”Döviz vadeli işlemleri, 5 katına çıkarabiliriz”

Dönmez, vergi probleminin, piyasayı bozduğunu belirterek haksız uygulamanın kalması durumunda işlemlerin, 5 katına çıkarılabileceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası (VOB) Genel Müdürü Çetin Ali Dönmez, "Vergi problemi, bu haksız uygulama kalkarsa, şu anda yaklaşık 100 milyon dolar civarında günlük işlem hacmi olan döviz vadeli işlemlerini, 5 katına çıkarabiliriz" dedi.

Vadeli işlem opsiyon piyasasının Türkiye'deki işleyişi hakkında bilgi vermek ve bu alandaki gelişmeleri aktarmak amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Dönmez, özellikle aracı kurumların bilançolarındaki gelirlerin büyük kısmının VOB'da işlem gören sözleşmelerden elde edildiğini bildirdi.

VOB'un, 2005 yılında açılmasıyla piyasalara yeni bir soluk geldiğini dile getiren Dönmez, yatırımcıların farklı bir işlemle tanıştıklarını ve daha çok yatırımcının geldiğini belirtti.

VOB'un işlem hacminin, 1 milyar doların üzerine çıktığını vurgulayan Dönmez, yatırımcıların artık, piyasanın yönüne yatırım yaptıklarını, borsanın düşmesine de çıkmasına da sevinenlerin olduğunu ve artık tek tek hisse senetlerine değil, piyasaya yatırım yapmayı öğrendiklerini ifade etti. Endeks kontratlarının, spot piyasanın likiditesini de bozmadığını anlatan Dönmez, şunları kaydetti:

"Piyasaya, yabancı ilgisi de arttı. Gelişmemiş piyasalara, ya niteliği düşük yatırımcı ya da getiri beklentisi yüksek olan yatırımcı girer. Vadeli işlem piyasalarının gelişmesiyle artık, daha nitelikli yatırımcılar, yatırım yapıyor.

Türkiye'de tarım ürünleri piyasası da iyi işlemiyor. Vadeli işlem piyasaları, bu alanın gelişmesine de yardımcı olacak. Çiftçi artık, 'şimdiden satabiliyorsam satayım, kafam rahat etsin' diyor ve vadeli işlem piyasalarını kullanıyor. Finansal ürünler sonradan eklenmiş olsa da aslında, bu piyasaların temelinde, tarım ürünleri var."

Çetin Ali Dönmez, geçen yılın tüm dünyada zor bir yıl olduğunu vurgulayarak, 2008 yılında, organize piyasalarda türev araçlar işlem hacminin, ilk defa düştüğünü bildirdi.

Bazı borsalarda, 2008'in ilk çeyreğine oranla son çeyreğinde işlem hacimlerinin yarıya düştüğüne dikkati çeken Dönmez, açık pozisyon işlem hacimlerinin de geçen yılın sonuna doğru düştüğünü ifade etti.

VOB'un, 2007 yılında 118 milyar lira olan toplam işlem hacminin, 2008'de 208 milyar liraya çıktığını anlatan Dönmez, "Krizle birlikte, 2008 yılında bizim gibi borsalara çok iyi bir yol açıldı. Çünkü, krize yol açan enstrümanların bir çoğu, tezgah üstü piyasalarda işlem gören, takibi zor olan ve çoğu beyana dayalı ürünler... Dolayısıyla, tezgah üstü piyasalardan da bize, yatırımcı akışı olacaktır. VOB olarak, önümüzün açık olduğunu görüyoruz" şeklinde konuştu.

Organize piyasaları yöneten çatı kuruluşların, çok fazla kar amacı gütmediklerini ancak, tezgah üstü piyasaların daha kar amaçlı olduklarını ifade eden Dönmez, "Bütün dünya, bunun farkında, o yüzden bundan sonrası için daha güzel günler bizi bekliyor" dedi.

Adet bazındaki işlem hacminin, 2007 yılına oranla 2008'de iki katına çıktığına işaret eden Dönmez, şöyle devam etti:

"Bazı borsalarda hala işlem hacmi düşerken, bizim borsamız toparlandı. Bizim için artık, günlük 1 milyar dolarlık işlem hacmi normal... VOB, 2008 yılında dünyanın en hızlı büyüyen üçüncü borsası oldu.

Ancak, volatiliteden kaynaklanan likiditeyi, daha fazla ilerletemiyoruz. Çünkü bir vergi problemi var. Bu vergi problemi, piyasayı son derece bozan bir problem... Eğer bu vergi problemi, bu haksız uygulama kalkarsa, şu anda yaklaşık 100 milyon dolar civarında günlük işlem hacmi olan döviz vadeli işlemlerini, 5 katına çıkarabiliriz. 500 milyon dolarlık döviz vadeli işlem hacmi, hayal değil."

"Bu yıl, 300 milyar lirayı yakalamayı düşünüyoruz"

Dönmez, mayıs ayı verilerine göre, VOB'daki işlem hacmi toplamının, İMKB hisse senedi piyasası günlük işlem hacminin yüzde 72'si civarında olduğunu dile getirerek, "Geçen seneki işlem hacmimiz, 208 milyar liraydı. 25 mayıs itibariyle, geçen senenin yarısına ulaştık. Bu yıl, 300 milyar lirayı yakalamayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Günlük işlem hacminin, mayıs ayı itibariyle ortalama 1,7 milyar lira civarında olduğuna dikkati çeken Dönmez, açık pozisyon işlemlerinin artmaya başladığını, 50 bin adet hesabın hepsini, tek tek takip ettiklerini bildirdi.