Dünyanın Ortadoğu petrolüne ihtiyacı var

IEA Başekonomisti Birol "Ortadoğu petrolüne dünyanın ciddi olarak ihtiyacı var. Özellikle 2020'den sonra Asya ve Doğu Asya'nın talebini karşılamak için bu petrol gerekli" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi kapsamında düzenlenen "Küresel Enerji Görünümü" başlıklı oturumda konuşan Fatih Birol, Ortadoğu'dan gelecek üretimin gün geçtikçe daha az önem kazanacağını belirterek, üreticilere 2020'den sonra Ortadoğu petrolüne yeniden ihtiyaç duyulacağı mesajını verdi. Birol şöyle devam etti:

"2020'den sonra Ortadoğu petrolüne yeniden ihtiyacımız olacak, hem de artan seviyelerle. Çünkü oradaki rezervler çok daha geniş ve çok daha ucuza mal ediliyor. Dolayısıyla 2020'den sonra Ortadoğu yine önem kazanacak. Unutmayalım ki; Ortadoğu küresel petrol teminatı için kritik olacak ve kalacak. Burada, Ortadoğu üreticilerine yanlış mesaj vermemeliyiz. Eğer 2020'den sonra Ortadoğu petrolüne yeniden ihtiyaç duyacaksak, gerekli yatırımları şimdiden ele almalıyız. Çünkü petrolde uzun yatırımlar gerekiyor. Ortadoğu petrolüne dünyanın ciddi olarak ihtiyacı var. Özellikle 2020'den sonra Asya ve Doğu Asya'nın talebini karşılamak için bu petrol gerekli." 

Enerji verimliliğinin önemli ve yeni bir konu olduğuna da değinen Birol, global verimliliğin daha önceki ortalamanın 4 katına çıktığı bilgisini verdi. 

Birol, enerji verimliliğindeki bu artışın sadece iklim değişimi ile ilişkili olmadığına işaret ederek, bunun aynı zamanda da enerji maliyetini düşürme kaygıları taşıdığını dile getirdi. 

Birol, bugün 1,3 milyar kişinin, yani toplam nüfusun 5'te 1'inin elektriği olmadığını söyleyerek, Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Afrika'da enerjinin çok büyük sıkıntı olduğunu ifade etti. 

Enerji fiyatlarına yönelik de değerlendirmelerde bulunan Birol, şunları kaydetti: 

"3 yıldan beri küresel petrol fiyatları 100 doların üzerinde seyrediyor. Yıllar boyunca bu 100 dolar bir eşikti ve kimse oraya yaklaşmazdı ama son dönemde 3 yıllık ortalamamız 100 doların üzerinde. Bunun da çok önemli cari açık etkileri var. Türkiye'nin de cari açığı buna dahil çünkü hem petrol ithalat faturaları artıyor hem de gaz ithalatının faturaları da artıyor ve bu birçok ülkenin cari açığına çok ciddi etki ediyor. Bölgesel enerji fiyatları birbirinden çok farklı. Özellikle ülkelerin karşılaştırmalı rekabetçiliğini çok etkiliyor." 

Fatih Birol, enerji talebindeki artışın esas olarak Asya kökenli olduğunu belirterek, yeni talebin 3'te 2'sinin Asya'dan geldiğine işaret etti. 

Çin'in şimdiye kadar, enerji talebinin lokomotifi olduğunun düşünüldüğünü anımsatan Birol, "2020'ye geldiğimizde Çin'in enerji talebindeki artış yavaşlayacak ama Hindistan onun yerine petrol ve özellikle kömür için enerji talebini tetikleyen ana lokomotif olacak olacak" dedi. 

Yenilenebilir enerjinin gelecekte güçlü olarak büyümesi yönündeki beklentilerini dile getiren Birol, bunun da temel nedeninin devlet politikalarının olacağını söyledi. 

2015'te ABD dünyanın en büyük petrol üreticisi olacak

Geçen yıl ABD'nin 2017 yılında dünyanın en büyük petrol üreticisi olacağını ve Suudi Arabistan ve Rusya'yı geçeceğini söylediğini anımsatan Birol, "Bu yılın bulguları bu söylediğim trendi pekiştiriyor. Hatta bu belki de birkaç yıl önce, mesela 2015'te olacak. 2015'te ABD dünyanın en büyük petrol üreticisi olacak" diye konuştu.