Dünya çimento pazarında dengeler değişti

Piyasadan çekilen Çin, 2019 yılından itibaren çimento ve klinker ithalatına başlayacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

Dünya çimento pazarında dengeler değişti, Türk ürünleri avantajlı konuma yükseldi. Dünyanın önemli çimento ihracatçılarından olan Çin, sektördeki konsolidasyona bağlı olarak üretimini azalttı ve 2019 yılından itibaren çimento ve klinker ithalatına başlayacak. Bu, üretimini çift haneli artıran Türk çimento ve klinker sanayicisi için dünya pazarında yükselme için yeni bir avantaj sağladı.

Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından hazırlanan sektör raporuna göre 2018 yılına hızlı başlayan sektör, Ocak-Haziran döneminde ihracatını yüzde 17 artırırken, 2019 yılında artış trendinin sürmesi bekleniyor.

Halen 70 fabrikada 19 bin kişiye istihdam sağlayan Türk çimento sektörü 100’ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Avrupa’da en çok ihracat yapan ülke konumunda olan Türkiye, dünya listesinde ise 4’üncü sırada yer alıyor. Aynı zamanda Avrupa’ya en çok ihracat yapan ülke ise yine Türkiye.

Sektörün ihracatı Ocak-Ağustos döneminde ise 274 milyon dolara karşılık gelen 5.2 milyon ton düzeyine ulaştı. Türkiye, en fazla ihracat gerçekleştirdiği ABD’ye olan ihracatını yüzde 50 artırırken, bu ülkeyi sırasıyla İsrail, Suriye, Haiti ve Bulgaristan takip etti. Sektörün Suriye’ye olan ihracatının bu yıl içinde devam etmesi bekleniyor.

Klinker grubunda ise 3.8 milyon ton ve 140 milyon dolar ihracat gerçekleştirilirken, başlıca pazarlar olarak; Gana, Senegal, Fildişi Sahili, Gine ve Kolombiya ön plana çıkıyor.

İhracatçı Çin artık ithalata başlıyor

Raporda önümüzdeki 3 yıllık zaman diliminde iç talepteki artışa bağlı olarak üretimde yüzde 4-5 oranında artış beklendiği kaydedilirken, ihracatçı Çin’de konsolidasyon sonucunda üretim kapasitesinin ciddi miktarda azaldığı ve Çin’in net ithalatçı konumuna geldiği kaydedildi.

Çin’in 2019 yılında 12 milyon ton çimento ve klinker ithalatı yapması beklenirken, diğer büyük rakip olan İran’ın da ambargo sebebiyle dünya çimento ticaretindeki payında gerileme öngörülüyor.

Raporda kur artışı kaynaklı olarak maliyetlerde yaşanan artışın, yükselen ihracatça bertaraf edildiği vurgulanırken, “Üreticilerin en büyük sorunu ise istenilen miktarda ve uygun koşullarda yerli kömür tedarik edememektir. Çimento sektörüne yönlendirilen yerli kömür miktarının arttırılması sektörün kömür ithalatını azaltacağı için cari açığın azalmasına sebep olacaktır” ifadeleri yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir