e-Ticaret 'mobil' yükselişte

Akıllı cihazların yaygınlaşması ile birlikte mobil satışlarda hızla artan bir trend yakalandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SELENAY YAĞCI - İSTANBUL 

E-ticaretin mobil platformlara kayma trendi devam ediyor. Bugün 300 milyar dolar olan dünya genelindeki mobil ödeme tutarının 3 yıl içinde 700 milyar doların üzerine çıkmasının bekleniyor. Yakın zamanda Türkiye’deki firmalar da mobilin gücünü fark etti. Mağazalardan bilgisayarlarımıza giren ticaret, yakın zamanda cebimize indi. Akıllı cihazların yaygınlaşması ile birlikte hemen hemen her şeyi mobil cihazlar üzerinden satın almak mümkün hale geldi. 

Tüketiciler, artık sade ve pratik olanı tercih ediyor. Mobil ödeme sistemlerinin hızlıca gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla son yıllarda adından çokça bahsettiren mobil ticaret yükleselişe geçerek altın çağını başlattı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, mobil ticaretin çevrimiçi perakende içindeki payı dünyada yüzde 30’a Türkiye’de ise yüzde 17’ye ulaştı. İnternet bankacılığı kullananlarda mobil bankacılık kullanımı Türkiye’de gelişmiş ülkeler kadar yaygın. Türkiye’de yüzde 56 olan bu oranın Avrupa ortalaması yüzde 38. 

Mobil siparişleri web’i geçecek 

Mobil cihaz penetrasyonunun hızla arttığının altını çizen Yemeksepeti. com COO’su Nedim Nahmias, “Mobil ticarette yeni pazarlama teknikleri ve alternatif mobil ödeme sistemleri yükselişe geçmiş durumda” dedi. Nahmias, Yemeksepeti’nin günde ortalama 100 bin sipariş aldığını bu siparişlerin yüzde 47’sinin mobilden geldiğini kaydetti. 

Trafiklerinin yaklaşık yüzde 30’unun ve toplam satışlarının yüzde 15’i mobilden olduğunu kaydeden Tatilsepeti.com Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz şunları söyledi: “Son 1 yıldaki mobildeki büyüme trendi devam ederse, masaüstü internetin yerini mobil internet alacak, internet tarihinin dönüm noktalarından biri de mobil kullanıma geçiş olacak.” 

Trafiklerinin yüzde 35’lik kısmı mobil kanallarından geldiğini dile getiren Kliksa Genel Müdürü Nevgül Birsel Safk an, mobil satışlarının düzenli olarak arttığını ve 2014 yılı sonu itibariyle cirolarının yüzde 20’lik payını mobilin oluşturduğunu ifade etti. Safk an, “Özellikle hafta sonu ve tatil dönemlerinde masa başından kalkan kullanıcılarımız mobilize olduklarından, bu rakamlar çok daha yüksek seviyelere çıkabiliyor” dedi.

Cihaz kabiliyetleri etkili oluyor 

Mobil cihaz kabiliyetlerinin artması hatta çeşitli açılardan webden daha iyi bir deneyim sağlaması ile mobil satışlarda hızla artan bir trend olduğunun altını çizen n11.com Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Bilgen Aldan Türkiye’de de giderek daha fazla kullanıcının özellikle seyahat ve perakende alanlarında mobil cihazlardan alışveriş yapmayı tercih ettiğini belirtti. Mobil kanalların toplam trafik içerisinde payı yüzde 40 olduğunu söyleyen Aldan, “Bu yüzde her geçen gün artmaya devam ediyor. Mobil trafiğin bu sene web trafiğini geçmesini öngörüyoruz. Satışlarımızın dörtte biri mobilden geliyor” dedi.

E-ticarete mobil başlayanlar, mobilin oranını artırıyor

Türkiye’de tüm dünyada olduğu gibi mobil ticareti ateşleyen trendler var. Bunlardan biri Yemeksepeti.com COO’su Nahmias şöyle anlattı: “Türkiye e-ticaretin henüz tam olarak gelişmediği bir ülke. Avrupa ya da Amerika ile karşılaştırdığımızda toplam ticaret içerisindeki e-ticaret oranının daha düşük olduğunu görüyoruz. Bir yanda e-ticarette gelişme sürerken, online ticaret süreçlerine ilk olarak mobil üzerinden dahil olan birçok insan bulunuyor. Bu da mobil ticaretin toplam e-ticaret içindeki oranının daha da artmasına neden oluyor.”