Domates fazla geldi bezelye yetmedi

2011-2012 döneminde sebzeler ürün grubunda domates üretimi yüzde 111,6'lık en yüksek yeterlilik derecesiyle iç talebi karşılayarak ihraç edilebilir veya stoklanabilir miktara erişti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2011-2012 döneminde sebzeler ürün grubunda domates üretimi yüzde 111,6'lık en yüksek yeterlilik derecesiyle iç talebi karşılayarak ihraç edilebilir veya stoklanabilir miktara erişti.

TÜİK, 2011-2012 dönemine ilişkin ''Bitkisel Ürün Denge Tabloları; Sebzeler'' istatistiğini yayımladı.
Buna göre, 2011-2012 piyasa döneminde, tüm sebzeler için yurtiçi üretimin, yurtiçi talebi karşılama derecesi yüzde 106,2 olarak gerçekleşti. Toplam sebze arzının büyük kısmı yurt içinde tüketildi, sadece yüzde 6,6'lık bölümü ihraç edildi.
Yeterlilik derecesi, bir bölgenin kullanılabilir üretiminin (iç üretim) o bölgenin talebini ya da yurtiçi kullanımını ne ölçüde karşılayacak durumda olduğunu gösteriyor. Değerin, 100'den küçük olması, üretimin yurt içi talebi tam olarak karşılayamadığı durumu temsil ederken, 100'den büyük olan değerler, normal iç ihtiyaçları geçen, ihraç edilebilir veya stoklanabilir miktarların varlığını gösteriyor.
Bu ürün döneminde, kök ve yumru sebzeler grubunda seçilmiş ürünlerden, havuç yeterlilik derecesi yüzde 109,3 ile en yüksek değere sahip iken, bunu yüzde 107,5 ile kuru soğan, yüzde 101,7 ile turp izledi.
Meyvesi için yetiştirilen sebzeler grubundan aynı zamanda toplam sebze üretiminde en büyük paya sahip domatesin yeterlilik derecesi yüzde 111,6 olarak gerçekleşti. Bunu yüzde 108,0 ile biber, yüzde 107,6 ile hıyar takip etti. Bu ürünler yurtiçi talebi karşılayarak ihraç edilebilir veya stoklanabilir miktara erişti.
Baklagil sebzeleri grubunda da yeterlilik derecesi sırası ile baklada yüzde 100,3, taze fasulyede yüzde 99,7 oldu.
Bezelye üretimi ise yüzde 75,4'lük en düşük yeterlilik derecesi ile yurt içi talebi karşılayamadı.

Ürün denge tablosu

Ürün denge tabloları, tarımsal ürünlerin arz kaynaklarını ve kullanım şekillerini belirli bir referans dönem boyunca karşılaştırarak ayrıntılarıyla ortaya koyan tablolar. Söz konusu tablolar tarımsal ürün piyasalarının yönetiminde karar alıcılar için sektörün yapısı ve piyasaların gelişimi hakkında analiz aracı olma işlevi görüyor.
Her bir ürünün piyasa dönemi esas alınarak tarımsal üretimde önemli paya sahip 63 bitkisel ürün ile işlenmiş ürünlerden şeker için denge tablosu oluşturuluyor.