Sistemi” projesi MARKA’dan 68.500 lira destek aldı. Ters osmoz sistemi, deniz suyunu kullanma suyuna dönüştürüyor. Bu sistem ile deniz suyunu arıtarak kullanma ve içme suyu elde edilmesi uzun zamandır kullanılan bir yöntem ancak bu projede 1,5 ton/gün kapasite ile
çalışan ters osmoz cihazının çalışması için gerekli enerji, güneş panelleri ve rüzgâr türbinleri ile şebekeden bağımsız yani off-grid şeklinde sağlandı. Üretilen fazla enerji jel akülerde depolandı ve bu enerji güneş ve rüzgârdan kazanılacak olan enerjinin yetersiz kalması durumunda kullanılması planlandı. Proje, Katar ve diğer Arap ülkelerinde tanıtıldı. Katar, yatırım yapma kararı aldı. İsrail, proje ile ilgileniyor. Kamu kurumca yapılan bu proje de Ar- Ge sektöründe çalışmalar yapıldı. Proje, ICCI 2011, ICCI 2012, APMAS 2012, IWES 2011 gibi ulusal ve uluslararası kongre ve konferanslarda bilimsel sunum olarak tanıtıldı.

‘Mikro krediye veri altyapısı oluşturacak’
Kocaeli İl Özel İdaresi’nin “Mikro Kredi Otomasyon Sistemi” projesi ile Göynük Belediye Başkanlığı‘nın “Akıllı Bilgi Yönetimi: Bolu-Göynük Belediyesi Bilişim Teknolojileri ile Hizmet Yönetimi” projesi Mikro Kredi Otomasyon Projesi (MOP) sistemine şehirler teker teker dahil edildi. Proje ile bölgenin yoksullara ait verilerinin ortaya çıkarılması ve MOP sistemi ile mikro kredinin alt yapısının
birleştirilerek yoksullara yönelik olarak hazırlanmak istenen projelere zemin hazırlanması ve kadın ve genç girişimcilerin mikro krediye daha kolay ulaşmaları hedeflendi. Bütçesi 117 bin lira olan proje ile yaklaşık 4 yıldır İdare tarafından uygulanan mikro kredi hizmeti ile edinilen verilerin ve deneyimlerin kayıt altına alınarak teknik alt yapısının kurulması, yoksullara yönelik olarak bölgede yapılması düşünülen projelere Ar-Ge alt yapısı oluşturulması hedeflendi. MARKA’nın desteklediği diğer projeler arasında Lurec Kimya’nın, Atık Kimyasal Geri Kazanımında Verimlilik Ve Kalite Artışı projesi yer alıyor. 

Ayrıntılar gazeteniz Dünya'da