Domates ve biber, bilgisayar fiyatıyla yarışıyor

Ali Ekber YILDIRIM, enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ali Ekber YILDIRIM

İZMİR-Türkiye İstatistik Kurumu Eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Enflasyon 2001 yılından bu yana en yüksek orana ulaştı. Eylül ayında yüzde 6.3 olan enflasyon, yıllık yüzde 24.52 oldu. Üretici fiyatları ise aylık bazda yüzde 10,88 artarken, yıllık Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi yüzde 46,15 olarak gerçekleşti.

Fiyatı en çok artan ürünler

Eylül'de fiyatı en çok artan ürünler arasında domates yüzde 35.30 ile ilk sırada yer alırken, sivri biberde artış yüzde 31.82, bilgisayar fiyatında ise 31.36 oranında artış oldu. Sonra salça,yazım ve çizim kağıtları,fırınlı ocaklar,ütü,patlıcan,perde,bulaşık ve çamaşır makinesi diye liste uzayıp gidiyor.

Domates ve sivri biber fiyatının bilgisayar ile yarışması, tarım politikasının sorgulanması gerektiğini gösteriyor. Türkiye teknoloji üretiminde yetersiz. Bilgisayarı doğrudan ithal ettiği gibi, yerli üretim yapanlar da bir çok parçasını ithal ediyor. Dolayısıyla, dövizdeki artış nedeniyle bilgisayarın fiyatı artıyor.

Fiyat artışının nedeni ithalat

Bilgisayar veya parçalarını üretemiyoruz. Peki, domates ve sivri biberi de mi üretemiyoruz? Bilgisayarda olduğu gibi domates ve sivri biberin de bir çok girdisi ithal ediliyor. Yerli üretimi olmasına rağmen domates ve sivri biberin tohumu ithal ediliyor. verimi artırmak için kullanılan gübre veya gübrenin ham maddesi ithal ediliyor. Zararlılara karşı kullanılan tarım ilaçları ithal ediliyor. Serada üretiliyorsa sera malzemelerinin bir bölümü ithal ediliyor. Dolayısıyla domates ve sivri biberin üretim maliyeti ithalata bağlı olarak artıyor.

Bilgisayar zammına itiraz yok, biber ve domatese var

Domates ve biber tüketimi çok yaygın olduğu için tüketici bu ürünlerdeki fiyat artışına tepki gösteriyor. Fakat aynı tepki bilgisayar zammına olmuyor. Nedenleri hemen hemen aynı olmasına rağmen tarım ürünlerinin fiyatı artınca doğal olarak tepkiler yükseliyor. Tarım ürünlerinde maliyetin ve dolayısıyla fiyatın artmaması için dışa bağımlılığın azaltılması gerekiyor. Bilgisayarı, teknolojiyi üretemiyoruz, bari domates, biber, patlıcanı uygun fiyata üretelim.

Bu konularda ilginizi çekebilir