Dünyanın ikinci yapay adasını Türk bir firma yapacak

Türkmenistan'da faaliyet gösteren Sehil İnşaat şirketi Dubai'den sonra dünyanın ikinci yapay ada üzerine otelini inşa edecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TÜRKMENBAŞI - Türkmenistan'da faaliyet gösteren Sehil İnşaat şirketi Dubai'den sonra dünyanın ikinci yapay ada üzerine otelini inşa edecek.

Türkmenistan'ın Hazar denizi kıyısındaki Avaza Serbest Turizm Bölgesinde Türk şirketleri tarafından yapımı tamamlanan otellerin açılışı yapıldı.

Sehil İnşaat tarafından kurulan, 180 yataklık ve 22 milyon dolara mal olan Kuvvat Otelin açılışını yapan Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Avaza;nın Orta Asya;nın Turizm merkezi olacağını söyledi. Videokonferans yoluyla açılan diğer iki otel de İçkale İnşaat ve Delta İnşaat şirketlerinin yaptığı oteller oldu.

Avaza Serbest Turizm Bölgesindeki yeni yatırımların değerlendirildiği toplantıda Sehil İnşaat tarafından sunulan yapay ada projesi de onaylandı. Toplantıda Devlet Başkanı Berdimuhamedov, Sehil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Çap'tan proje hakkında bilgi aldı. Birbirine bağlı üç bloktan oluşan ve yapay ada üzerine inşa edilecek otel aynı anda 12 devlet başkanını ağırlayabilecek kapasitede inşa edilecek. Söz konusu projenin maliyetinin bir milyar doları aşacağı tahmin ediliyor.

Projeyle ilgili altyapı çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Sehil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Çap, önümüzdeki günlerde Türkmen hükümeti ile proje hakkında maliyet görüşmelerine başlayacaklarını açıkladı.

Avaza serbest turizm bölgesi

Hazar denizi kıyısındaki Avaza bölgesini 2007 yılında serbest turizm bölgesi ilan eden Türkmenistan, Avaza'yı Antalya benzeri turizm merkezi yapmak istiyor.

Avaza projesini başlatan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, bu projeden sorumlu özel bir koordinatör atarken, en az ayda bir bölgedeki inşaat çalışmalarını da yerinde inceliyor ve Aşkabat'ta ağırladığı konuk devlet başkanları, başbakanları ve diğer üst düzey misafirleri Avaza'yı görmeye ve yatırım yapmaya davet ediyor.

3 ayrı aşamadan oluşan Avaza projesine göre, tesisler 750 hektarlık geniş bir alanda kurulacak. Proje kapsamında modern otellerin yanı sıra sağlık merkezleri, spor tesisleri, villalar, pansiyonlar, iş merkezleri, çocuk dinlenme kampları, dinlenme tesisleri ve kültürel merkezler kurulacak.

Turizm Bölgesinin inşaatında ağırlıklı olarak Türk inşaat şirketlerinin yatırımları devam ediyor. Bölgede kurulan 6 otelin ve kurulmakta olan diğer otellerin ve dinlenme tesislerinin yapımı da Türk şirketleri tarafından gerçekleştiriliyor. Türk şirketleri oteller, birlikte, suni kanal, spor tesisleri ve sağlık merkezleri ile tenis kortları da inşa ediyor.