e-ticaret 6 yılda 3'e katlandı

ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Orhun, mobil cihazlar üzerinden yapılan alışverişin artmasının da etkisiyle, e-ticaret kullanımının 6 yılda 3 katına çıktığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Orhun, e-ticaretin kullanımına ilişkin "2009'da yüzde 11'ler düzeyinde bulunan e-ticaret kullanımı, 2015'te yüzde 33,1 seviyesine çıkarak 6 yılda 3 katına ulaştı" dedi.

Türkiye'de hem girişimcilerin hem de tüketicilerin gözdesi haline gelen e-ticaret sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulunan Orhun, 2016 yılı beklentilerini paylaştı.

Orhun, e-ticaret sektörünün 2015 yılında yüzde 30-40 arasında büyüdüğü bilgisini vererek, söz konusu büyümede e-ticaret şirketlerinin lokomotif görevi gördüğünü söyledi.

Sektörde yıl içerisinde büyük bir yatırımın gözlenmediğini aktaran Orhun, buna karşın kaydedilen büyümenin birçok Avrupa ülkesinin çok ötesinde olduğunu vurguladı.

Orhun, şirketlerin kendi büyüme oranlarının piyasaya etkisinin, 2015'te e-ticaret hacminin büyümesinde en önemli neden olduğunu belirterek, "Bu etkinin 2016 başlarında da devam edeceği düşünülüyor. Yani e-ticaret sektörümüz bir süre daha kendi iç dinamikleriyle hacim kazanacak" diye konuştu. 

'4,5G mobil ticarete pozitif katkı getirecek'

E-ticaret sektörünün cirosal büyüklüğünün 2015 raporlarında 25 milyar lirayı geçeceği öngörüsünde bulunan Orhun, şunları kaydetti:

"2014'te sektörün cirosal büyüklüğü 18 milyar lira, 2013'te ise 14 milyar lira civarındaydı. Buna göre 2016 için yaklaşık 31 milyar liralık bir hedef belirlemek yanlış olmayacaktır. E-ticaretin, tüm perakende sektörünün hacmine olan oranı, 2014'te yüzde 1,6'ya çıkmıştı. Biz, 2016'nın başında yüzde 2 barajının aşılacağını tahmin ediyoruz. Öte yandan bu oran, yüzde 4,5'lik gelişmekte olan ülkeler ortalamasının çok altında. Ancak gelişim ve mobil e-ticaret oranları dünyanın birçok ülkesine göre çok daha yüksek olduğu için, 'hızlı bir büyüme sürecindeyiz' diyebiliriz. 2016'da hayatımıza girecek olan 4,5G'nin de sektörümüze pozitif katkı getireceği aşikar."

'Online alışverişin yüzde 30'u mobilden gelecek'

Orhun, internetin hızlanmasının her zaman e-ticarete olumlu yansıdığına işaret ederek, bu gelişmeyle mobil ticarette de daha iyi sonuçlar alınacağını dile getirdi.

E-ticaret site trafiklerinin yüzde 50'ye yakın bir kısmının mobilden alındığını aktaran Orhun, bu oranın daha da artacağını ifade etti.

Orhun, yapılan bir araştırmanın, Türkiye'de 30 milyonun üzerinde internet bağlantılı akıllı cep telefonu bulunduğunu ortaya koyduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu rakamın yıllık artış oranı ise yaklaşık yüzde 35 civarında. Mobil cihazlar üzerinden e-ticaret yapan kullanıcı oranı, 2013 yılında yüzde 8 seviyesindeyken, 2014 yılında 2,5 kat artarak yüzde 19'a çıktı. Online alışveriş yapan her 5 kişiden biri mobil cihazları tercih ediyor. 2016'da e-ticaret ile alışveriş yapmayı tercih eden kullanıcıların yüzde 30’unun artık mobil cihazlar üzerinden alışveriş yapacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Mobil cihazlarından internete bağlanmayı öğrenenler arasında e-ticaret çok önemli bir işlev."

- "İnternetten alışverişte ortalama sepet tutarı 200 lira"

Hakan Orhun, çok kanallı ticaret kavramının her yıl giderek büyüdüğüne dikkati çekerek, "Bu alt kırılımdaki büyüme, e-ticaretin ortalamasından daha hızlı oldu" dedi.
Daha çok internet kullanıcısının daha sık e-ticaret yapmasıyla bu büyümenin çok daha hızlanacağını öngören Orhun, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Şu an Türkiye'deki her internet kullanıcısından birisi, yılda ortalama 4 kere internetten alışveriş yapıyor. Ortalama sepet tutarı ise 200 lira olarak istatistiklere yansıyor. Burada da kat edeceğimiz bir yol görünmekte. Hali hazırda ülkemizdeki e-ticaret cirosunun yüzde 50'den fazlasını sadece internette faaliyet gösteren firmalar yapmaktadır. Bu veri gelişmiş ülkelerde yüzde 30'un altında. 2009'da yüzde 11'ler düzeyinde bulunan e-ticaret kullanımı, 2015'te yüzde 33,1 seviyesine çıkarak, 6 yılda 3 katına ulaştı."