“E-ihracata girmek isteyen KOBİ'ler önce web sitesi kurmalı”

Ticimax E-ticaret Sistemleri'nin Kurucusu Çiğdemli, E-ihracat kanallarına girmek isteyen KOBİ'lerin önce profesyonel bir web sitesi kurması gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dört bine yakın e-ticaret ve e-ihracat sitesine altyapı hizmeti sağlayan Ticimax E-ticaret Sistemleri'nin Kurucusu Cenk Çiğdemli, e-ihracat kanallarına girmek isteyen firmalar için ilk önce profesyonel bir web sitesi kurmak gerektiğini belirterek, "İthalatçı firmaların size olan güveni internet vitrininizin kalitesiyle doğru orantılıdır" ifadesini kullandı.

Çiğdemli, yazılı açıklamasında, KOBİ'ler için e-ihracat kanallarını anlattı.

Yola çıkmadan önce profesyonel bir web sitesi kurmak gerektiğine işaret eden Çiğdemli, ithalatçı firmaların duyduğu güvenin internet vitrininin kalitesiyle doğru orantılı olduğunu vurguladı.

Çiğdemli, global pazar yerlerinden hedef ülke ve ithalatçı firma bulmaya kadar tüm aşamalara ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"E-ihracat dendiğinde akla global pazar yerleri geliyor. Alibaba.com, Amazon, E-bay gibi son tüketiciyi hedefleyen (B2C) global pazar yerlerine malınızı koyabilirsiniz ancak Türkiye'de paypal yasaklı olduğu için satış yapsanız bile ödemelerinizi alamazsınız. Zaten paypal sorunu olmasa da bu tür sitelere ürün koymak Türkiye'deki pazar yerlerine göre daha zor. Her birinin fotoğraf ve ürün açıklaması standardı bile farklı. Onlarla uğraşacağına e-ihracata uygun kaliteli bir altyapıya sahip web sitesi oluşturmak ve hedef ülke odaklı Google, Facebook, Instagram reklamı yapmak çok daha fazla geri dönüş sağlayacaktır.

Firmadan firmaya (B2B) ihracat yapmak isteyenler için ise Tradekey, Indiamart, ecplaza, thomasnet, kompass, ec21, diytrade, europages, made-in-china, ecvv, globalsources, busytrade, tradeindia gibi e-ihracat platformları var. Buraya firma bilgileri ve numunelerini koyarak ithalatçı firmalara yönelik reklam yapılabilir."