Dünya yazarları, Bitlisli işadamlarıyla buluştu
Toplantıda, kriz dönemlerinde ayakta kalmanın yolları tartışıldı
TATVAN - Dünya Gazetesi, Bitlis Genç İş Adamları Derneği (BİGİAD) ile Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası, "Krizin Neresindeyiz" konulu panel düzenledi.
Tatvan Kültür Merkezinde Dünya Gazetesi Başyazarı Osman S. Arolat'ın moderatörlüğünde düzenlenen panele, Dünya Gazetesi yazarları Prof. Dr. Erdoğan Alkin ve Dr. Rüştü Bozkurt konuşmacı olarak katıldı.
Prof. Dr. Alkin, dünyada ve ülkede en çok konuşulan konunun kriz olduğunu ve bu nedenle toplantının önem taşıdığını söyledi. Krizin tarihsel sürecine değinen Prof. Dr. Alkin, "Marifet kriz gelecek demek değil, krizin zamanını ve şiddetini tahmin etmektir" dedi.
Krizlerde şirketlerin kurtarılmasının yeterli olmadığını, talebi canlandırmak gerektiğini belirten Alkin, talebi artırmak için vergilerin düşürülmesi ve böylece halkın tüketim gücünü artırılması gerektiğini ifade etti. Alkin, "Ben iyimser olmayı seviyorum. Devamlı kötümser olanlara bu yüzden kızıyorum. Çünkü hep kriz gelecek düşüncesi var. Günün birinde kriz İtalya'ya da gelecek, Fransa'ya da gelecek. Yani her yere gelecek. Marifet kriz gelecek demek değil, krizin zamanını ve şiddetini tahmin etmektir" diye konuştu.
"Gelişime açık olmak önemli"
Kriz dönemlerinde ve kriz sonrasında, bilgi üretiminin ve gelişime açık olmanın önemine değinen Dr. Rüştü Bozkurt ise insanlık tarihinde 148 krizin yaşandığını söyledi.
Bütün krizlerde bazı kurumların ve kararların elendiğini ifade eden Bozkurt, şöyle konuştu:
"Her krizden sonra ayakta kalmayı başaranlar ve elenenler oluyor. Adını bilmediğimiz zenginler çıkıyor. Öncü sektörlerde ilerleyenler geleceği yaratıyorlar. Krizlerde, işlerini alışkanlıkla yapanlar, kendi işinin nasıl gittiğini izlemeyenler elenirler. Krizde elenmemek ayakta durmak için, üretim maliyetini düşürecek projeler yapmalı. Sistemi geliştirmek, olanak varsa ortak almak, malzemenin etkin kullanılması konusunda projeler hazırlamak gerekir. Yoksa dededen kalma yöntemlerle devam edenler başarılı olmaz. İş gücü verimliliğini arttırmak da firma için önem taşımaktadır. Var olanın geliştirilmesi bu noktada önem taşımaktadır."
Tüm dünyada üretim hiyerarşisinin değiştiğini belirten Bozkurt, gelişmiş ülkelerde göç dalgası yaşandığını, Türkiye'nin de buna hazır olması gerektiğini ifade etti.
Bozkurt, "Hükümet ne türlü tedbir alırsa alsın, sizin zihninizde ön çalışma yoksa, bir yere gidemezsiniz. Hata yapmak, hile yapmaktan daha iyidir. Makro kararlar da alınsa hazır olmalısınız" dedi.
Bitlis Genç İş Adamları Derneği (BİGİAD) Başkanı Bilal Dağdağan da tüm dünyada yaşanan krizin birçok insan üzerinde olumsuz etki yarattığını söyledi.
Dağdağan, "Biz de insanların krizin olumsuz etkilerinden sıyrılmaları, rahatlamaları için kriz konusunda bilgilendirme yapmak istedik" diye konuştu.
Krizin iş dünyası ve dünya üzerindeki etkilerinin değerlendirildiği panele, iş adamları ve vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.