E-ticaret 14 milyara ulaştı
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından hazırlanan "Türkiye e-Ticaret Pazarı-2013" raporuna göre Türkiye'de e-ticaret pazarının büyüklüğü geçtiğimiz yıl 14 milyar liraya ulaştı
İSTANBUL - Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından hazırlanan "Türkiye e-Ticaret Pazarı-2013" raporuna göre, Türkiye e-ticaret pazarının büyüklüğü 14 milyar lira, toplam perakende içerisindeki online harcamaların tutarı ise yaklaşık yüzde 1,3 seviyesinde bulunuyor.
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cılız'ın ev sahipliğinde, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Yeni Medya ve e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş, Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Orhun ve Deloitte Türkiye Ortağı Tolga Yaveroğlu'nun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, "Türkiye e-Ticaret Pazarı-2013" raporunun ayrıntıları paylaşıldı.
TÜBİSAD tarafından bu yıl ilk kez, ETİD proje ortaklığı ve Deloitte Türkiye proje yönetimi ile hazırlanan rapora göre, Türkiye'nin e-ticaret pazarının büyüklüğü 14 milyar lira olarak açıklanırken, toplam perakende içerisindeki online harcamaların tutarı ise yaklaşık olarak yüzde 1,3 seviyesinde bulunuyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, toplantıda yaptığı konuşmada, Bakanlığın kolay ve güvenli ticaretin altyapısını oluşturmakla görevli olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Bugün itibariyle Elektronik Ticaret Kanun Tasarısı hala yasalaşmayı bekliyor. Biz elektronik ticareti düzenlemekle sorumlu Bakanlık olarak, sektörün yasa ihtiyacını tüm gücümüzle gündemde tutuyoruz. Elektronik ticaret kolay bir ticarettir ve fiilen güvenli bir ticarettir. Ama tüketicilerin korunması anlamında bu güvenliğin yasa olarak da teminat altına alınması gerekir. Aslında Elektronik Ticaret Kanun Tasarısının en önemli hedefi budur. Hem işletme sorumluluklarını tespit etmek hem de tüketicilerin haklarını hukuki güvence altına almaktır. Türkiye'nin bu yasaya şiddetle ihtiyacı olduğunu anlatmaya devam edeceğiz."
Yücel, 2016 yılına kadar dünya ticaretinin büyük bir bölümünü gerçekleştirecek olan G20 ülkelerinde, internet ekonomisinin 4,2 trilyon dolara, internet kullanıcı sayısının da 3 milyar kullanıcıya ulaşmasının beklendiğini vurguladı. Türkiye'de ise elektronik ticaret hacminin 2018 yılında 70 milyar lira, 2023 yılında da 350 milyar liraya ulaşmasının öngörüldüğünü hatırlatan Yücel, Türkiye'nin 2023 hedefleri kapsamında elektronik ticaretin yeri ve önemi hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
Elektronik ticaret sektörünün henüz bir özel yasaya sahip olmamasına rağmen, son derece organize, meselesine ve kurumsal kapasiteye sahip şekilde yoluna devam ettiğini söyleyen Yücel, "Biz Bakanlık olarak bu sektörü hep bu disiplin içerisinde gördük, hep bu disiplin içinde istişarelerde bulunduk" dedi.
"İnternetten yapılan kartlı ödemelerin cirosu bu yıl 40 milyar lirayı geçecek"
BKM Genel Müdürü Canko da Türkiye'de internetten yapılan kartlı ödemelerin 2013 yılında 35 milyar liralık ciroya ulaştığına dikkati çekerek, "Hesaplarımıza göre bu yıl 40 milyar lirayı geçecek" öngörüsünü paylaştı.
Türkiye'de 57 milyon kredi kartının 35 milyonunun aktif kullanıldığını vurgulayan Canko, bu kartların yaklaşık yarısının internette kullanıldığını, veriler göz önüne alındığında ileride e-ticaret için daha çok fırsatın olduğunu dile getirdi.
"Elektronik ticarette inanılmaz bir büyüme potansiyeli var"
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Cılız ise raporun, Türkiye'de e-ticaret pazarını tanımlayan ve uluslararası standartlara göre ölçümleyerek kategorize eden ilk rapor olması bakımından önemli bir değer taşıdığını anlattı. Cılız, "Türkiye halen elektronik ticarette arzu edilen seviyede değil, ancak inanılmaz bir büyüme potansiyeline sahip" yorumunu yaptı.
E-ticaretin gelişimi için sağlıklı bir hukuki zemine ihtiyaç duyulduğunu aktaran Cılız, Kişisel Verilerin Korunması, Elektronik Ticaret kanunlarının bir an evvel yasalaşması ve Tüketicinin Korunması Kanununun ikincil düzenlemelerinin sektörün gelişimine yönelik yapılanmasının çok önemli olacağına işaret etti.
Proje danışmanı olan Deloitte Türkiye'nin Ortağı Tolga Yaveroğlu da 2013 yılı için yaklaşık 14 milyar liralık bir e-ticaret hacminin hesaplandığı çalışmaya, hem ziyaret sayıları, ortalama sepet büyüklükleri ve dönüşüm oranları gibi girdiler hem de sektör temsilcileri ve dernekleri ile yapılan görüşmelerin yön verdiğini belirtti.
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi, Yeni Medya ve e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş da toplam perakende harcamalarının içerisinde yüzde 1,3 olan e-ticaret payının, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında bu alanda Türkiye'nin önemli bir büyüme potansiyeli taşıdığını gösterdiğini vurguladı.
E-Ticaret'in farklı ve zengin çeşitlilikteki ürün ve hizmetlere herkesin eşit şartlarda erişmesini sağlayan önemli bir araç olduğunu anlatan Ertaş, "E-ticarette yapılan tüm işlemlerin kayıt altında olması, ekonomide kayıt dışılığın azalmasına, haksız rekabetin giderilmesine, vergisel anlamda devlet gelirlerinin artmasına önemli katkılar sağlıyor" diye konuştu.