Döviz depolarında vade 1 aya uzatıldı

Merkez Bankası, borç verme faiz oranlarının ABD doları için yüzde 7'ye ve euro için yüzde 9'a düşürüldüğünü açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Merkez Bankası, döviz depolarında vadelerin yarından itibaren 1 haftadan 1 aya uzatılacağını bildirdi. TCMB, yüzde 10 olarak belirlenmiş borç verme faiz oranlarının ABD doları için yüzde 7'ye ve euro için yüzde 9'a düşürüleceğini açıkladı.

Merkez Bankası'ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Son dönemde küresel ekonomide yaşanan global likidite akışına ilişkin sorunların ülkemiz piyasalarına etkilerini azaltmak ve söz konusu piyasaların işleyişini düzenli hale getirmek amacıyla Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nca çeşitli önlemler alınmaktadır. Bu doğrultuda, 9 Ekim 2008 tarihinden itibaren Bankamız nezdindeki Döviz Depo Piyasasında aracılık faaliyetlerine yeniden başlanmış, 24 Ekim 2008 tarihinde ise bankaların bu piyasada işlem yapma limitleri toplamda 10,8 milyar ABD dolarına yükseltilmiştir. Bu önlemlere ilave olarak, bankalararası döviz piyasasında döviz likiditesi akışkanlığının artırılmasını sağlayarak finansal sistemdeki akışkanlığı ve kredi piyasalarının etkin çalışmasını desteklemek üzere, 21 Kasım 2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere;

a) Bankaların, Döviz ve Efektif Piyasaları - Döviz Depo Piyasasında kendilerine tanınan borçlanma limitleri çerçevesinde ABD doları ve euro cinsinden Merkez Bankası'ndan alabilecekleri döviz depolarının vadesinin 1 haftadan 1 aya yükseltilmesine,

b) Söz konusu piyasada yüzde 10 olarak belirlenmiş borç verme faiz oranlarının ABD doları için yüzde 7'ye ve euro için yüzde 9'a düşürülmesine karar verilmiştir.

Önümüzdeki dönemde döviz piyasasına ilişkin gelişmeler yakından takip edilecek ve daha önce Merkez Bankası tarafından açıklanmış olan diğer önlemler de gerektiğinde uygulamaya konulabilecektir."