E-ticaret güven damgası tebliği yayımlandı
E-ticaret güven damgası tebliğiyle, elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişilerin uymak zorunda oldukları asgari standartlar belirlendi.
Elektronik ticarette, öngörülen asgari güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uyan elektronik işaret olarak tanımlanan güven damgası tebliği yayımlandı.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan tebliğle, e-ticarette güven damgası almak isteyen elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişiler ile elektronik ticaret ortamını sağlayan gerçek ve tüzel kişilerin uymak zorunda oldukları asgari standartlar belirleniyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, güven damgası düzenlemesi ile e-ticarette güvenlik, gizlilik ve hizmet kalitesi konularında yaşanan endişelerin giderileceğini vurguladı.
Güven damgası sistemi ile öncelikli olarak tüketicilerin güven algısının iyileştirilmesi ve elektronik ticarette güven ortamının tesis edilmesini amaçladıklarını belirten Bakan Tüfenkci, sistemle e-ticarette dolandırıcılık faaliyetlerinin önüne geçileceğini, ortaya çıkan uyuşmazlıkların hızlı, etkin ve maliyetsiz çözümlenebileceğinin altını çizdi.
Bakan Tüfenkci, tüketicinin güven damgası tahsis edilen e-ticaret sitelerine yöneleceğini ve güven damgası olan sitelerin diğer sitelerin bir adım önüne geçeceğini ifade ederek “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından GDS olarak yetkilendirilecek kuruluş, güven damgasının tahsis edilmesi, askıya alınması ve iptaline ilişkin işlemleri yürütecek ve güven damgası tahsis edilen e-ticaret sitelerini denetleyecek. Ayrıca tüketicilerimizin bilgi güvenliğinin sağlanması ve hizmet kalitesinin artırılması da sağlanacak” dedi.
e-ticarette işlem hacmi artacak
Bakan Tüfenkci, güven damgası ile e-ticaret hacminin de artacağına işaret ederek, “46.2 milyon internet kullanıcısıyla e-ticaret potansiyeli yüksek olan ülkemizde, güvenlik endişeleri sebebiyle elektronik ticaretin toplam perakende ticaret içerisindeki payı %3.5 seviyesiyle dünya ortalaması olan %8.5 seviyesinin altında kalmaktadır. Öncelikli olarak güven ortamını tesis edeceğiz. Böylece elektronik ticaret hacmi arttırılarak Türkiye ekonomisine olumlu bir katkı sağlanacaktır. Ayrıca, başarılı ve başarısız ticari aktörlerin ayrıştırılması, e-ticaret girişimcilerinin tanınırlığının, itibarının, ulusal ve uluslararası rekabet gücünün arttırılması sağlanacak. Böylece Ülkemizin dijitalleşen dünyadaki yeri sağlamlaştırılacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Güven damgası nasıl çalışacak?
Sisteme dâhil olmak isteyen e-ticaret siteleri Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yetkilendirilen Güven Damgası Sağlayıcıya (GDS) başvuruda bulunacaklar. Elektronik Ticarette Güven Damgası Hakkında Tebliğde yer alan güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarına uyduğu tespit edilen e-ticaret sitelerine GDS tarafından güven damgası tahsis edilecek.
Böylece güven damgasını internet sitesinde gören vatandaşlar e-ticaret sitesinin belirli standartları yerine getirdiğini, tüketicinin korunması, kişisel veriler ve ödeme sistemleri konusunda ilgili mevzuatlara uygun davrandığını, güvenilir bir otorite tarafından denetlendiğini bilecek ve alışveriş yaparken kendini güvende hissedecek.
Bilgi güvenliği için önlem alacaklar
Elektronik ticaret faaliyetinde bulunanlar, internet sitelerinin ve mobil platformların güvenliğini bilgilerin yalnızca internet sitesi ve alıcı tarafından görülmesini sağlayan yani üçüncü kişilerin siteye girilen bilgilere erişimini engelleyen sistemlerle sağlayacaklar.
Ayrıca, belirli aralıklarla yapılan sızma testleriyle de varsa güvenlik açıkları tespit edilebilecek, vatandaşlarımız herhangi bir zarar görmeden bu açıklar düzeltilebilecek ve güven damgasına sahip olan sitelerin güvenliği tam anlamıyla sağlanmış olacak.
Hizmet kalitesinin arttırılması sağlanacak
Güven damgasına sahip e-ticaret siteleri, alıcıların siparişi hakkında bilgi alabilmesi, talep ve şikâyetlerini telefon aracılığıyla iletebilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişim imkânı sunacak, talep ve şikâyetlerin etkin bir şekilde yönetilmesini ve sonuçlandırılmasını sağlayacak. Öte yandan, e-ticaret sitelerinde elektronik ticarete konu malın stok bilgisi, içeriği, malzemesi, ölçüleri gibi özelliklerine ilişkin detaylar ile gerçek boyutlarının anlaşılmasını mümkün kılan görseller gibi birçok ayrıntıya yer verilecek alıcıya kargo takip imkânı sunulacak. Bu gibi uygulamalarla hizmet kalitesinin arttırılması sağlanacak.
Uyuşmazlıklara yönelik çevrim içi şikâyet sistemi getirilecek
Bakanlığımızca GDS olarak yetkilendirilecek kuruluş, güven damgasının tahsis edilmesi, güvenlik ve hizmet standartlarına uyulmaması halinde askıya alınması ve iptaline ilişkin işlemleri yürütecek ve güven damgası tahsis edilen e-ticaret sitelerini denetleyecek. Güven Damgası sistemine dâhil olan firmalar ile vatandaşlarımız arasında çıkabilecek uyuşmazlıkların çözümü, talep ve şikâyetlerin etkin bir şekilde yönetilmesini ve sonuçlandırılmasını sağlanabilmesine yönelik çevrim içi şikâyet sistemi ile e-ticarette ortaya çıkan uyuşmazlıkların hızlı ve etkin çözümlenebilmesi sağlanacak.