Döviz rezervi 1 haftada 6,7 milyar dolar arttı

Merkez Bankası'nın toplam rezervleri bir haftada 6,7 milyar dolar arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL  - Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) toplam rezervleri geçen hafta 6 milyar 684 milyon dolar artarak 128 milyar 853 milyon dolara yükseldi.

Merkez Bankası Haftalık Para ve Banka istatistiklerine göre, brüt döviz rezervleri 2 Ağustos ile biten bir haftalık dönemde 3 milyar 564 milyon dolar artarak, 104 milyar 303 milyon dolardan 107 milyar 867 milyon dolara ulaştı.  

Merkez Bankası'nın, 26 Temmuz itibariyle 122 milyar 169 milyon dolar olan toplam rezervleri ise 2 Ağustos'ta 128 milyar 853 milyon dolara yükseldi. Aynı dönemde altın rezervleri de 3 milyar 120 milyon dolarlık artışla 17 milyar 866 milyon dolardan 20 milyar 986 milyon dolara yükselmiş oldu.

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Odeabank Ekonomik Araştırmalar Müdürü İnanç Sözer, Merkez Bankası’nın uluslararası rezervlerinin 2 Ağustos itibarıyla bir önceki haftaya göre 6,7 milyar dolar artarak mayıs sonundan bu yana en yüksek seviyesine ulaştığına dikkati çekti.

Sözer, şunları kaydetti:

"Uluslararası rezervlerdeki artışta, TL cinsi faizlerdeki yükseliş ve küresel risk iştahındaki normalizasyon sayesinde Rezerv Opsiyon Mekanizmasının (ROM) kullanım oranındaki artış etkili oldu. TCMB, haziran başından itibaren makroekonomik riskleri sınırlamak için 7,1 milyar dolarlık döviz satışı yapmıştı. Bu çerçevede, söz konusu rakamları referans alarak, döviz rezervlerinin yeterliliğine ilişkin bazı olumsuz yorumların aşırı olduğunu düşünüyoruz. Zira Türkiye’de hem parasal aktarım mekanizmasının güçlenmiş olması hem de TCMB’nin döngüsel ve esnek para politikası araçları makroekonomik istikrarı sağlamada yardımcı oluyor."